Γραφείο δικηγόρου και εργαστήριο καλλιτέχνη στην Αθήνα

Δύο όμορα αλλά αυτόνομα ισόγεια καταστήματα παλαιάς αθηναϊκής πολυκατοικίας στην περιοχή του Παγκρατίου αποτελούν το πλαίσιο της αρχιτεκτονικής επέμβασης για τη μετατροπή τους σε δικηγορικό γραφείο και εργαστήριο καλλιτέχνη αντίστοιχα. Βασικό στοιχείο της διπλής επέμβασης αποτελεί η δημιουργία δύο αυτοτελών αρθρωτών κατασκευών μικρής κλίμακας, ανεξάρτητων από το υφιστάμενο δομικό σύστημα, τόσο στο εσωτερικό του κελύφους, όσο και στην όψη προς το δρόμο. Στόχος αυτής της συνθετικής επιλογής είναι ο επαναπροσδιορισμός της κατοίκησης ενός ισόγειου χώρου σε πυκνό αστικό περιβάλλον, με την ανάδειξη αυτής της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ επέμβασης και υφιστάμενου.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος χώρος, δικηγορικό γραφείο, μία σύμμεικτη κατασκευή μετάλλου και ξύλου οργανώνει γραμμικά τους χώρους εργασίας και υποδοχής, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει το μεγάλο ύψος του υφιστάμενου εσωτερικού με την αναλυτική προσέγγιση των συνθετικών του στοιχείων. Τόσο ο χειρισμός της όψης, όσο και των πεπερασμένων στοιχείων οργάνωσης του εσωτερικού, διερευνούν την έννοια της ιδιωτικότητας με εργαλείο τη διαφάνεια και τη σχέση με το δρόμο.
Ο δεύτερος χώρος, εργαστήριο καλλιτέχνη, μία ελαφριά μεταλλική κατασκευή εμφανούς χάλυβα, ξεκινώντας από την όψη, αναπτύσσεται σε όλο το βάθος του χώρου τονίζοντας την υφιστάμενη γραμμική δομή του. Αυτό αποτελεί και το συνθετικό εργαλείο οργάνωσης των λειτουργιών, καθώς τα στοιχεία που το αποτελούν, πάγκος, εξώστης, σκάλα, δημιουργούν και τις συνθήκες οικειοποίησής του.
Οι δύο επεμβάσεις εντάσσονται στην υφιστάμενη κατάσταση, εκφράζοντας τους κανόνες της κατασκευαστικής τους δομής.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Άγις Μουρελάτος
Συνεργάτης αρχιτέκτονας για το εργαστήριο καλλιτέχνη: Δήμητρα Παυλάκου
Στατική μελέτη: Διονύσιος Κουμουράς
Κατασκευή - Επίβλεψη: Άγις Μουρελάτος
Συνολική επιφάνεια: 30 m² + 5 m²
Χρόνος μελέτης: 2016 - 2017
Χρόνος αποπεράτωσης: 2017
Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εμπορικό & επιχειρηματικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Εμπορικό & επιχειρηματικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Tο νέο Eμπορικό & Eπιχειρηματικό Kέντρο βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα οικοδομικά τετράγωνα της Θεσσαλονίκης. Tο κτίριο αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο διατηρητέων όψεων του συγκροτήματος αποθηκών καπνού της Aυστροελληνικής…
Κτίριο γραφείων, έκθεσης και κατοικίας στην Αθήνα

Κτίριο γραφείων, έκθεσης και κατοικίας στην Αθήνα

Η θέση του κτιρίου σε ένα προνομιακό αλλά μικρής κάλυψης γωνιακό οικόπεδο επέβαλε τον  καθ΄ ύψος σχηματισμό του, μέσα από μια κίνηση διάρθρωσης τριών περιοχών, δυναμικά συσχετισμένων με τη λειτουργική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.