ktirio.gr

Κατοικία στην Αθήνα

Η μορφή του κτιρίου έχει υπαγορευτεί από το σχήμα του οικοπέδου, από την επιθυμία για πλήρη εκμετάλλευση των όρων δόμησης, και από τον προσανατολισμό, αλλά συνειδητά παραμένει απλή, δίνοντας την εικόνα ενός “κουτιού”. Με την ίδια απλότητα, το εσωτερικό προκύπτει με μεγάλους ενιαίους χώρους, που όμως διασφαλίζουν την αυτονομία των κινήσεων και την οργάνωση των χώρων, σύμφωνα με τη λειτουργία τους. Ένα μεγάλο άνοιγμα στον παραλληλεπίπεδο όγκο της κατοικίας, ανοίγει τους κύριους χώρους της προς μία πισίνα, η οποία εφαπτόμενη του κτιρίου, μετατρέπεται περισσότερο σε τμήμα αυτού, παρά σε τμήμα του περιβάλλοντος χώρου. Η διάρθρωση των χώρων γύρω από την πισίνα υπήρξε αποτέλεσμα του βασικού σχεδιασμού του κτιρίου, ο οποίος είναι σύμφωνος με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Το κτίριο τοποθετήθηκε ελεύθερα στο οικόπεδο, αφήνοντας την υποχρεωτική απόσταση Δ = 4,10 m, τόσο από το νοτιοανατολικό, όσο και από το βορειοανατολικό όριο του οικοπέδου. Προς την οδό Κ. Πολίτη, εφάπτεται στην οικοδομική γραμμή, ενώ προς την οδό Αγ. Φιλοθέης αφήνει κατ’ ελάχιστο απόσταση 6,0 m από την οικοδομική γραμμή.
Το περιτύπωμα του κτιρίου έχει σχήμα Γ και ολοκληρώνεται σε ορθογώνιο με την προσθήκη ξύλινης κατασκευής πέργκολας αναρρίχησης φυτών. Στην εσοχή που δημιουργείται στο σώμα του κτιρίου λόγω του σχήματος Γ, τοποθετούνται τα μεγάλων διαστάσεων βασικά ανοίγματα φωτισμού - αερισμού των κύριων χώρων του κτιρίου. Για το λόγο αυτό, στη γωνία του Γ από τη στάθμη +8,10 και μέχρι τη στάθμη +2,55 τοποθετείται κατακόρυφο σκιάδιο ηλιοπροστασίας (κουρτίνα - ρολό), το οποίο εξέχει από την οικοδομική γραμμή. Ο σκελετός στήριξης του σκιαδίου αποτελεί κεντρικό στοιχείο της όψης του κτιρίου. 
Η κατοικία αναπτύσσεται σε ισόγειο και δύο υπέργειους ορόφους με χώρους και επίπεδα κατά κύριο λόγο ανοικτούς, ενώ στο υπόγειο χωροθετούνται οι βοηθητικοί χώροι, ο χώρος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτου.
 

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Xάρρυ K. Mπουγαδέλλης & Συνεργάτες Aρχιτέκτονες A.E.
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Λία Kαλεμίδου, Nόρα Mαυρομμάτη, Bασίλης Kυριακού, Aλεξάνδρα Γκόνη
Στατική μελέτη: Bασίλης Πολιτόπουλος
H/M μελέτη: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΕΛ.Τ.Ε.ΜΕ.) Ε.Π.Ε.
Mελέτη φωτισμού: Δρ. Γεώργιος Φατσέας
Mελέτη αυτοματισμών: Χρήστος Δόκιος
Eπιβλέπων μηχανικός: Κωνσταντίνος Aρβανιτάκης
Kατασκευή: ΝΑΤ Α.Τ.Ε.
Iδιοκτήτης: Xάρρυ K. Mπουγαδέλλης
Tοποθεσία: Aγ. Φιλοθέης και K. Πολίτη, Aθήνα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 384 m²
Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 640 m²
Χρόνος μελέτης: 2003
Χρόνος κατασκευής: 2004 - 2006
Φωτογραφίες: STUDIO KONTOS

Περιφέρεια: 
Αττική