ktirio.gr

Εμπορικό πολυκατάστημα στην Αθήνα

Οι επιλογές του σχεδιασμού των εξωτερικών όψεων του κτιρίου είχαν ως στόχο την ενίσχυση της εμπορικής ταυτότητας της χρήσης, την αισθητική διαφοροποίηση του κτιρίου από τις επιχειρησιακές εγκαταστάσεις του Αερολιμένα λόγω διαφοράς χρήσης, την αποφυγή παρενόχλησης με οποιοδήποτε τρόπο των κρίσιμων λειτουργικών του Αερολιμένα και, τέλος, όπως και οι αντίστοιχες επιλογές σχεδιασμού των εσωτερικών χώρων, την ταχύτητα και ευκολία κατασκευής.
Το κτίριο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα– ισόγειο και πατάρι, ενώ στο μοναδικό υπόγειο επίπεδο του κτιρίου χωροθετούνται βοηθητικοί αποθηκευτικοί και μηχανολογικοί χώροι. Το ισόγειο διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα, όπου το ένα αποτελεί την μικρή περιοχή εισόδου – υποδοχής και ελέγχου – εξόδου σε υπερύψωση 1,5m και το δεύτερο αποτελεί τον κυρίως εμπορικό χώρο επιφάνειας 10.000,00 m². Ο εμπορικός χώρος οργανώνεται με βάση μία συντομευμένη διαδρομή που τον διαπερνά και αποτελεί άξονα αναφοράς της επίσκεψής του. Στο δεύτερο επίπεδο του παταριού, επιφάνειας 3.000,00 m², η πρόσβαση γίνεται μέσω κυλιόμενων διαδρόμων και ανελκυστήρων. Στο ένα άκρο του παταριού, τελευταίου κατά σειρά επίσκεψης, χωροθετείται περιοχή εστίασης με τραπεζαρία και χώρο κουζίνας, χώροι υγιεινής κοινού και προσωπικού και οι χώροι προσωπικού.
Η ενιαία αίθουσα πωλήσεων διαιρείται κατά τρόπο αφανή στην καθημερινή χρήση σε πέντε πυροδιαμερίσματα με τη χρήση πυράντοχων ρολλών, θυρών και τοιχωμάτων.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: ΑΕΤΕΡ – Χάρρυ Κ. Μπουγαδέλλης & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Α.Ε.
Υπεύθυνος Αρχιτέκτων: Χ. Αθανασόπουλος.
Μελέτη στατικών: Φορεύς Μελετητική Γ. Λάμπρου & Σια Ε.Ε.
Η/Μ μελέτη: Ι. Παπαγρηγοράκης & Συνεργάτες
Μελέτη φωτισμού: FOSS
Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων: Ark Team
Μελέτη ακουστικής: Dr. Gottfrigd Schubert
Κατασκευή: Frank Basil
Χρόνος κατασκευής: Ιούλιος 05- Σεπτέμβριος 06
Φωτογραφίες: Studio Kontos