ktirio.gr

Τέσσερις κατοικίες διακοπών στην Αίγινα

Οι τέσσερις αυτές αυτόνομες κατοικίες βρίσκονται μέσα σε ένα επικλινές οικόπεδο με ελιές, με πανοραμική θέα στο Σαρωνικό και σε μικρή απόσταση από τις παραλίες Κλειδί και Κλίμα. Η ανάθεση σε αυτήν την περίπτωση ήταν να μελετηθούν οι τέσσερις αυτές κατοικίες αφού είχε βγει η σχετική άδεια. Υπήρχε δηλαδή σε μεγάλο βαθμό η δέσμευση να διατηρηθεί το περίγραμμα των κατοικιών και η λειτουργική τους οργάνωση. Ήταν δυνατή η επέμβαση στα ανοίγματα, στις υφές, στα χρώματα, στις πέργκολες, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Στόχος ήταν να αποφευχθεί η γνώριμη αισθητική των κατάλευκων κατοικιών, που φτάνουν σε μια οριακή αντίθεση με το τοπίο και να επιχειρηθεί μια πιο "γήινη" αντιμετώπιση. Και αυτό χωρίς την κατάληξη στο άλλο άκρο, στο "καμουφλάζ" των κατοικιών κάτω από μια ολοκληρωτική και "βαριά" επένδυση από πέτρα. Επιλέχθηκαν δύο γήινα χρώματα για να διαφοροποιηθούν οι κατοικίες μεταξύ τους και μεγάλωσαν τα ανοίγματα για να δοθεί ένας μοντέρνος χαρακτήρας στη σύνθεση. Αντίστοιχα σχεδιάστηκαν πέργκολες με μεταλλική κατασκευή, οι οποίες απομακρύνονται έτσι όσο γίνεται περισσότερο από τη συμβατική εικόνα των ρουστίκ παραδειγμάτων, που είναι τόσο διαδεδομένες για τα νησιά. Κατακόρυφα ξύλινα φίλτρα μελετήθηκαν και αυτά ώστε να δημιουργούν ένα διάλογο με τις σοβαντισμένες επιφάνειες και να προσδίδουν μια ιδιωτικότητα σε κάθε κατοικία. Σχεδιάστηκε η εσωτερική διαμόρφωση της κάθε κατοικίας και αποφασίστηκε η διάταξη των 4 πισινών που συνοδεύουν τις κατοικίες αυτές –να βρίσκονται είτε στην κάτω στάθμη (για τις ενδιάμεσες κατοικίες) είτε στην πάνω στάθμη εισόδου (για τις κατοικίες στα άκρα του συγκροτήματος). Ξύλινα ντεκ συνοδεύουν τις πισίνες ενώ η χρήση της πέτρας έχει περιοριστεί σε έναν τοίχο, που ορίζει την είσοδο καθώς και στους αναληματικούς τοίχους που δημιουργούνται μέσα στον περιβάλλοντα χώρο. Οι τέσσερις κατοικίες, επιφάνειας 90 m² η κάθε μία, αναπτύσσονται σε σειρά, παράλληλα με τις υψομετρικές καμπύλες του οικοπέδου. Ογκοπλαστικά το συγκρότημα χαρακτηρίζεται από το σπάσιμο της κλίμακας –κάτι το οποίο κάνει για πολλούς πιο "φιλική" την εμφάνιση. Ο διώροφος όγκος, που άλλοτε φέρει στέγη και άλλοτε επίπεδο δώμα, διαφοροποιείται από το χαμηλότερο γειτονικό όγκο. Σε πρώτο όροφο βρίσκεται ένα υπνοδωμάτιο που βγαίνει στο δώμα του χαμηλότερου όγκου (πάνω από το καθιστικό) ενώ στη χαμηλότερη στάθμη υπάρχει ξενώνας καθώς και δύο ακόμα υπνοδωμάτια.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: MplusM architects, Μέμος Φιλιππίδης, Μαρίτα Νικολούτσου
Στατική μελέτη: Κώστας Στάθης
Κατασκευή: IDC Ε.Π.Ε. Τεχνική Κατασκευαστική
Landscape design: Γιάννης Κοντογιάννης, Έλλη Πάγκαλου
Χρόνος κατασκευής: 2006
Φωτογραφίες: Εριέτα Αττάλη