Κατοικία διακοπών ενσωματωμένη στο βραχώδες τοπίο

Μια βραχώδης πλαγιά με νότιο προσανατολισμό σε ένα μαγευτικό παραθαλάσσιο τοπίο της νοτιοδυτικής Κρήτης είναι ο τόπος χωροθέτησης αυτής της κατοικίας.
Το άμεσο, ηφαιστειακής προέλευσης, περιβάλλον με επίκεντρο ένα μεγάλο προεξέχοντα βράχο ήταν η αφετηρία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Η επιβλητική παρουσία αυτού του ιδιαίτερου φυσικού περίγυρου οδήγησε στην συνειδητή αποφυγή συμβατικής κατασκευής, ώστε να αποφευχθεί η διατάραξη του τοπίου κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Έτσι, θεωρήθηκε αναγκαία η χρήση ενός μεταλλικού συναρμολογούμενου σκελετού και ενός ξύλινου - γυάλινου κελύφους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αλλοίωση στο άμεσο περιβάλλον από την εργοταξιακή διαδικασία (δρόμος πρόσβασης βαρέων οχημάτων, εκτεταμένες εκσκαφές, μπάζα κτλ.). Τα υλικά από την ελάχιστη βραχώδη εκσκαφή για τη δημιουργία επιπέδων χρησιμοποιήθηκαν για το κτίσιμο της λιθοδομής στις βόρειες - τυφλές όψεις του κτίσματος.
Η κατοικία περιλαμβάνει τρία δωμάτια - ιδιωτικούς χώρους σε δύο επίπεδα, με αυτόνομους χώρους υγιεινής. Λόγω του αρκετά μεγάλου μεγέθους των ιδιωτικών χώρων η μπανιέρα και η πάγκοι νιπτήρων χωροθετούνται μέσα στον κυρίως χώρο, ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται τις νότιες θεάσεις.
Ο ενιαίος χώρος εισόδου - καθιστικού - τραπεζαρίας - κουζίνας βρίσκεται στο επάνω επίπεδο του κτίσματος, ενοποιούμενος με τον υπαίθριο χώρο (deck) τραπεζαρίας - καθιστικού μέσω συρόμενων κουφωμάτων.
Υπάρχουν δύο υδάτινες επιφάνειες (η κολυμβητική δεξαμενή και η διακοσμητική υγρή ζώνη) μπροστά από τα δύο κάτω υπνοδωμάτια ενώ τα δώματα όλων των χώρων είναι φυτεμένα με τοπική χλωρίδα και βότανα για καλύτερη αφομοίωση στο τοπίο και αποδοτικότερη βιοκλιματική συμπεριφορά.
Αποφεύχθηκαν οι τοίχοι πλήρωσης και αποκαταστάθηκαν από γυαλί, ώστε να γίνονται αισθητά το βραχώδες τοπίο και η θαμνώδης βλάστηση του περιβάλλοντος από το εσωτερικό του κτιρίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:  Αριστομένης Βαρουδάκης, Γιώργος Βαρουδάκης
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Ξένια Παπατριανταφύλλου, Στέφη Φιλιπποπούλου
Στατική μελέτη:  Λευτερης Δασκαλακης
Η/Μ μελέτη: Ηλίας Κανατάκης, Κυριάκος Κουκλάκης, Λευτέρης Κουκλάκης
Χρόνος μελέτης: 2012
Χρόνος κατασκευής: 2013 - 2014
Φωτογραφίες: Γιάννης Λούκης, Δημήτρης Καλαποδάς

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Ρόδο

Κατοικία στη Ρόδο

Το οικόπεδο, έκτασης 2 στρεμμάτων, βρίσκεται στην Ιξιά, μια αραιοδομημένη οικιστική περιοχή κοντά στην πόλη της Ρόδου. Χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση του εδάφους και τη βορινή θέα προς τη…
ML apartment, σύγχρονο διαμέρισμα στην Κομοτηνή

ML apartment, σύγχρονο διαμέρισμα στην Κομοτηνή

Το ML apartment είναι ένα σύγχρονο διαμέρισμα 100 m2 στην Κομοτηνή που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Nasia Spyridaki Architecture & Design. Η πρόταση περιελάμβανε αναδιαμόρφωση του εσωτερικού δημιουργώντας νέους χώρους,…

"Atrium Villas II", τρεις κατοικίες στην Κεχριά Σκιάθου

Το συγκρότημα αφορά τρεις κατοικίες κτισμένες σε μια κατάφυτη βουνοπλαγιά της Σκιάθου προσανατολισμένη προς τις δυτικές ακτές του νησιού και το ανατολικό Πήλιο. Η προσαρμογή στην έντονη κλίση του εδάφους…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.