ktirio.gr

Συγκρότημα ανεξάρτητων μονοκατοικιών στη Θεσσαλονίκη

Το συγκρότημα "Ithacas" αποτελείται από έξι αυτόνομες μονοκατοικίες με ιδιωτικούς κήπους, πισίνες και θέα στο Θερμαϊκό κόλπο και στο Χορτιάτη. Βρίσκεται μέσα σε έναν καταπράσινο πευκώνα, σε μια από τις πιο όμορφες και ήσυχες τοποθεσίες της περιοχής Πυλαίας - Πανοράματος.
Οι σημαντικότεροι στόχοι του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ήταν:
• Η αρμονική ένταξη των κατοικιών στο υπάρχον τοπίο.
• Η εφαρμογή αρχών βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
• Η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ιδιωτικότητας των κατοικιών.
• Η ευελιξία και προσαρμοστικότητα των εσωτερικών χώρων.
Οι μονοκατοικίες συντίθενται από απλούς γεωμετρικούς όγκους, είναι κατασκευασμένες με σύγχρονα, πρωτοποριακά υλικά, όπως εμφανές σκυρόδεμα, γκρι αμμόλιθοι, επεξεργασμένο ξύλο οξιάς και περιβάλλονται από έντονη φύτευση και επιφάνειες νερού. Ο κύριος όγκος των κτιρίων επενδύεται με αναρτημένες πλάκες μαρμάρου, ενώ το κλιμακοστάσιο και ο ανελκυστήρας επενδύονται με ξύλο, καθιστώντας ευκρινή τη λειτουργική οργάνωση των χώρων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε κατά το σχεδιασμό στην εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού φυσικού φωτισμού και αερισμού της κάθε κατοικίας. Μεγάλα κατακόρυφα ανοίγματα στο κλιμακοστάσιο και στον κύριο όγκο κάθε κτιρίου επιτρέπουν το διαμπερή αερισμό και τη διάχυση έμμεσου φυσικού φωτισμού σε όλα τα επίπεδα, ενώ ένα δεύτερο επίπεδο από περσίδες και στέγαστρα εξασφαλίζει το φυσικό δροσισμό των κατοικιών και την προστασία από τον άμεσο ηλιασμό των γυάλινων επιφανειών κατά τους θερινούς μήνες.
Όλες οι κατοικίες αναπτύσσονται σε δύο ορόφους και υπόγειο, ενώ η διάταξή τους στο οικόπεδο εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ιδιωτικότητα.
Το ισόγειο των κατοικιών, όπου αναπτύσσονται το σαλόνι, η τραπεζαρία και η κουζίνα, προσφέρει λειτουργική ευελιξία, με δυνατότητα ενοποίησης ή διαχωρισμού των λειτουργιών, ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών. Τα υπνοδωμάτια βρίσκονται στον όροφο, είναι ευρύχωρα και έχουν πρόσβαση σε φυτεμένα μπαλκόνια. Στο υπόγειο στεγάζονται οι βοηθητικοί χώροι.
Γυάλινες επιφάνειες με ξύλινες εξωτερικές περσίδες, μεγάλες ανοιγόμενες τζαμαρίες και εξωτερικά ξύλινα δάπεδα διαχέουν τα όρια εσωτερικού - εξωτερικού χώρου, δημιουργώντας μεγαλύτερους χώρους, που λειτουργούν ενιαία.
Η περιοχή της εισόδου της κάθε μονοκατοικίας είναι σχεδιασμένη με τρόπο που να προσφέρει ιδιωτικότητα αλλά και απομόνωση από το επίπεδο του δρόμου, καθώς περιβάλλεται από αβαθείς επιφάνειες νερού και περιοχές πρασίνου, που εξασφαλίζουν τη βελτιστοποίηση του μικροκλίματος και δημιουργούν ένα ιδιαίτερο και αρμονικό περιβάλλον. Η είσοδος σε κάθε κατοικία, γίνεται μέσω πεζογέφυρας, που περνώντας επάνω από τις υδάτινες περιοχές, σηματοδοτεί τη μετάβαση από τον εξωτερικό χώρο στον ήσυχο εσωτερικό χώρο κάθε κατοικίας.
Η πισίνα της κάθε κατοικίας, που βρίσκεται σε οπτική επαφή με το καθιστικό και περιβάλλεται από πράσινο, ξύλινα δάπεδα εξωτερικού χώρου και λευκές επιφάνειες από βότσαλα, αποτελεί ξεχωριστή νησίδα ξεκούρασης.
Τέλος, ιδιαίτερο χαρακτήρα αποκτά το συγκρότημα από τη φύτευση του υπαίθριου χώρου με φυτά μεσογειακά, κατάλληλα για το κλίμα της περιοχής και με μειωμένες απαιτήσεις άρδευσης σύμφωνα με τις σύγχρονες οικολογικές απαιτήσεις. 

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Π. Μακρίδης + Συνεργάτες Α.Ε.
Στατική μελέτη: Γιάννης Πούλιος
Η/Μ μελέτη: Σαμαράς & Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί
Επίβλεψη: Π. Μακρίδης + Συνεργάτες Α.Ε.
Κατασκευή: Στεφάνου Α.Ε.
Τοποθεσία: Πανόραμα Θεσσαλονίκης
Χρόνος μελέτης: 2008
Ολοκλήρωση κατασκευής: 2014
Παρουσίαση: Θοδωρής Μακρίδης, αρχιτέκτων - πολεοδόμος, MSAUD
Φωτογραφίες: Π. Μακρίδης + Συνεργάτες Α.Ε.

Περιφέρεια: 
Κεντρική Μακεδονία