ktirio.gr

Πέντε βιοκλιματικές κατοικίες στον Παρνασσό

Οι κατοικίες βρίσκονται κοντά σε ένα φυσικό βραχώδες ρέμα, ανάμεσα σε έλατα και καστανιές. Στόχος ήταν να σχεδιαστεί ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο, μέσα από μια συμβολική σχέση της αρχιτεκτονικής και του τοπίου, με τη χρήση φυσικών υλικών και την ενοποίηση του κατοικήσιμου χώρου με τη φύση. Η κατασκευή αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Οι κοινόχρηστες ζώνες είναι στα ανώτερα δύο, οπτικά και φυσικά συνδεδεμένα, για να επωφελούνται από την απεριόριστη θέα προς το βουνό, ενώ τα υπνοδωμάτια, το μπάνιο και η σάουνα βρίσκονται στο πρώτο επίπεδο.
Δύο κεντρικά υποστυλώματα από σύνθετη ξυλεία συγκρατούν τη στέγη και το τρίτο επίπεδο. Για την επικάλυψη της στέγης έχουν χρησιμοποιηθεί ασφαλτικά κεραμίδια σε χρώμα πράσινο, ώστε να εναρμονίζεται με το τοπίο. Το πρώτο επίπεδο κάθε κατοικίας είναι επενδυμένο εξωτερικά με τοπική πέτρα σε ακανόνιστη μορφή, ως αναφορά στις παραδοσιακές μορφές των γύρω οικισμών. Στις τρεις όψεις του δεύτερου και τρίτου επιπέδου έχουν τοποθετηθεί σανίδες καστανιάς, επιλεγμένες για την υψηλή αντοχή τους, που προέρχονται από ανανεώσιμες φυτείες. Η βόρεια όψη δεν έχει κανένα άνοιγμα, προσφέροντας έτσι ιδιωτικότητα και προστασία από τους ανέμους, και έχει επενδυθεί με την ίδια τοπική πέτρα.
Ο σχεδιασμός των κατοικιών έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην απαιτείται επιπλέον σύστημα ψύξης, επιτυγχάνοντας χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Προσεκτικά προσανατολισμένα ανοίγματα προσφέρουν δροσερό αεράκι το καλοκαίρι, ενώ τα ανοίγματα στο ανώτερο επίπεδο ενισχύουν το φαινόμενο του φυσικού ελκυσμού. Ένα ενεργειακό τζάκι, που επιτρέπει τη θερμότητα να διοχετεύεται σε ολόκληρο το σπίτι. Άριστη μόνωση, λόγω γεωθερμίας, επιτυγχάνεται βυθίζοντας κατά το ήμισυ τα υπνοδωμάτια στο έδαφος, ενώ η χρήση σκυροδέματος και διπλής μάζας ξυλείας από έλατο στην κατασκευή, αποκλείει έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές στο εσωτερικό. Η αεριζόμενη πρόσοψη μεταφέρει την υγρασία έξω από το κτίριο και εξαλείφει το νερό που μπορεί να περάσει την εξωτερική επικάλυψη. Η επένδυση του κτιρίου με 8 cm οικολογικού πετροβάμβακα εξασφαλίζει κατά πολύ περισσότερο τις προδιαγραφές θερμομόνωσης. Τα όμβρια συλλέγονται και επαναχρησιμοποιούνται για το πότισμα των κήπων, οι οποίοι είναι ανοιχτοί, ενθαρρύνοντας τις υπαίθριες δραστηριότητες.
Το έργο ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής - Mies van Der Rohe Award 2013.

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Ρούλα Κοτσιλάτη, αρχιτέκτων - RK Architecture, Βαγγέλης Χατζής, αρχιτέκτων - D&C
Στατική μελέτη: Πάνος Χατζής, πολιτικός μηχ.
H/M μελέτη: Νίκος Μουστακούνης, μηχανολόγος μηχ.
Eπίβλεψη: Ρούλα Κοτσιλάτη, Βαγγέλης Χατζής, Πάνος Χατζής
Κατασκευή: D&C
Iδιοκτήτης: Πάνος Χατζής
Tοποθεσία: Καλύβια Αράχωβας, Λιβάδι, Νομός Βοιωτίας
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 750 m² (150 m² κάθε κατοικία)
Xρόνος μελέτης: 2006 - 2008
Xρόνος κατασκευής: 2010 - 2013
Φωτογραφίες: © Erieta Attali, Δημήτρης Μπενέτος