ktirio.gr

Διαμόρφωση γραφείων στο Γκάζι

Αντικείμενο της μελέτης ήταν η δημιουργία των κεντρικών γραφείων της εταιρείας ONLINESALES στην Αθήνα, στην περιοχή του Κεραμεικού, στο Γκάζι. Το σύνθετο κτιριολογικό πρόγραμμα της εταιρείας ως "Customer Experience Provider" στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, περιλάμβανε τη δημιουργία χώρων γραφείων ανοιχτής διάταξης, αιθουσών συνεδριάσεων, διευθυντικών γραφείων, χώρων υποδοχής, ανάπαυσης και ψυχαγωγικής δράσης, καθώς και εστιατόριο, χρήσεις, οι οποίες αναπτύχθηκαν σε τέσσερα επίπεδα.
Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να δημιουργήσουν έναν καινοτόμο χώρο εργασίας και να ενεργοποιήσουν τη συνοχή της πολυπληθούς ομάδας της εταιρείας μέσω ενός χώρου διαδραστικού, που συνδέεται με το κοινό του, ενώ ενισχύει την προσωπική πρωτοβουλία και αντανακλά το δυναμισμό, το όραμα και τη σύγχρονη εικόνα της εταιρείας.
Εμπνεόμενη από τις βιομηχανικές αναφορές της περιοχής του Γκαζιού, η αρχιτεκτονική μελέτη αποκαλύπτει το κέλυφος του κτιρίου με τα εμφανή στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα και εκμεταλλεύεται τις γεωμετρίες των μεγάλων ανοιγμάτων φυσικού φωτός, που αποκαλύπτουν την εικόνα της Τεχνόπολης, καθώς και τις συναρπαστικές οπτικές φυγές προς την Ακρόπολη, και προς το Λυκαβηττό.
Η σύνθεση των δύο πρώτων επιπέδων της εταιρείας οργανώνεται σε ανοιχτής διάταξης χώρους, με έπιπλα γραφείων σε σπειροειδή διάταξη, ειδικά σχεδιασμένα για την περίσταση, που ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων, την ευελιξία στην οργάνωση των ομάδων εργασίας και την οπτική επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον από κάθε σημείο του εργασιακού χώρου. Παράλληλα, η διαφάνεια των γυάλινων επιφανειών, που οριοθετούν τις αίθουσες συνεδριάσεων και τους κλειστούς χώρους γραφείων, ενισχύει την οπτική σύνδεση μεταξύ των χρηστών.
Οι οργανικές αρχιτεκτονικές αναφορές στη σύνθεση των χώρων υποδοχής, ψυχαγωγικής δράσης και ανάπαυσης, που οργανώνονται σε περίοπτα σημεία του χώρου με γλυπτική διάθεση ως σύγχρονα αστικά δάση, ενισχύουν τη συνοχή της δυναμικής ομάδας της εταιρείας. Οι τοίχοι αντιμετωπίζονται ως καμβάς, επάνω στον οποίο αποτυπώνονται καθημερινά με κιμωλία οι σκέψεις των μελών της ομάδας και δίνουν το χαρακτήρα ενός ζωντανού κελύφους. Ο χώρος πάλλεται και κινείται σαν ζωντανός οργανισμός και μέσω των κινούμενων εικόνων των video walls, που δρουν ως αλληλεπιδραστικά εργαλεία μεταξύ των εργαζομένων και αντανακλούν την τεχνολογική υπεροχή της ONLINESALES.
Στο τρίτο επίπεδο, σε περιμετρική διάταξη γύρω από το δυναμικό πυρήνα του χώρου υποδοχής, αναπτύσσονται τα γραφεία της διοίκησης και οι αίθουσες συνεδριάσεων με την πρόθεση να δημιουργηθούν ευέλικτοι χώροι, που μετασχηματίζονται και αναδιαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών μέσω κινητών γυάλινων πετασμάτων.
Η παλέτα των υφών, των υλικών και των χρωμάτων ακολουθεί τις αρχιτεκτονικές αρχές που τέθηκαν εξαρχής, στο πλαίσιο της βιομηχανικής τυπολογίας και αισθητικής της περιοχής, στην οποία εντάσσεται το κτίριο. Ακατέργαστες μεταλλικές επιφάνειες, πατητό τσιμεντοκονίαμα και εμφανείς ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις ακολουθούν το ύφος της αρχιτεκτονικής ιδέας. Επιλεκτικές χρωματικές παρεμβάσεις, ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα και μια σειρά από design αντικείμενα και έργα τέχνης συνθέτουν την τελική εικόνα ενός μοναδικού χώρου που υποδέχεται τους χρήστες του σε μια διαδραστική εμπειρία εργασίας.
Το τελευταίο επίπεδο έχει μελετηθεί ως χώρος εστίασης, αναψυχής και ανάπαυσης, καθώς και με προοπτική να φιλοξενεί δράσεις της εταιρείας που στοχεύουν στην ανάπτυξη σχέσεων συνοχής και επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων. Η αρχιτεκτονική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός χώρου εσωτερικού - εξωτερικού, ο οποίος εκμεταλλεύεται τις απεριόριστες οπτικές φυγές που προσφέρει η γεωμετρία και η θέση του.
Τα περιμετρικά κινητά υαλοστάσια, που ορίζουν το χώρο, διατηρούνται με την έννοια του διαχωριστικού κατά τους χειμερινούς μήνες, αποτυπώνοντας μέσω της αντανάκλασης το ενδιαφέρον αστικό τοπίο που περιβάλλει το κτίριο, ενώ κατά τους θερινούς μήνες δίνεται η αίσθηση του αιθρίου σε ολόκληρο το χώρο.
Ειδικής κατασκευής πάγκοι και τραπέζια από πατητό τσιμεντοκονίαμα, στοιχεία από σκυρόδεμα, ξύλο και μέταλλο, εξαγωνικά πλακάκια διαφορετικών αποχρώσεων που αναδιπλώνονται από το πάτωμα στον τοίχο και πολύχρωμα καθίσματα συνθέτουν ένα φιλόξενο χώρο που συνδιαλέγεται με το περιβάλλον του.

Στοιχεία έργου

APXITEKTONIKH MEΛETH - ΕΠΙΒΛΕΨΗ:
DF STUDIO
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΕΡΓΟΥ:
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ:
ΦΩΤΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ
TEXNIKH ETAIPΕΙA KATAΣKEYHΣ:
DF STUDIO
IΔIOKTHTHΣ:
ONLINESALES
TOΠOΘEΣIA:
ΓΚΑΖΙ, ΑΘΗΝΑ
ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY: 2.075 m²
XPONOΣ MEΛETHΣ: 2015
XPONOΣ KATAΣKEYHΣ: 2016
ΦΩTOΓPAΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΜΒΑΚΗΣ