ktirio.gr

"ΟΡΙΟ 72" βιοκλιματική πολυκατοικία στη Γλυφάδα

Ως εφαλτήριο του σχεδιασμού θεωρήθηκαν ο προσανατολισμός του οικοπέδου, οι επικρατούσες κλιματικές συνθήκες αλλά και η τοπική γεωμορφολογία. 

Βιοκλιματικός σχεδιασμός και ηλιασμός, ηλιοπροστασία
Τα ανοίγματα μεγιστοποιούνται στο νότο, ενώ στην ανατολή και στο βορρά αφήνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα για φυσικό φωτισμό και αερισμό. Αναγκαστικά στη δύση χωροθετούνται μεγάλα ανοίγματα λόγω θέας, όπου μεγάλοι εξώστες των 3,5 m εν προβόλω παρέχουν επαρκή σκίαση. Η μεγάλη νοτιοανατολική όψη εξοπλίζεται με οριζόντια, σταθερά και κεκλιμένα κατά 45° σκίαστρα από προφίλ αλουμινίου. Αυτά ξεκινούν 50 cm χαμηλότερα από το επίπεδο της κάθε πλάκας και φτάνουν το 1 m ύψος, ενώ τοποθετούνται σε απόσταση 60 cm από το κτιριακό κέλυφος, αναρτώμενα από ορθοστάτες αλουμινίου, πακτωμένους στη πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος. Η λειτουργία τους αποσκοπεί στον αποτελεσματικό σκιασμό κουφωμάτων αλλά και τμήματος του κελύφους κατά τη θερινή περίοδο, ενώ επιτρέπει την είσοδο μεγάλου τμήματος της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας κατά τις ενδιάμεσες περιόδους και κυρίως της χειμερινής. Στην ανατολική και νοτιοδυτική όψη η ηλιοπροστασία έχει επιτευχθεί με τη τοποθέτηση των ίδιων προφίλ αλουμινίου αλλά σε κατακόρυφη διάταξη, ενώ το ίδιο το κέλυφος προεκτείνεται υπό μορφή κατακόρυφων πτερυγίων απόστασης 40 cm από την όψη και παρέχει σημαντική προστασία από τις ανεπιθύμητες χαμηλές ηλιακές ακτίνες. Κατ' ανάλογο τρόπο, οι εξώστες και ορισμένα από τα βατά δώματα καλύπτονται με οριζόντιους μεταλλικούς προβόλους που παρέχουν σκίαση. Σε κάθε διαμέρισμα ένας διακόπτης αυτοματισμού επιτρέπει με ένα πάτημα το ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των ρολών στο νότο.
Το κέλυφος έχει θερμομονωθεί με τη χρήση πλακών εξηλασμένης πολυστερίνης πάχους 5 cm σε κατακόρυφα δομικά στοιχεία και 10 cm στα δώματα. Η θερμομόνωση τοποθετήθηκε εξωτερικά στα στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος και μεταξύ των δύο δρομικών τοιχοποιιών αλλα πάντοτε φροντίζοντας για την κατά το δυνατόν αποφυγή θερμογεφυρών σε γωνίες, σημεία επαφής διαφορετικών υλικών, πρέκια και κατωκάσια. Η ορθή θερμομόνωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων με διπλά κρύσταλλα 4 και 6 mm, κενό 16 mm και επεξεργασία χαμηλής εκπεμπτικότητας ("low-e"). Η συγκεκριμένη επιλογή επιτρέπει την επίτευξη υψηλού συντελεστή αεροστεγανότητας παρ’ ότι στην πλειονότητα τους τα κουφώματα είναι συρόμενα.
Το μεγαλύτερο τμήμα των εξωτερικών δωμάτων στο επίπεδο του ισογείου έχει καλυφθεί με φυτεμένο δώμα, συνολικού πάχους φύτευσης 80 cm με δυνατότητα ανάπτυξης δέντρων μεσαίου μεγέθους και την κατάλληλη αντιριζική και αποστραγγιστική προστασία. Τα υπόλοιπα βατά δώματα καλύφθηκαν με ξύλινη πλατφόρμα, διακένου 5 mm μεταξύ των σανίδων για τον αερισμό της υποκείμενης πλάκας, επάνω σε κάνναβο από στραντζαριστές δοκούς 40 x 40 (cm).
Στο κτίριο γίνεται εφαρμογή φυσικού διαμπερούς αερισμού μέσω των ανοιγμάτων που είναι αντιδιαμετρικά τοποθετημένα σε κάθε επίπεδο, ενώ μέσω του ανοιχτού εσωτερικού βόρειου κλιμακοστασίου των μεζονετών και των μικρών βόρειων κουφωμάτων στο υψηλότερο σημείο κάθε ορόφου διευκολύνεται ο αερισμός λόγω εφελκυσμού. Ανεμιστήρες οροφής των 75 W τοποθετήθηκαν σε όλα τα υπνοδωμάτια, επεκτείνοντας τη ζώνη θερμικής άνεσης από τους 26°C στους 29°C.
Το βασικό σύστημα ψύξης και θέρμανσης λειτουργεί μέσω ενός συστήματος "VRV" για το κάθε διαμέρισμα με διαφορετική ισχύ, αναλόγως των τετραγωνικών της κάθε ιδιοκτησίας, με εξωτερική μονάδα στον περιβάλλοντα χώρο και εσωτερικές μονάδες εξαναγκασμένης κυκλοφορίας αέρα ("fan - coil") οροφής με εισαγωγή νωπού αέρα. Σημαντικό στοιχείο της κάλυψης των αναγκών θέρμανσης για τα διαμερίσματα είναι μια εστία ενεργειακού τύπου, που τοποθετείται στο κέντρο της σαλοτραπεζαρίας, καλύπτοντας τουλάχιστον 80 m² θερμαινόμενης επιφάνειας, όταν είναι σε λειτουργία. Επιπροσθέτως κάθε ιδιοκτησία έχει έναν επίπεδο ηλιακό συλλέκτη νερού των 160 l, τριπλής ενέργειας, που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών για ζεστό νερό χρήσης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η εφαρμογή όλων των προαναφερθέντων συστημάτων συνεισφέρουν στην τελική ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου, με αποτέλεσμα η θερμική μελέτη με τη χρήση του προσομειωτικού προγράμματος TAS να προβλέπει ενδεικτική κατανάλωση 32 kWh/m²/χρόνο για θέρμανση, 8 kWh/m²/χρόνο για ψύξη και 12 kWh/m²/χρόνο για ηλεκτρικές συσκευές και συμπληρωματικό ζεστό νερό χρήσης και 3 kWh/m²/χρόνο για τεχνητό φωτισμό. Εκτιμάται ότι η συνολική κατανάλωση θα είναι 55 kWh/m²/χρόνο.

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη: Gavalas architects & associates - Αντώνης Γαβαλάς, Θωμάς Γαβαλάς
Στατική μελέτη: Σταύρος Καρακατσανίδης, πολιτικός μηχανικός
Η/Μ μελέτη: Γιώργος Γιαννάκης, μηχανολόγος μηχανικός Τ.Ε.
Κόστος: 1.050.000 €
Εμβαδό οικοπέδου: 600,10 m²
Συνολική δομημένη επιφάνεια: 599,60 m²
Χρόνος μελέτης: Ιανουάριος 2008 - Σεπτέμβριος 2008
Χρόνος κατασκευής: Φεβρουάριος 2010 - Απρίλιος 2012
Φωτογραφίες:  Αντώνης Γαβαλάς

Περιφέρεια: 
Αττική