ktirio.gr

Kατοικία στο Πόρτο Χέλι, "Villa White"

Το οικόπεδο 8 στρεμμάτων βρίσκεται στους λόφους έξω από το Πόρτο Χέλι της Αργολίδας. Με μια πλαγιά που βλέπει νότια, η περιοχή έχει θέα στο Αιγαίο, το νησί των Σπετσών, και με πανοραμική οπτική προς όλες τις κατευθύνσεις. Το οικόπεδο οργανώνεται σε τρεις ζώνες: το χαμηλότερο επίπεδο κοντά στο δρόμο που σχηματίζει την προσέγγιση του σπιτιού με ένα δακτυλιοειδές δρόμο και μια απότομη κλίση εξωραϊσμού, το μεσαίο επίπεδο δημιουργεί το κύριο οροπέδιο για την κατοικία και τους παρακείμενους εξωτερικούς χώρους (κύρια βεράντα στην πισίνα, κήπους, παιδότοπος, bbq, αποθήκες, γκαράζ), και το ανώτερο επίπεδο που προσομοιώνει την αίσθηση του λόφου με ένα υπαίθριο καθιστικό στην κορυφή και ένα οργανικά διαμορφωμένο μονοπάτι μέσα από την καλλιεργούμενη πλευρά του λόφου.
Η κύρια ιδέα του σχεδιασμού ήταν να δημιουργήσει μια ανοιχτή κάτοψη, να σπάσει τις μεγάλες προγραμματικές απαιτήσεις της κατοικίας ώστε όλοι να απολαμβάνουν την οπτική και λειτουργική συσχέτιση με το τοπίο, ενώ παράλληλα οι ογκομετρικές συνθέσεις, ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός και όλα τα λευκά τελειώματα συνδέουν το ένα με το άλλο. Οι κύριες κατευθύνσεις υπογραμμίζονται, με την ανατολή-δύση να γίνει ο διαμήκης άξονας για να στεγάσει τις αντίστοιχες πτέρυγες και ο άξονας βορρά-νότου να γίνει ο σύνδεσμος του σχεδιασμού με τον κεντρικό φουαγιέ εισόδου, το διπλοτάβανο αίθριο και τη σύνδεση με την βεράντα πισίνας. Στο ισόγειο, το καθιστικό και ένας ξενώνας τοποθετούνται στην ανατολική πτέρυγα, ενώ η τραπεζαρία, η κουζίνα και το βεστιάριο βρίσκονται στη δυτική πτέρυγα. Στον επάνω όροφο, στα ανατολικά τοποθετούνται τρία υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους, ενώ στα δυτικά η κύρια κρεβατοκάμαρα με το δικό της βεστιάριο και μπάνιο. Στο υπόγειο υπάρχουν βοηθητικοί χώροι (πλυντήριο, παιδότοπος, γυμναστήριο) και δύο επιπλέον υπνοδωμάτια. Και στα δύο επίπεδα οι βεράντες ενσωματώνονται στον σχεδιασμό χρησιμοποιώντας τα φορμαλιστικά χαρακτηριστικά και το στοιχείο του νερού, δημιουργώντας μια ρευστότητα καθώς και ημι-ιδιωτικούς χώρους για υπαίθρια καθιστικά. Τα μεγάλα ανοίγματα από τοίχο σε τοίχο της εταιρίας Sky-Frame έχουν χρησιμοποιηθεί προσεκτικά σε όλο το σπίτι για να μεγιστοποιήσουν τις εσωτερικές και εξωτερικές συνδέσεις, δίνοντας την αίσθηση ότι είναι ένα με την περιβάλλουσα φύση, ενώ οι προεξωχές παρέχουν σκίαση και προστασία. Η αυστηρή γεωμετρία είναι ισορροπημένη απαλά με την ύπαιθρο της Αργολίδας. το λευκό χρώμα αντιπαραβάλλεται με την πολύχρωμη παλέτα της περιοχής, και η φορμαλιστική απλότητα αντιμετωπίζει την προγραμματική λειτουργικότητα σε μια ξεχωριστή αλλά αρμονική αντιπαράθεση.

Στοιχεία έργου : 

Αρχιτέκτονας: Harald Nürnberg
Τοποθεσία έργου: Πόρτο Χέλι, Αργολίδα
Έτος ολοκλήρωσης: 2014
Συνολική έκταση: 1.100 τ.μ.
Structural engineer: Peter Kraemer
Construction management:  Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης
Geotechnical study: Geoterra
Mechanical engineering: Ergon
Οικοδομικές άδειες, χωματουργικές εργασίες και επιτήρηση οπλισμένου σκυροδέματος: Ηλίας Γαμήλης & Α.Σ.
Φωτογραφίες: Πυγμαλίων Καράτζας