ktirio.gr

Μονοκατοικία στο Καματερο

Σε οικόπεδο με ιδιαίτερα μεγάλη κλίση οργανώνεται διώροφη κατοικία με σοφίτα, συνολικής επιφάνειας 205 m2, για να καλύψει τις ανάγκες τετραμελούς οικογένειας. Η αρχιτεκτονική επίλυση έρχεται να ικανοποιήσει τόσο τις λειτουργικές, όσο και τις αισθητικές ανάγκες της οικογένειας, προσφέροντας το ζεστό και ασφαλές περιβάλλον που επιθυμεί.
Ο κεντρικός όγκος του κτιρίου, σε σκούρο γκρι χρώμα, αναπτύσσεται έως και τη σοφίτα, ενώ περιγράφεται από ορθοκανονικό πλαίσιο λευκού χρώματος, το οποίο υψώνεται μέχρι τον πρώτο όροφο και διαχωρίζει τον όγκο της κεκλιμένης στέγης από το υπόλοιπο κτίριο. Ο μοναδικός εξώστης της κατοικίας, ο οποίος προεξέχει του λευκού πλαισίου, είναι κατασκευασμένος από εμφανές σκυρόδεμα, για την ενίσχυση της λειτουργικής του διαφοροποίησης από το κτίριο, ενώ η επένδυση ξύλου στην πρόσοψη ισχυροποιεί τον άξονα της εισόδου.
Το κτίριο τοποθετείται σε επαφή με τα όμορα οικόπεδα, με αποτέλεσμα ο υπαίθριος χώρος πρασίνου να διασπάται σε δύο αυτοτελή τμήματα, στην κύρια και στην πίσω όψη του κτιρίου. Αυτοί οι δύο χώροι φιλοξενούν ποικιλία θάμνων και καλλωπιστικών φυτών, κυρίως χαμηλού ύψους, ώστε η θέα να παραμένει ανεμπόδιστη ακόμη και από το ισόγειο.
Στο ισόγειο τοποθετούνται το κυρίως υπνοδωμάτιο και τα δυο παιδικά υπνοδωμάτια, το καθένα με απευθείας πρόσβαση στον περιβάλλοντα χώρο, επιδιώκοντας την άμεση συνομιλία εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Στον όροφο οργανώνεται ο ενιαίος χώρος καθιστικού, τραπεζαρίας και κουζίνας με μεγάλα συρόμενα κουφώματα, προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως η απρόσκοπτη και πανοραμική θέα προς την πόλη των Αθηνών. Η σοφίτα, η οποία λειτουργεί ως εσωτερικό μπαλκόνι προς το καθιστικό και συνδιαλέγεται με αυτό τόσο οπτικά, όσο και ακουστικά, φιλοξενεί το γραφείο των ιδιοκτητών και δευτερεύον καθιστικό. Οι κατακόρυφες κινήσεις ανάμεσα στους ορόφους παραλαμβάνονται από το ευθύγραμμο κλιμακοστάσιο με τον ανάγλυφο φορέα.
Το φως, φυσικό και τεχνητό, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό και χρησιμοποιείται ως συνθετικό στοιχείο. Όλοι οι χώροι διαχέονται από φυσικό φως μέσω μεγάλων ανοιγμάτων, ενώ ο τεχνητός φωτισμός, άμεσος ή έμμεσος, είναι μελετημένος, ώστε να υπογραμμίζει τις κινήσεις και να αποδίδει συνέχεια και πλαστικότητα στο χώρο, αποκαλύπτοντας τη γεωμετρία και την υλικότητα κάθε στοιχείου.
Ο εσωτερικός χώρος σχεδιάζεται με ιδιαίτερη φροντίδα στη λεπτομέρεια, συνδυάζοντας ποικιλία υλικών και ειδικών κατασκευών. Η αρτιότητα στην κατασκευή αντανακλάται στον επιμελημένο τρόπο επιλογής δαπέδων από ψαμμίτη "Pietra Serena" και ξύλο καρυδιάς και το γλυπτικής διάθεσης κλιμακοστάσιο, ενώ ολοκληρώνεται από την ειδική κατασκευή επίπλων και αντικείμενων σε όλους τους χώρους. Η βιβλιοθήκη της σοφίτας, μαζί με το κιγκλίδωμα του κλιμακοστασίου από ανοξείδωτα καλώδια, εκτός της λειτουργικής ανάγκης που εξυπηρετεί, συμπεριφέρεται ταυτόχρονα ως φίλτρο που ορίζει χώρους, διατηρώντας παράλληλα την οπτική επαφή ανάμεσά τους.

Στοιχεία έργου

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ / INTERIOR DESIGN:
LKMK ARCHITECTS (Κυριάκος Μιχαλόπουλος - Λίλα Κατσιβέλη)
ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
Φίλιππος Γαβαλάς
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ:
TECHNOMECH O.E.
ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
livingscapes_mathioudakis+associates
ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ:
2015
ΕΜΒΑΔΟ:
205 m²
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
Παναγιώτης Βουμβάκης