ktirio.gr

Μονοκατοικία στην Κυπαρισσία

Η σύνθεση θεμελιώνεται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, δίνει έμφαση στην άνετη και υγιεινή διαβίωση του ανθρώπου μέσα στο κτίριο, αλλά και στους ημιυπαίθριους χώρους και  στις αυλές.
Ποια είναι όμως η ευνοϊκότερη διάταξη των όγκων σ’ ένα βορειοανατολικό γωνιακό οικόπεδο, στο οποίο η θέα προς την θάλασσα αναπτύσσεται στο δυτικό όριο; Σ’ αυτό το "ανάποδο" και παράγωνο οικόπεδο, πως θα αξιοποιηθεί ο νότιος προσανατολισμός και πως θα διασφαλιστεί η θέα, όταν θα ανοικοδομηθούν τα γειτονικά οικόπεδα;
Η γενική χάραξη σε σχήμα Γ επιδιώκει την ανάπτυξη των χώρων διαβίωσης κατά μήκος του άξονα ανατολής - δύσης και τοποθετεί το καθιστικό και τον υπερυψωμένο ημιυπαίθριο στην βορειοδυτική γωνία, προνοώντας για τη διασφάλιση της θέας προς τη θάλασσα. Συγχρόνως, αυτή η διάταξη διαρθρώνει επιμέρους περιοχές για τις αυλές: τη βορειοανατολική, που περιέχει την είσοδο στο οικόπεδο και στην κατοικία, τη νοτιοανατολική, στην οποία ανοίγεται η κουζίνα και τη νοτιοδυτική, στην οποία επεκτείνεται ο ημιυπόγειος χώρος.
Το οικοδόμημα διασπάται σε τρεις επιμέρους όγκους, οι οποίοι είναι κλειστοί προς το βορρά, αλλά ανοίγουν σαν ηλιοτρόπια στο νότο για τη συλλογή θερμικής ενέργειας και τη δημιουργία φωτεινών και ευχάριστων εσωτερικών χώρων. Οι διάσπαρτοι ημιυπαίθριοι χώροι, πλήρως εναρμονισμένοι με το ελληνικό κλίμα, προσφέρουν την παρατεταμένη διαβίωση στον εξωτερικό χώρο, συμβάλλουν στον αυτοσκιασμό του κτιρίου και προσδίδουν ποικιλία στην διαμόρφωση των όψεων. Η εξωτερική ηλιοπροστασία, σε συνδυασμό με το διαμπερή αερισμό των εσωτερικών χώρων και τη θαλάσσια αύρα διατηρούν το κτίριο δροσερό το καλοκαίρι. Η διαφοροποίηση των εξωτερικών χρωματισμών και τα μεταλλικά στέγαστρα αναδεικνύουν τους καθαρούς γεωμετρικούς όγκους.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη - Επίβλεψη: Λένα Μάντζιου
Στατική μελέτη: Γιώργος Γκότσης
Εμβαδόν οικοπέδου: 530,0 m²
Εμβαδόν κατοικίας: 212,0 m²
Εμβαδόν υπογείου: 180,0 m²
Παρουσίαση: Λένα Μάντζιου
Φωτογραφίες: Λένα Μάντζιου

Περιφέρεια: 
Πελοπόννησος