ktirio.gr

Διαμόρφωση κτιρίου γραφείων στην Αθήνα

Τα νέα γραφεία της EY (πρώην Ernst &Young) δημιουργήθηκαν σε υπάρχον κτίριο γραφείων επί της οδού Χειμάρρας, στο Μαρούσι. Το κτίριο, κατασκευασμένο το 2007 σε 6 επίπεδα, 2 υπόγεια, ισόγειο και τρεις ορόφους, σε συνολική έκταση 6.500 m², έπρεπε να προσαρμοστεί ολοκληρωτικά στις ανάγκες της εταιρείας, όπως και να διασφαλίσει μία νέα, όσο ήταν αυτή δυνατή, βιοκλιματική προσέγγιση.
O σχεδιασμός έγινε με τη λογική της "διάταξης ανοικτών χώρων". Για να μη φαίνεται ο χώρος αχανής και εκτός ανθρώπινης κλίμακας, τη συνέχεια διακόπτουν περιορισμένοι κλειστοί χώροι. Εφαρμόστηκε δε η φιλοσοφία του "hoteling", σύμφωνα με την οποία ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε γραφείο. Αυτό βασίζεται στην κινητικότητα πολλών εργαζομένων, που είτε δουλεύουν εκτός εταιρείας είτε δουλεύουν από το σπίτι τους είτε μπορεί να είναι σε άδεια. Με αυτή τη λογική η εταιρεία κερδίζει σε χώρο, αφού δεν χρειάζεται ποτέ να έχει σε μέγιστη ανάπτυξη όλο το προσωπικό της στα γραφεία της.
Όλες οι συναντήσεις γίνονται σε ιδιαίτερα διαβαθμισμένους χώρους (χώρους συνεδριάσεων), που έχουν δημιουργηθεί είτε για ολιγομελείς συναντήσεις είτε για πιο πολυπληθείς. Για το θέμα της ιδιωτικότητας, που συνήθως αφορά σε τηλεφωνικές συνομιλίες με πελάτες, έχουν οριστεί μικροί κλειστοί χώροι, στους οποίους μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει ανενόχλητος. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι πιο ανεπίσημοι χώροι, που προορίζονται για ανάπαυση ή για μια πιο χαλαρή συζήτηση και λέγονται "collaboration areas", οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν σχεδιαστικά με άλλη προσέγγιση και έχουν ξεχωριστή ταυτότητα μέσα στο χώρο των γραφείων.
Υπάρχουν πολλοί ιδιαίτεροι χώροι, ο καθένας των οποίων αντιμετωπίστηκε σχεδιαστικά αυτόνομα, στο γενικότερο όμως πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού.
Ο χώρος υποδοχής σχεδιάστηκε επιβλητικός, με ύψος τριών ορόφων. Εδώ έγινε χρήση πέτρας τραβερτίνο σε συνδυασμό με μάρμαρο nero marquina. Επίσης κάποιοι τοίχοι επενδύθηκαν με καρυδιά και χρησιμοποιήθηκαν κρυφοί φωτισμοί για να τονίσουν το σχεδιασμό. Σημαντικό επίσης το έπιπλο της υποδοχής, που αντιμετωπίστηκε σαν γλυπτό στο χώρο και κατασκευάστηκε από corian.
Στους χώρους συνάντησης με τους πελάτες και στην αίθουσα του διοικητικού συμβουλίου 30 ατόμων έγινε μια προσπάθεια να τονιστεί το κύρος της εταιρείας, αλλά και του σύγχρονου τρόπου σκέψης που τη διέπει.
Υπάρχουν επίσης ιδιαίτεροι χώροι για παρουσιάσεις και σεμινάρια, βιβλιοθήκες αλλά και χώροι όπως γυμναστήριο, ιατρείο, αρχεία, χώροι για εκτυπωτές, αποθήκες, χώροι για τους διακομιστές του δικτύου (server) κ.ά.
Η ροή της εργασίας, των πληροφοριών, που φυσικά προδιαγράφεται αναλυτικά στην πορεία του σχεδιασμού από τη διαχείριση της εταιρείας, πρέπει να οργανωθεί και να σχεδιαστεί λειτουργικά, έτσι ώστε να εξοικονομείται χώρος και χρόνος.
Οι αρχιτέκτονες, ξεφεύγοντας από τα στεγανά που δημιουργεί το μεγάλο μέγεθος της εταιρείας και η επανάληψη χώρων και υλικών, προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια αίσθηση ενός διαφορετικού, αλλά οικείου χώρου με ιδιαιτερότητες. Λειτουργικά, η επιλογή των υλικών έγινε με γνώμονα την αντοχή, τη λειτουργικότητα, την ηχοαπορροφητικότητα, την εύκολη συντήρηση τους και φυσικά την εναρμόνισή τους με τις ανάγκες της εταιρείας.
Αν σκεφτούμε ότι τη σύγχρονη εποχή ίσως το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας το περνάμε στους χώρους των γραφείων μπροστά από έναν υπολογιστή και καθισμένοι σε ένα κάθισμα εργασίας, είναι φανερό το πόσο σημαντικός είναι στην ψυχολογία των εργαζομένων ένας καλαίσθητος και λειτουργικά δομημένος εργασιακός χώρος, αλλά ακόμη και πόσο σημαντικό είναι ένα εργονομικά σωστό κάθισμα, πόσο σημαντικός είναι ο σωστός φωτισμός, ο σωστός αερισμός κτλ.
Στη συγκεκριμένη κλίμακα έργου, ο σχεδιασμός, που βασίστηκε στη φιλοσοφία οργάνωσης της εταιρείας παγκόσμια, κρίθηκε αναγκαίο να προσαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα αυτή την παγκοσμιοποιημένη λογική. Την EY την ενδιέφερε τα γραφεία της στην Αθήνα να έχουν σε κάποιο βαθμό ένα άρωμα Ελλάδας. Μ' αυτή τη λογική ο σχεδιασμός της διαφάνειας ή αδιαφάνειας των γυάλινων χωρισμάτων πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ελληνικά μοτίβα. 

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: KLab Architecture - Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος
Ομάδα μελέτης: Βερόνικα Βασιλείου, Πέτρα Ξυνίδου (intern)
H/M Μελέτη: Sarnitec Α.Ε
Κατασκευή: Sarnitec Α.Ε
Ιδιοκτήτης: EY
Τοποθεσία: Οδός Χειμάρρας, Μαρούσι
Χρονολογία μελέτης: 2014
Χρονολογία κατασκευής: 2014
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μπενέτος

Περιφέρεια: 
Αττική