ktirio.gr

Επανασχεδιασμός γραφείων φαρμακευτικής εταιρείας στην Αθήνα

Η εταιρεία, είναι μία πολυεθνική φαρμακευτική, της οποίας η σημερινή μορφή είναι αποτέλεσμα διαφόρων συγχωνεύσεων και συνεργασιών από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το 2000, που παίρνει τη σημερινή της ονομασία, ως GlaxoSmithKline (GSK).

Το κτίριο
Το υφιστάμενο κτίριο γραφείων της GSK βρίσκεται στον αριθμό 266 της Λεωφόρου Κηφισίας στο Χαλάνδρι. Χτίστηκε το 1995, και είναι ιδιαίτερα γνωστό λόγω της θέσης αλλά και της αρχιτεκτονικής του. Αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα στην ανωδομή, τα οποία καταλαμβάνουν περίπου 2.600 m2 του και έχει δύο υπόγεια συνολικού εμβαδού 1.500 m2. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι της υποδοχής και της αναμονής, ένα αμφιθέατρο, χώροι γραφείων, καθώς και το εστιατόριο, το οποίο εξυπηρετεί το προσωπικό. Στο δεύτερο και στον τρίτο όροφο υπάρχουν γραφεία, αίθουσες εκπαίδευσης, αίθουσες συνεδριάσεων, καθώς και διάφοροι βοηθητικοί χώροι. Στον τέταρτο, βρίσκονται τα γραφεία της διοίκησης και το δώμα, το οποίο φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις. Τα δύο υπόγεια στεγάζουν τους χώρους στάθμευσης και τους διάφορους αποθηκευτικούς, μηχανολογικούς και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Ο επανασχεδιασμός
Οι αρχιτέκτονες ανέλαβαν να σχεδιάσουν εκ νέου τους χώρους της εισόδου, του εστιατορίου, των αιθουσών εκπαίδευσης, των αιθουσών συνεδριάσεων, των WC και του δώματος στο τέταρτο επίπεδο.
Οι επεμβάσεις σε όλους τους παραπάνω χώρους κινήθηκαν σε μια κοινή γραμμή, η οποία επέτασσε τη χρήση των εταιρικών χρωμάτων της εταιρείας σε επενδύσεις, κινητό εξοπλισμό και αντικείμενα στο χώρο. Χρώμα, o εταιρικός λογότυπος και τα μότο της εταιρείας κυριαρχούν στο νέο εργασιακό περιβάλλον. Η δρυς, στο φυσικό της χρώμα, χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις ξύλινες κατασκευές. Ο άξονας, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται όλα τα παραπάνω, είναι οι λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας.

Είσοδος
Στην είσοδο το κυρίαρχο στοιχείο είναι η υποδοχή, με το σημαντικό όγκο που κατέχει αλλά και την ελαφριά της υπερύψωση από το δάπεδο του υπόλοιπου χώρου. Σχεδιάστηκαν ξύλινες επενδύσεις σε φυσική δρυ, για να αυξήσουν το βαθμό της οικειότητας στον επισκέπτη, αλλά και περσίδες από το ίδιο υλικό, οι οποίες δημιουργούν σημεία ενδιαφέροντος όχι μόνο με τη φυσική τους παρουσία, αλλά και με τις φωτεινές και σκιασμένες επιφάνειες, τις οποίες παράγουν και οι οποίες μεταβάλλουν τη φόρμα τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εστιατόριο
Στο εστιατόριο, το μόνο στοιχείο του χώρου, το οποίο διατηρήθηκε, ήταν οι ψευδοροφές. Κατά τα άλλα επανασχεδιάστηκε το σύνολο του χώρου και επιλέχθηκε νέος κινητός εξοπλισμός. Ο στόχος εδώ ήταν να παραχθεί ένας χώρος καθαρά κοινωνικός, ο οποίος να προτρέπει τους χρήστες να καθίσουν μαζί, απέναντι και δίπλα ο ένας στον άλλον και να επικοινωνήσουν τις ώρες του γεύματος. Η διάταξη των επίπλων, τα χρώματα αλλά και η διαχείριση του φυσικού φωτός είναι τα εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, επιχειρώντας να επιτευχθούν τα παραπάνω.

Αίθουσες εκπαίδευσης και σεμιναρίων
Σχεδιάστηκε ένας μεγάλος ενιαίος χώρος, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να διαιρεθεί σε επί μέρους μικρότερους, έτσι ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει με διάφορους τρόπους και να εξυπηρετήσει διάφορους σκοπούς. Αρχικά η χρήση του ενιαίου χώρου είναι η συγκέντρωση του προσωπικού της εταιρείας με σκοπό την εκπαίδευση, την ενημέρωση, την επιμόρφωση ή τη δυνατότητα κάποιας εκδήλωσης. Η διαίρεσή του σε μικρότερους χώρους γίνεται με κινητά διαχωριστικά τοιχοπετάσματα, τα οποία μαζεύονται και κρύβονται, όταν δεν είναι απαραίτητα. Και σ' αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν τα εταιρικά χρώματα και η δρυς και διάφορα χρηστικά αντικείμενα, όπως, πίνακες ανακοινώσεων, προβολείς και άλλα. Σ' αυτή την περίπτωση ο στόχος ήταν η παραγωγή ενός ευέλικτου χώρου με μια πιο χαλαρή διάθεση, ο οποίος να διαφοροποιεί τη θέση του από τους αυστηρούς χώρους γραφείων του υπόλοιπου κτιρίου και να δίνει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να λειτουργήσουν έξω από την καθημερινή πραγματικότητα.

Δώμα
Στο τέταρτο επίπεδο, βρίσκονται τα γραφεία της διεύθυνσης, τα οποία όμως δεν καταλαμβάνουν όλη την επιφάνειά του με αποτέλεσμα να υπάρχει εκεί ένα βατό δώμα με καταπληκτική θέα στον ορίζοντα της Αθήνας. Εκεί σχεδιάστηκε ένας χώρος, ο οποίος είναι σε θέση να φιλοξενήσει εκδηλώσεις, έχοντας την αύρα ενός πολυτελούς χώρου. Σχεδιάστηκε και τοποθετήθηκε ένα τριγωνικό υφασμάτινο ελαφρό στέγαστρο, σε ακολουθία του σχήματος της υφιστάμενης κάτοψης, για να μπορεί να λειτουργεί ο χώρος κατά τις ώρες της ημέρας. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην επιλογή και στην τοποθέτηση των φωτιστικών, καθώς και στο σχεδιασμό των καθιστικών, κάποια από τα οποία είναι μόνιμες κατασκευές, αλλά φυσικά και στον κινητό εξοπλισμό.

WC
Στα WC όλων των ορόφων χρησιμοποιήθηκε γυαλί σε μονοχρωμία με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου, με εξαίρεση τον τοίχο της εισόδου τους.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: officetwentyfivearchitects
Επίβλεψη: officetwentyfivearchitects
Toπoθεσία: Χαλάνδρι, Αθήνα
Ιδιοκτήτης: GlaxoSmithKline (GSK)
Χρόνος κατασκευής: 2015
Παρουσίαση: officetwentyfivearchitects
Φωτογραφίες: officetwentyfivearchitects / Ανθή Γαρύφαλλου / Δήμος Θωμαϊδης

Περιφέρεια: 
Αττική