ktirio.gr

Μονοκατοικία στις Σέρρες

H μονοκατοικία κατασκευάστηκε σε ένα στενόμακρο οικόπεδο εμβαδού 800 m² στους πρόποδες του Όρους Λαϊλιά, στο Προαστικό Δημοτικό Διαμέρισμα Οινούσσα του Δήμου Σερρών, σε απόσταση 5 km από την πόλη των Σερρών. Η κατοικία εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας πενταμελούς οικογένειας.
Το κτίριο διακρίνεται από μια σύνθεση ορθογώνιων παραλληλεπιπέδων σε αποχρώσεις του λευκού, του καφέ και μιας "πινελιάς" έντονου κόκκινου.Το πιο ξεχωριστό γνώρισμα των κατασκευών σε ορεινό περιβάλλον είναι η απλότητα. Έτσι, σε επίπεδο σύνθεσης, ο στόχος ήταν από την αρχή να επιτευχθεί η διαφορετικότητα μέσα από τη λιτή ογκοπλασία.
Το κτίριο χωροθετήθηκε στο υψηλότερο πίσω τμήμα του οικοπέδου, έτσι ώστε οι "θορυβώδεις" λειτουργίες, όπως η τροφοδοσία και ο χώρος στάθμευσης, να μην "ενοχλούν" τον υπαίθριο χώρο συγκέντρωσης. Eπιπλέον, ο υπόγειος χώρος βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον κήπο μπροστά, εκμεταλλευόμενος πλήρως την κλίση του εδάφους.
Βασική επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν η στροφή του κτιρίου προς τη θέα, γι’αυτό και η κατοικία προσανατολίστηκε με βάση τη θέα προς τον σερραϊκό κάμπο. Σ’ αυτή τη λογική εντάσσεται και η δημιουργία του εσωτερικού διώροφου κενού επάνω από το χώρο του καθιστικού, που επιτρέπει τη θέα προς τον κάμπο και από τον όροφο των δωματίων και συμβάλλει στη θεατρικότητα του χώρου. Παράλληλα, αναδεικνύει την πέργκολα από σκυρόδεμα, η οποία με τη σειρά της πλαισιώνει την κεντρική θέα.
Στη στάθμη του ισογείου διαμορφώνεται ένας άξονας μεταξύ της εισόδου και του κεντρικού κλιμακοστασίου, ο οποίος τονίζεται με δύο επιμήκη εσωτερικά πλατύσκαλα.
Tα πλατύσκαλα διαχωρίζουν τους χώρους διημέρευσης καθιστικού και γραφείου από τους χώρους της κουζίνας, της τραπεζαρίας και του W.C. επισκεπτών. Στον όροφο τοποθετούνται τα υπνοδωμάτια της οικογένειας. Το δωμάτιο των γονέων απομονώνεται από τα υπόλοιπα δωμάτια με παρεμβολή του κλιμακοστασίου και του κενού χώρου, ενώ συνοδεύεται από ξεχωριστό λουτρό και ιματιοθήκη.
Στον υπόλοιπο χώρο του ορόφου διαμορφώνονται τα τρία υπνοδωμάτια των παιδιών με κοινό λουτρό, καθώς και ο χώρος του καθιστικού στο εκτεταμένο πλατύσκαλο του κλιμακοστασίου με θέα προς το σαλόνι του ισογείου.
Tο υπόγειο φιλοξενεί τους βοηθητικούς χώρους της κατοικίας, καθώς και την κλειστή πισίνα.
Kατασκευή
Στην κατασκευή ακολουθήθηκε η συνήθης μέθοδος με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και επιχρισμένες οπτοπλινθοδομές. Οι επιφάνειες των εσωτερικών δαπέδων επιστρώθηκαν με μάρμαρα Νέστου και των εξωτερικών με πέτρα Λακκώματος Χαλκιδικής.
Στο εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου τοποθετήθηκαν κουφώματα αλουμινίου ηλεκτροστατικής βαφής με τριπλή υάλωση. Στο εσωτερικό χρησιμοποιήθηκαν ανοξείδωτος χάλυβας, γυαλί, ξύλο και μάρμαρο.

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Βασίλης Aδαμίδης
Στατική μελέτη: Γιάννης Zαφειρόπουλος
Συνεργάτης: Σοφία Tζεκάκη
Iδιοκτήτης: Νίκος Aδαμίδης
Τοποθεσία: Δημοτικό διαμέρισμα Oινούσσας, Δήμου Σερρών
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 350 m2
Χρόνος μελέτης: 2004 - 2005
Χρόνος κατασκευής: 2005 - 2007
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Παναγιωτίδης

Περιφέρεια: 
Κεντρική Μακεδονία