ktirio.gr

Μονοκατοικία στη Φιλοθέη

H διώροφη κατοικία, εμβαδού 300 m², με υπαίθρια πισίνα, ανεγέρθηκε σε οικόπεδο 1.000 m² στη Φιλοθέη, προάστιο - κηπούπολη στα βόρεια της Αθήνας. Tο κτίριο τοποθετήθηκε στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου, ώστε να δημιουργεί ένα εμπόδιο - προστασία προς το νότο, όπου αναπτύσσεται η υπαίθρια ζωή γύρω από την πισίνα και τον κήπο.
Στο ισόγειο του κτιρίου είναι οι κοινόχρηστοι χώροι (καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, γραφείο), ενώ στον όροφο ένα family room και πέντε υπνοδωμάτια.
Σχεδιαστική αρχή είναι η μορφοποίηση ενός ορθογωνικού όγκου - κτιρίου, που κατόπιν “σκάβεται” για να δημιουργηθούν υπαίθριοι ή ημιυπαίθριοι χώροι. Το “ιδεατό” ορθογωνικό κτίσμα οργανώνεται με την εισαγωγή ενός ορθογώνιου περιστυλίου διαστάσεων 21 x 14 (m), στο οποίο εν-τίθεται ο κτιριακός όγκος. Στο ισόγειο το κτίριο είναι –ως προς το περιστύλιο– σε εσοχή για να δημιουργηθεί περιμετρική στοά, ενώ στον όροφο οι όγκοι του κτιρίου ακουμπούν μαλακά στο επάνω μέρος του δοκαριού του περιστυλίου. Στη νότια όψη ορθώνονται κατακόρυφα πρίσματα επάνω από το περιστύλιο για την προστασία του κτιρίου από τον καλοκαιρινό ήλιο. Στα δώματα, μια τρίτη μορφοποίηση όγκων δημιουργεί φωταγωγούς που κατεβάζουν στο κτίριο βορινό φως και βοηθούν στην κατακόρυφη εκτόνωση του ζεστού αέρα με ελκυσμό κατά τους θερινούς μήνες. Ο προσανατολισμός και η σχέση της κατοίκησης με τις εποχές του χρόνου συνδέονται με την οργάνωση των χώρων. Το περιστύλιο και η στοά στο νότο έχουν ανταπόκριση με ένα γυάλινο χώρο καθιστικού στο βορρά για δροσερή ημιυπαίθρια διημέρευση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, επειδή η πλάκα ισογείου είναι στην ίδια στάθμη με τη γη, δημιουργούνται φωταγωγοί, έξω από την περίμετρο του κτιρίου για να φωτίσουν και να αερίσουν τους υπόγειους χώρους, δημιουργώντας ένα πρώτο χαμηλό επίπεδο ορίζοντα 1,40 m από τη γη.
Μεγάλο μέρος των επίπλων έχει σχεδιαστεί ειδικά για το σπίτι αυτό (τραπεζαρία, γραφείο, παιδικά δωμάτια, family room) από τους αρχιτέκτονες..

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Ζήσης Κοτιώνης
Στατική μελέτη: Δημήτρης Πουλακάκης
H/M μελέτη: Κώστας Αγγελόπουλος
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Μαίρη Δρογκάρη
Kατασκευή: Βασίλης Καράντζας
Χρόνος Κατασκευής: 2001
Φωτογραφίες: Γιάννης Δημότσης, Ζήσης Κοτιώνης

Περιφέρεια: 
Αττική