ktirio.gr

Μονοκατοικία στο Διόνυσο με ανεμπόδιστη θεά στο Νότο

Η κατοικία, συνολικής επιφάνειας 200 m², βρίσκεται στο Διόνυσο, σε ένα γωνιακό οικόπεδο με ήπια κλίση και νότιο προσανατολισμό. Το κτίριο τοποθετήθηκε στο υψηλότερο τμήμα του οικοπέδου, για να εξασφαλίζεται η ανεμπόδιστη θέα. Η κατοικία διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα. Οι χώροι διημέρευσης, δηλαδή το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα, αναπτύσσονται στο ισόγειο με άμεση πρόσβαση στον κήπο που τους περιβάλλει, ενώ στον όροφο βρίσκονται τα δύο παιδικά υπνοδωμάτια, λουτρό και το κυρίως υπνοδωμάτιο με δικό του λουτρό και ιματιοθήκη. Στο υπόγειο τοποθετούνται ένας ξενώνας, όλες οι βοηθητικές χρήσεις και οι θέσεις στάθμευσης.
Ο κύριος όγκος του κτιρίου διασπάται σε δύο τμήματα μέσω δύο ανοιχτών φυτεμένων αιθρίων, που εισέρχονται σ' αυτόν. Τα δύο τμήμα-τα του κτιριακού όγκου επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός διαμπερούς διαδρόμου.
Τα εκτενή και μεγάλα υαλοστάσια ακολουθούν και τονίζουν τη διάσπαση του όγκου, δημιουργώντας έναν ισορροπημένο διάλογο μεταξύ αρχιτεκτονικής και τοπίου, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την αίσθηση ελευθερίας των χρηστών, ενοποιώντας τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο.
Σε αντίθεση με τη διαφάνεια που κυριαρχεί στην κατοικία, συνυπάρχει ένας συμπαγής γραμμικός άξονας, επενδυμένος με φυσική πέτρα Καλύμνου, ο οποίος από την εξωτερική του πλευρά οριοθετεί το χώρο της εισόδου, ενώ από την εσωτερική δημιουργεί μία επιφάνεια αναφοράς για όλη την κατοικία, εντείνοντας τη ρευστή σχέση της με τον περιβάλλοντα χώρο. Οι κατακόρυφες ξύλινες περσίδες σκίασης από ακατέργαστο ιρόκο, χρησιμοποιούνται ως φίλτρα, που δημιουργούν μια συνεχή εναλλαγή φωτός και σκιάς στις όψεις του κτιρίου, καθώς και στο εσωτερικό του.
H όλη σύνθεση δημιουργεί ένα περιβάλλον, στο οποίο οι λιτές γραμμές του κτιρίου παντρεύονται αρμονικά με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εσωτερικής διακόσμησης.

Στοιχεία έργου

Οριστική αρχιτεκτονική μελέτη - Μελέτη εφαρμογής - Επίβλεψη:  LKMK ARCHITECTS (Κυριάκος Μιχαλόπουλος - Λιλά Κατσιβέλη)
Αρχική αρχιτεκτονική μελέτη: LL ASSOCIATES (Κώστας Λουκος - Σπύρος Λουκος)
Στατική μελέτη: ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕΛΕΤΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Α.Ε.
Μηχανολογική μελέτη: TECHNOMECH O.E.
Φιλοτεχνική μελέτη: Δημήτρης Καλυμνιος
Χρόνος κατασκευής: 2016
Εμβαδό: 200 m²
Παρουσίαση: Κυριάκος Μιχαλόπουλος
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβακης