ktirio.gr

Ένα μικρό γραφείο με θέα στην Πλατεία

Πρόκειται για ένα μικρό γραφείο 20 m² στον πρώτο όροφο κτιρίου, που σχεδιάστηκε από το σημαντικό αρχιτέκτονα Σπύρο Στάϊκο και κατασκευάστηκε το 1959.
Φέρει όλα τα χαρακτηριστικά των κτιρίων γραφείων της δεκαετίας του '50 και λόγω της θέσης του διαθέτει εκπληκτική θέα προς την πλατεία Κλαυθμώνος.
To διαμέρισμα, αντιπροσωπευτικό δείγμα του τύπου "γραφείου - κουτιού" της εποχής, χρειαζόταν να μεταλλαχτεί, ώστε να εξυπηρετεί απολύτως τις ανάγκες ενός σύγχρονου μεταφραστικού - δικηγορικού γραφείου.
Βασικό ζητούμενο της μελέτης ήταν η επίτευξη της αίσθησης ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος, όπως και η χωρική διάκριση των λειτουργιών.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η μελέτη κατέληξε στη δημιουργία ενός κεντρικού πολυδιαδραστικού επίπλου, το οποίο θα λειτουργεί ως διαχωριστικός "τοίχος" προθαλάμου - γραφείου, ενώ παράλληλα θα καλύπτει και βασικές λειτουργικές ανάγκες (βιβλιοθήκη - χώρους αποθήκευσης). Η κλίση αυτού του επίπλου εντείνει την προοπτική του χώρου προς τα παράθυρα, φέρνοντας την "πλατεία" στο γραφείο.
Μέρος του επίπλου είναι το "πάσο", με ράφια και κατακόρυφες περσίδες, του οποίου η ημιδιαπερατότητα επιτρέπει να αποκαλύπτεται στον επισκέπτη ο χώρος του γραφείου σταδιακά, κάνοντας το διαχωρισμό του ιδιωτικού - δημοσίου σαφή αλλά ήπιο.
Ο χώρος του προθαλάμου διαμορφώθηκε σε χαμηλότερο ύψος από το υπόλοιπο γραφείο και βάφτηκε σε έντονο κίτρινο χρώμα, με σκοπό να διαφοροποιείται εντελώς από το υπόλοιπο γραφείο και να δημιουργείται η αντίληψη της διείσδυσης ενός μικρού χώρου μέσα σε ένα μεγαλύτερο.
Για να ενταθεί η εντύπωση του αυξημένου όγκου, προστέθηκε περιμετρικά στον κυρίως χώρο του γραφείου μια "ζωοφόρος" από καθρέπτες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι το γραφείο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου γραφείων.
Ο προθάλαμος εξοπλίστηκε με αναδιπλούμενο καναπέ και ο κυρίως χώρος με αναδιπλούμενη επιφάνεια εργασίας για την εξυπηρέτηση πρόσθετων εκτάκτων λειτουργικών αναγκών.
Στον κύριο χώρο του διαμερίσματος κεντρική θέση κατέχει το γραφείο της ιδιοκτήτριας, που φωτίζεται επαρκώς από άπλετο φυσικό φωτισμό και βρίσκεται επάνω σε οδηγό με ρόδες για να μετακινείται εύκολα στο κέντρο της αίθουσας και να μετατρέπεται από προσωπική θέση εργασίας σε τραπέζι συνεδριάσεων.

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική Μελέτη: TAF ARCHITECTS, Λευτέρης Τσολάκης
Κατασκευή: Pure Made, Τάνος Μαρίνης
Toποθεσία: Δραγατσανίου 6, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 80 m²
Xρόνος κατασκευής: 2016
Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής

Περιφέρεια: 
Αττική