ktirio.gr

Kατοικία & επαγγελματικός χώρος στη Νέα Φιλοθέη

Το κτίριο σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιλαμβάνει κατοικία για τετραμελή οικογένεια, καθώς και ανεξάρτητο αρχιτεκτονικό γραφείο. Η τοποθέτησή του έγινε σε επικλινές οικόπεδο επιφάνειας 210 m² και επιλέχθηκε το συνεχές σύστημα δόμησης. Στο επίπεδο της κατοικίας το κτίριο ορίζεται από ένα διώροφο χώρο διαστάσεων 10 x 10 x 6,5 (m): είναι το "κουτί" εντός του οποίου χωροθετούνται οι κοινόχρηστες χρήσεις της κατοικίας και λειτουργεί ως εξωτερικό κέλυφος. Μικρότεροι ανεξάρτητοι όγκοι εισέρχονται στο εσωτερικό του και οριοθετούν τους ιδιωτικούς χώρους των χρηστών. Η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής επαφής με τη γη σε συνδυασμό με την κατωφερική κλίση προς το εσωτερικό του οικοπέδου αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες για την οργάνωση των επιπέδων. Το πρώτο υπόγειο είναι συνεπίπεδο με τον ακάλυπτο, ενώ το ισόγειο βρίσκεται στην ίδια στάθμη με την πρασιά, καθιστώντας την υπαίθρια επέκταση του βασικού καθιστικού. Επιπρόσθετα, η ύπαρξη φυτεμένου δώματος, στο οποίο η συμβατική απόληξη του κλιμακοστασίου έχει αντικατασταθεί από ένα συρόμενο φεγγίτη οροφής, συντελεί στην κάλυψη των αναγκών σε ανοιχτούς χώρους, ισορροπώντας έτσι την εσκεμμένη απουσία εξωστών από το κτίριο.
Το κτίριο ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Πιο συγκεκριμένα, επιλέχθηκε σκίαση της νοτιοδυτικής όψης που αποτελεί την πρόσοψη και καλύπτεται σε ποσοτό 75% από υαλοστάσιο με υαλοπίνακες χαμηλής εκπεμπτικότητας. Τα μεταλλικά σκίαστρα, εξαιτίας του προσανατολισμού, αποτελούνται τόσο από οριζόντια, όσο και από κατακόρυφα στοιχεία. Τα ανοίγματα του κτιρίου επιτρέπουν το διαμπερή αερισμό του, ενώ ο φεγγίτης οροφής επιτρέπει την έξοδο του θερμού αέρα που συγκεντρώνεται. Επιπλέον, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο αερισμός κατά τους θερινούς μήνες γίνεται χρήση ανεμιστήρων οροφής. Η αυξημένη θερμομόνωση του κτιρίου μειώνει τις θερμικές απώλειες κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ενώ έχει επιλεγεί η ενδοδαπέδια θέρμανση λόγω μεγάλων υψών στο εσωτερικό. Τα ανοίγματα της βορειονατολικής όψης καλύπτονται με υαλοπίνακες χαμηλής εκπεμπτικότητας και εξωτερικά στόρια, τα οποία λειτουργούν θερμομονωτικά για τη νύχτα.
 

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική προμελέτη, οριστική μελέτη: Έλενα Σταυροπούλου
Μελέτη εφαρμογής: Έλενα Σταυροπούλου
Στατική μελέτη: Αλέξανδρος Αλεξόπουλος, Νίκος Κωνσταντίνου
Επίβλεψη στατικών: Δημήτρης Πάστρας
Η/Μ μελέτη - επίβλεψη: Ευάγγελος Κουτσόβουλος
Κατασκευή: Έλενα Σταυροπούλου
Χρόνος μελέτης: 2004
Χρόνος κατασκευής: 2005 - 2006
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Θωμόπουλος, © Erieta Attali

Περιφέρεια: 
Αττική