ktirio.gr

Μονοκατοικία στο Γέρακα

Με δεδομένη τη μορφή του οικοπέδου "στενό πρόσωπο - μεγάλο βάθος" και τη θέα αποκλειστικά προς το πάρκο, ο όγκος της κατοικίας να ακούμπησε και στα δύο όμορα οικόπεδα. Στο ισόγειο οργανώθηκαν το σαλόνι, η κουζίνα και τη τραπεζαρία. Η κουζίνα είναι στο πίσω μέρος του οικοπέδου, σε άμεση επαφή με τον ιδιωτικό κήπο, ώστε η οικογένεια να να εκμεταλλεύεται καλύτερα τη σχέση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο. Η επιλογή της θέσης της εισόδου διευκολύνει τη σωστή οργάνωση των χώρων διημέρευσης. Φωτισμένη από το εσωτερικό αίθριο, που διαπερνά όλους τους ορόφους, διαχέει την κίνηση, χωρίς να σπαταλά χώρο σε ανώφελες πορείες. Ο εσωτερικός κήπος στο όριο του οικοπέδου λύνει λειτουργικές ανάγκες του σπιτιού, όπως το φυσικό φωτισμό και δροσισμό, τη δημιουργία πρασίνου στο μέσο της κατοικίας, και συγχρόνως προσφέρει βιοκλιματική λειτουργία του κτιρίου. Ο όροφος αναπτύχθηκε σ’ έναν όγκο καθ’ όλο το πλάτος του οικοπέδου. Οι εξωτερικές ξύλινες σφηνοειδείς επενδύσεις πλαισιώνουν τα ανοίγματα και αξιοποιούν τους κενούς χώρους που δημιουργούνται για τη διέλευση των μηχανολογικών σωληνώσεων. Σ’ αυτό το επίπεδο φιλοξενούνται ένα οικογενειακό καθιστικό με τους ιδιωτικούς χώρους των δωματίων και των λουτρών. Το υπόγειο οργανώνεται γύρω από το χώρο φιλοξενίας με το κελάρι και τον κλειστό χώρο στάθμευσης. Βοηθητικοί χώροι με τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις συμπληρώνουν την κάτοψη του υπογείου.
Τέλος, η βιοκλιματική προσέγγιση στάθηκε εξαρχής μία σημαντική παράμετρος στο σχεδιασμό της κατοικίας.  Με την ολοκλήρωση της κατοικίας και την εγκατάσταση των χρηστών διαπιστώθηκε ότι το εσωτερικό αίθριο λειτουργεί βιοκλιματικά και σε συνδυασμό με τις κατάλληλες μηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του συνεισφέρει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνοντας τα έξοδα συντήρησης του σπιτιού. 


Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη:  OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS
Στατική μελέτη: Ιωάννα Δημητριάδου
Η/Μ μελέτη: Απόστολος Ζιάκας
Επίβλεψη: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Αργύρης Αργυρόπουλος
Συνεργάτες: Ιωάννα Παππά (μελέτη εσωτερικού χώρου) Μαρίζα Γαλάνη, Ράνια Μαχά (μελέτη φωτισμού) Γιάννης Πιτσίνος (κηποτεχνική μελέτη) Γιάννης Φιλίππας (μηχανολογική μελέτη εφαρμογής)
Tοποθεσία: Γέρακας, Αττική
Xρόνος μελέτης: 2010
Xρόνος κατασκευής: 2011 - 2012
Εμβαδό κτιρίου: 360 m² (150 m² υπόγειο & 210 m² ανωδομή)
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης

Περιφέρεια: 
Αττική