ktirio.gr

Μονοκατοικία στην Καβάλα

Σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια οικόπεδα του Παληού Καβάλας βρίσκεται η κατοικία ενεργειακής κλάσης Α+ που κατασκευάστηκε με έμφαση στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Ο σχεδιασμός είναι εμπνευσμένος από την μοναστηριακή αρχιτεκτονική.
Από τον δρόμο συναντά κανείς μια προστατευμένη βόρεια όψη με σχεδόν καθόλου ανοίγματα που επιτρέπει την απομόνωση της κατοικίας. Υπάρχει ένας ημιυπαίθριος χώρος με πέτρινες καμάρες όπου μπορεί κανείς να περπατήσει πάνω σε ένα ξύλινο deck  και να φτάσει στην είσοδο. Η πόρτα της εισόδου είναι μασίφ ξυλείας νιαγκόν με χειροποίητα σκαλίσματα. Τμήματα της πίσω όψης όπως το κλιμακοστάσιο και ο πίσω ξενώνας έχουν επενδυθεί με ξύλο ιρόκο.
Στη νότια όψη υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα με ανεμπόδιστη θέα στην θάλασσα. το πιο εντυπωσιακό άνοιγμα είναι στο κάτω σαλόνι με διάσταση 5,00 Χ 3,50 σε σχήμα ρωμαϊκής καμάρας.  H προεξοχή του κάτω σαλονιού δίνει την δυνατότητα για την δημιουργία μιας μεγάλης πλακόστρωτης βεράντας στον πρώτο όροφο που προστατεύεται από διακοσμητικά ξύλινα ζευκτά με δεσίματα των δοκαριών από τεχνικές που χρησιμοποιούν στο Άγιο Όρος.
Για τον εξωτερικό χώρο σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα ένα μοναστηριακό τραπέζι από μασίφ ιρόκο εμπνευσμένο από ένα μοναστηριακό τραπέζι του 14ου  αιώνα της Τοσκάνη. Στο πίσω μέρος του μπάρμπεκιου υπάρχει ψάθα σε σχήμα καμάρας από μάρμαρο california που δημιουργεί ένα διάτρητο, νοητό φράχτη με την απέναντι ιδιοκτησία. Στον εξωτερικό χώρο επιλέχθηκαν διαφορετικά δάπεδα όπως πλάκες από τραβερτίνο γαία αντίκ , βυζαντινό γαία αίρον, κυβόλιθους, γρανίτη όλα σε γήινες αποχρώσεις. Η επένδυση πέτρας στην κατοικία έγινε από το ορυχείο Σερρών και το τόξο της καμάρας ντύθηκε με λευκή πέτρα και μελετήθηκε ιδαίτερα ώστε να υπάρχει ακανόνιστος αρμός στο κάτω μέρος του τόξου.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της κατοικίας είναι χώρος που δημιουργείται έξω από το κάτω σαλόνι. Στο εσωτερικό τη κατοικίας στο ισόγειο υπάρχουν σε ενιαίο χώρο κουζίνα, τραπεζαρία και σαλόνι. Σε αυτό το τμήμα επιλέχθηκαν τρία διαφορετικά μάρμαρα στα δάπεδα σε γήινους τόνους. Τα έπιπλα και τα φωτιστικά είναι όλα από διαφορετικές εταιρείες δίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Κάποια έπιπλα είναι custom made και σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για την κατοικία. Η κουζίνα είναι Ιταλική από την Asther cousine με πάγκο corien και μπαταρίες που θυμίζουν μια άλλη εποχή. Στο κατω σαλόνι επιλέχθηκαν Chesterfield καναπέδες, πατώμα δρύς βουρτσιστό σε σκουρόχρωμες αποχρώσεις, custom made βιβλιοθήκη και ξύλινα διακοσμητικά δοκάρια δρύς στην οροφή. Τα φωτιστικά είναι από τις εταιρίες de mayo και bover. Οι διαφορετικού χώροι διαπνέονται από μια αίσθηση ανάλαφρης πολυτέλειας με στοιβαρά υλικά όπως πέτρα και ξύλο. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο κελάρι για την δημιουργία custom made επίπλων και τον συνδιασμό υλικών όπως πέτρα με παλαιωμένο τουβλάκι και ξύλο δρύς.
Μηχανολογικές εγκαταστάσεις
Η θέρμανση της οικίας γίνεται με την χρήση ενδοδαπέδιου συστήματος και η ψύξη με την χρήση τερματικών μονάδων αέρος-νερού (fan coil). Τα φορτία της θέρμανσης υποβοηθούνται από την περίσσεια ενέργεια που παράγουν οι ηλιακοί συλλέκτες. Όταν οι συλλέκτες παρασκευάσουν το ζεστό νερού χρήσης, τότε μέσω αυτοματισμού αποθηκεύεται ενέργεια σε ένα δοχείο αδρανείας 1000lt, η οποία και διοχετεύεται στο κύκλωμα της ενδοδαπέδιας κατά την χειμερινή περίοδο. Σε περίοδο που το σπίτι δεν θα κατοικείται και η θέρμανση θα είναι κλειστή, τότε αυτόματα τα ηλιακά θα ζεσταίνουν το σπίτι. Την καλοκαιρινή περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη περίσσεια ενέργειας, επιλέχθηκε να τοποθετηθεί ένα fan coil το οποίο θα την απορρίπτει πίσω στο περιβάλλον (heat dump).
Στο σπίτι εγκαταστάθηκε plc, με custom made κώδικα, από το οποίο μπορεί ο ιδιοκτήτης είτε τοπικά είτε απομακρυσμένα από το κινητό του, να χειρίζεται το ζεστό νερό χρήσης την θέρμανση και τον κλιματισμό.

 

 

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στυλιανή Αδρίμη
Στατική μελέτη : Δημήτριος Μπρούσαλης
Η/Μ μελέτη: Αργύρης Σοφούδης
Τοπογράφος Μηχανικός: Mίκα Αδρίμη
Κατασκευή: ‘Αδρίμη και Συνεργάτες’
Τοποθεσία: Παληό Καβάλας
Ιδιοκτήτης: Απόστολος Γκουτζίνης
Εμβαδό: 600 m²
Αποπεράτωση: Iούνιος 2018
Φωτογραφίες: Μαρία Τσακίρη