ktirio.gr

Μονοκατοικία στο νέο Ηράκλειο

Η κατοικία στο Νέο Ηράκλειο, εμβαδού 255 m², σχεδιάστηκε για μια τετραμελή οικογένεια. Το στενόμακρο οικόπεδο είναι κατωφερές και με μικρό πλάτος όψης. Το κτίριο εφάπτεται στα γειτονικά κτίρια και φωτίζεται διαμπερώς μέσω των μεγάλων ανοιγμάτων της κύριας και πίσω όψης.
Στο ισόγειο οι χώροι διημέρευσης οργανώνονται σε δύο επίπεδα που ακολουθούν την κλίση του φυσικού εδάφους, με υψομετρική διαφορά τριών αναβαθμών μεταξύ τους και καταλήγουν στους δύο παράλληλους κήπους της όψης και της πίσω αυλής αντίστοιχα.
Στο υψηλότερο επίπεδο, νοτιοανατολικά, οργανώνεται ο διώροφος χώρος του καθιστικού και στο χαμηλότερο, βορειοδυτικά, η κουζίνα - τραπεζαρία. Ο γραμμικός πάγκος της κουζίνας βρίσκεται ανάμεσα στα δύο επίπεδα, με πλάτη στο καθιστικό και με τα ντουλάπια επάνω από τον πάγκο σαν να αιωρούνται στο χώρο. Έτσι, η κουζίνα αποκρύπτεται από το καθιστικό και οριοθετείται η ζώνη φαγητού, χωρίς να αναιρείται η αίσθηση του ενιαίου χώρου. Από την τραπεζαρία προς το καθιστικό και αντίστροφα, οι οπτικές φυγές, μέσα από τα διάκενα που δημιουργούνται, αποκαλύπτουν όλο το μήκος του σπιτιού και τη συνέχεια του εσωτερικού με τους ακάλυπτους χώρους μέσω των υαλοστασίων των όψεων. Αυτή η οπτική και χωρική συνέχεια ενισχύεται από την αδιάκοπτη επένδυση των δαπέδων και τμημάτων όψεων με το ίδιο υλικό εσωτερικά και εξωτερικά. Μία επιμήκης ξύλινη κατασκευή, που διατρέχει όλο το βάθος του χώρου, φιλοξενεί το τζάκι και τα ψηλά ντουλάπια της κουζίνας και συμβάλλει στην οπτική του διεύρυνση, ενοποιώντας τα δύο επίπεδα.
Η πρόσβαση στον πρώτο και δεύτερο όροφο γίνεται μέσω γραμμικής μεταλλικής σκάλας από αναδιπλούμενη λαμαρίνα, που επενδύεται με ξύλο, σε πρόβολο από τον τοίχο της μεσοτοιχίας. Οι δύο σκάλες φωτίζονται τόσο από το ενιαίο παράθυρο της όψης, όσο και από ένα μεγάλο φεγγίτη στην οροφή.
Στο δεύτερο επίπεδο του διώροφου χώρου οργανώνονται το γραφείο - ξενώνας και η βιβλιοθήκη που καταλαμβάνει όλο το μήκος το τοίχου επάνω από το τζάκι, ενώ στο τρίτο επίπεδο της κατοικίας οργανώνονται τα υπνοδωμάτια με τα λουτρά τους. Η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη γίνεται μέσω διάτρητων μεταλλικών γεφυρών που επιτρέπουν τη διαφάνεια και μαζί με τις σκάλες καθιστούν το διώροφο χώρο χώρο κίνησης. Το γραφείο - ξενώνας εποπτεύει το καθιστικό, ενώ μπορεί να απομονώνεται με ξύλινα συρόμενα πετάσματα, που κρύβονται στο πάχος του τοίχου του μπάνιου.
Ο τρόπος χρήσης των υλικών όπως το ξύλο, το μέταλλο, το γυαλί, οι λακαριστές επιφάνειες και η λευκότητα των τοίχων συμβάλλουν στην ανάδειξη της λιτότητας του σχεδιασμού που συνυπάρχει με το στοιχείο της έκπληξης.
Σε αντίθεση με τα δεδομένα του οικοπέδου και της σχέσης της κατοικίας με τα γειτονικά κτίρια, ο τρόπος χειρισμού της τομής του κτιρίου με τη δημιουργία του διώροφου καθιστικού και τα μεγάλα ανοίγματα στις όψεις, από τα οποία εισβάλλει το φυσικό φως, προσδίδουν στην κατοικία την αίσθηση του ανοιχτού διαμπερούς και φωτεινού χώρου.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, αρχιτέκτων
Επίβλεψη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Γιάννης Δεσύπρης
Συνεργάτες: Ισμήνη Μέλιου, Ευαγγελία Χωριανοπούλου
Στατική μελέτη: Γιάννης Δεσύπρης
Η/Μ μελέτη: Χρήστος Παπαδιαμάντης
Χρόνος μελέτης: 2008
Χρόνος κατασκευής: 2008 - 2010
Εμβαδό κατοικίας: 112 m²
Εμβαδό υπογείου: 255 m²