ktirio.gr

Eξοχική διπλοκατοικία στο Πόρτο Ράφτη Αττικής

Oι δύο ανεξάρτητες κατοικίες με κοινόχρηστους εξωτερικούς χώρους και γκαράζ κατασκευάστηκαν σε ένα οικόπεδο εμβαδού 382,17 m² και διαστάσεων 32 x 12 (m) περίπου.
Η διπλοκατοικία διαμορφώθηκε σε δύο υπέργεια επίπεδα και ένα υπόγειο γκαράζ, προσανατολίστηκε δε βορειοδυτικά, ούτως ώστε να ηλιοπροστατεύεται και να αξιοποιεί τη θέα προς τη θάλασσα που βρίσκεται προς βορρά. Η νότια πλευρά είναι σχεδόν συμπαγής.
Βασική επιλογή υπήρξε η δημιουργία μεγάλων υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων προς την πλευρά του ακάλυπτου σε όλα τα επίπεδα, καθώς η κατοικία θα χρησιμοποιείται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Οι υπαίθριοι χώροι συνδυάστηκαν με τις προσβάσεις και σχηματίστηκαν τελικά δύο βασικές “βεράντες”, μία υπόστυλη στο ισόγειο και μία ανοικτή στον όροφο.
Κάθε κατοικία απαρτίζεται από δύο χώρους, την κουζίνα-καθιστικό και το υπνοδωμάτιο με το λουτρό.
Η πρόσβαση στις δύο κατοικίες γίνεται μέσω βεραντών και το κλιμακοστάσιο είναι ανοικτό και απλώς στεγασμένο.
Tο κτίριο σχηματίζεται από δύο όγκους. Έναν όγκο που περιλαμβάνει τις κουζίνες - καθιστικά και έναν όγκο που περιλαμβάνει τα υπνοδωμάτια και το κλιμακοστάσιο. Οι δύο όγκοι συνδέονται με έναν κλειστό διάδρομο στον όροφο ενώ στο ισόγειο η επικοινωνία υπνοδωματίου - κουζίνας γίνεται εξωτερικά. Μεταξύ των κτιριακών μαζών δημιουργούνται “αίθρια” που επικοινωνούν με τους υπόλοιπους υπαίθριους χώρους και τον κήπο.
H κατοικία βραβεύθηκε με το “Bραβείο Aρχιτεκτονικής 2004” του Eλληνικού Iνστιτούτου Aρχιτεκτονικής, στην κατηγορία “Kατοικία”.

Στοιχεία Έργου
Αρχιτεκτονική Μελέτη: ΜΟΒ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ Β. Μπασκόζος - Δ. Τσαγκαράκη & Συνεργάτες, Συνεργάτης αρχιτέκτων: M. Παγωνά
Στατική Μελέτη: Π. Μαλανδράκης
Η/Μ Μελέτη: EMG Π. Γουρδούπαρης - Δ. Μαρκόζης & Συνεργάτες
Χρόνος Κατασκευής: 2002 - 2003

Περιφέρεια: 
Αττική