ktirio.gr

Βιομηχανικό κτίριο στην Αττική

Το κτίριο προκύπτει από τη σύνθεση των δύο ξεχωριστών λειτουργιών, αφενός του αποθηκευτικού χώρου και αφετέρου του χώρου γραφείων δύο ορόφων, το χώρο υποδοχής, τον ημιυπαίθριο και το χώρο πρασίνου στο ισόγειο. Αυτή η επιλογή ελαχιστοποιεί τις ενεργειακές απαιτήσεις και απώλειες του κτιρίου σε ψύξη - θέρμανση λόγω της μειωμένης επιφάνειας των όψεων του, ενώ παράλληλα μειώνει στο απολύτως απαραίτητο τη χρήση πόρων για την κατασκευή του. Ταυτόχρονα και με στόχο πάντα τη χαμηλή ενεργειακή του κατανάλωση, μελετήθηκαν οι διαφορετικές σκιάσεις των μεγάλης διαφάνειας όψεων του (μεταλλικά διάτρητα φύλλα που αλλού λειτουργούν ως "καφασωτά" και αλλού ως περσίδες) ανάλογα με τον προσανατολισμό του κτιρίου και τη συμπεριφορά του σε σχέση με την κίνηση του ήλιου.
Οι όψεις του νέου κτιρίου αντιστοιχούν στη λειτουργία των χώρων που περικλείουν. Έτσι, ο κυρίως αποθηκευτικός χώρος καλύπτεται από χαλύβδινο πετάσματα πετροβάμβακα, πάχους 60 mm, χρώματος γκρι ανοιχτού RAL 9006, το οποίο αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, ενώ δρα ως καθρέφτης του περιβάλλοντος χώρου, εντάσσοντας το κτίριο στο τοπίο. Ο χώρος των γραφείων επενδύεται εξωτερικά με φύλλα ενός μεγάλης αντοχής οξειδωμένου κράματος χάλυβα πάχους 1,50 mm, που σχηματίζει ένα προστατευτικό κάλυμμα οξείδωσης (hydrated iron oxide) όταν εκτίθεται στην ατμόσφαιρα. Η επιλογή του υλικού έγινε, πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, διότι το χρώμα του, καστανέρυθρο αρχικά, πιο σκούρο αργότερα, παραπέμπει στο χρώμα των κόκκων "ψημένου" καφέ, ο οποίος είναι και το κυρίως προϊόν της αποθήκης. Το καστανό του χρώμα του οξειδωμένου χάλυβα και τα ακανόνιστα "νερά " εντάσσουν επίσης το κτίριο στο φυσικό του περιβάλλον. 

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Πραξιτέλης Κονδύλης - Α31 Architecture
Στατική μελέτη: Ιωάννα Σερασκέρη
Η/Μ μελέτη: Αργύρης Καγιαννάς
Κατασκευή: Ι. Σερασκέρη & ΣΙΑ Ο.Ε.
Συνεργάτες μηχανικοί: Παναγιώτης Καρράς, Χαρά Λασιθιωτάκη, Ηρώ Παπαδοπούλου - Α31 Architecture
Tοποθεσία: "Πούσι Χατζή", Δήμος Παιανίας, Αττική
Ιδιοκτήτης: illy KAFEA S.A.
Συνολική επιφάνεια δόμησης:2.536,70 m².
Φωτογραφίες: Πραξιτέλης Κονδύλης - Α31 Architecture

Περιφέρεια: 
Αττική