ktirio.gr

"NO ROCKS". Ανακαίνιση κατοικίας στη Γλυφάδα

Το συγκεκριμένο οροφοδιαμέρισμα παρότι στεγάζεται σε νεόδμητη πολυκατοικία, ζητήθηκε να ανακαινιστεί από τον ξένο ιδιοκτήτη του με σκοπό να αποκτήσει ένα νέο χαρακτήρα, επηρεασμένο από τη φωτεινότητα, λιτότητα και μοναδικότητα των ελληνικών κυκλαδίτικων νησιών  με μια πιο ελεύθερη προσαρμογή στο αστικό περιβάλλον που ανήκει.

Οι επεμβάσεις στον χώρο έγιναν με βασική αρχή την ενοποίηση των χώρων και την απλοποίηση της κίνησης σε αυτούς με το φως να ρέει ανεμπόδιστα. Η έντονη παρουσία του λευκού, η διακριτική παρουσίαση του γαλάζιου, έντονη γεωμετρία στα πλακίδια και τα στρατηγικά τοποθετημένα στοιχεία από φυσικό παλαιωμένο ξύλο επιτρέπουν την αναφορά στα ελληνικά νησιά.

Οι βασικές τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο εσωτερικό του ήταν η ενοποίηση του κεντρικού υπνοδωματίου με το λουτρό, η οποία αυτομάτως μετέτρεψε τους δύο αυτούς συμβατικούς και στενάχωρους χώρους σε ένα ενιαίο σύνολο, σαφώς πιο άνετο, ευρύχωρο και ευήλιο. Ο καινούργιος ενιαίος χώρος διχοτομείται τώρα απο συρόμενα ξύλινα πάνελς με γυαλί αμμοβολής, ώστε το φως να διαχέεται ελεύθερα σε υπνοδωμάτιο και λουτρό χωρίς να υπάρχει άμεση οπτική επαφή.

Επιπλέον, ο χώρος της κουζίνας αναδιατάχθηκε, απλοποιήθηκε και ενοποιήθηκε με αυτόν του σαλονιού-τραπεζαρίας  βελτιώνοντας σημαντικά την λειτουργικότητα και αισθητική των τρίων αυτών κύριων χώρων. Μια σημαντική επεμβαση στον χωρο αυτο ηταν η επίστρωση τσιμεντοκονιας καλύπτοντας τα διαφορετικά πλακιδια που προϋπήρχαν. Το τζάκι μεταφέρθηκε και ξανασχεδιάστηκε με βάση την φιλοσοφία της κυκλαδίτικης γεωμετριας  με σκαλοπάτια, χτιστά στοιχεια και εσοχες με λεπτομερειες απο παλαιωμένο ξύλο. Τελος, το σκούρο ξυλινο δαπεδο, τα επιπλα και στοιχεια απο υλικα οπως ψάθα, πλεκτο υφασμα και κεραμεικα προσδίδουν στο χώρο μία φολκλόρ νότα και ενα αναλαφρο ανεπίδεκτο στιλ.

Έτσι, ο συνδυασμός  των παραπάνω δημιουργούν μία ενδιαφέρουσα μοντέρνα και παραδοσιακή συνδιάλεξη αλλιώτικων στοιχείων, ενσωματωμένες στη σύγχρονη πόλη  χωρίς ομως να γινεται μια στεγνή μεταφορά της ελληνικής επαρχίας στο αστικό περιβάλλον.

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη:  Kokosalaki | Architecture
Eπίβλεψη:  Kokosalaki | Architecture
Συνεργάτες: Χαρης Κοκοσαλακης
Άλλοι μελετητές:  interior stylist : Ειρηνη Μαυρουκα,  3D renders : Ουρανια Γιαβη
Tεχνική εταιρεία κατασκευής:  Χαρης Κοκοσαλακης
Παρουσίαση κτιρίου: Ναταλια Κοκοσαλακη
Tοποθεσία:  Γλυφαδα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 100 τμ
Xρόνος μελέτης: 2016
Xρόνος κατασκευής: 2016
Φωτογράφος: Δημήτρης Κλεάνθης