ktirio.gr

Αποθήκη τέχνης στο αρχαίο Δήλιον

Ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, πικροδάφνες και κυπαρίσσια, σε αγροτεμάχιο 4.000 m² περίπου και σε απόσταση λίγων μέτρων από την οικία του στο Δήλεσι Βοιωτίας, το αρχαίο Δήλιον, αποφασίστηκε η ανέγερση του νέου εργαστηρίου του ζωγράφου και γλύπτη Αλέξανδρου Λιάπη.
Τμήμα του περιβάλλοντος χώρου του νέου κτιρίου διαμορφώνεται σε υπαίθρια γλυπτοθήκη, η οποία θα φιλοξενήσει έργα του ίδιου του καλλιτέχνη. Η πρόκληση διπλή. Βασικά κριτήρια της σύνθεσης του νέου κτίσματος αποτελούν η οικονομία των μέσων υλοποίησής του, η κατασκευαστική ειλικρίνεια και πειθαρχία, η πλαστικότητα που θα το συνδέσει με το πνεύμα του ελληνικού τοπίου. Συνεπώς ο σχεδιασμός του σε όλα τα επίπεδα εκφράζει τον καθοριστικό ρόλο του στατικού του φορέα.
Το νέο έργο είναι ένα κέλυφος από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο συντελείται σε τρεις διακριτές φάσεις σκυροδέτησης: θεμέλιο, πλάκα και πρόβολο η πρώτη, τοιχία και μεσοπάτωμα η δεύτερη, θόλο η τρίτη. Χωροθετείται στον άξονα ‚ βορρά - νότου, ενώ το ορθογώνιο σχήμα της κάτοψής του διαιρείται σε τρεις ζώνες. Ο πρόβολος και ο ημιυπαίθριος χώρος στο νότο, όπου χωροθετείται και η είσοδος, διαμορφώνουν την πρώτη ζώνη, ο χώρος διημέρευσης και εργασίας του καλλιτέχνη τη δεύτερη ζώνη και το μεσοπάτωμα αποθήκευσης έργων στο Βορρά την τρίτη ζώνη. Μια ευθύγραμμη σκάλα συνδέει οπτικά και λειτουργικά τα δύο επίπεδα, ενώ τα από σκυρόδεμα και "εν προβόλω" στοιχεία της λειτουργούν και ως γλυπτοθήκες - εκθετήρια της δουλειάς του καλλιτέχνη.
Τα ανοίγματα, τα οποία σχετίζονται με την πορεία του ήλιου, το φωτισμό στο εσωτερικό του χώρου και το διαμπερή αερισμό του, προκύπτουν από εγκάρσιες οριζόντιες τομές στο κέλυφος του κτιρίου. Τα παράθυρα, καθώς "αποκόπτονται" και "πέφτουν" στο έδαφος, λειτουργούν ως πάγκοι, που πρόκειται να υποδεχτούν ανθρώπους και ως βάθρα που υποδέχονται γλυπτικά έργα. Το εργαστήρι κατασκευάζεται αποκλειστικά από οπλισμένο σκυρόδεμα, έχει μεταλλικά οξειδωμένα κουφώματα και βιομηχανικό δάπεδο. 
H Αποθήκη Τέχνης επελέχθη να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το βραβείο Piranesi, στο Πιράνο της Σλοβενίας.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Πραξιτέλης Κονδύλης
Στατική μελέτη: Παναγιώτης Καρράς
Η/Μ μελέτη: Α31 Αρχιτεκτονική & Δόμηση
Επίβλεψη: Πραξιτέλης Κονδύλης, Παναγιώτης Καρράς
Κατασκευή: Α31 Αρχιτεκτονική & Δόμηση
Ιδιοκτήτης: Αλέξανδρος Λιάπης
Τοποθεσία: Δήλεσι Βοιωτίας
Συνολική επιφάνεια: 70 m²
Μελέτη: 2007
Κατασκευή: 2008 – 2009
Φωτογραφίες: Γιάννης Χατζηασλάνης