ktirio.gr

Κατοικίες στη Χαλκιδική

Οι σύγχρονες κατοικίες βρίσκονται σε έκταση 2.000 τ.μ., στο Πευκοχώρι, Κασσάνδρας. Οι κατοικίες έχουν προορισμό την πώληση σε  δύο οικογένειες, με κύρια ανάγκη τους μία αυτόνομη μονοκατοικία 2 ορόφων κοντά στη θάλασσα, είτε για όλο το χρόνο είτε για την περίοδο διακοπών.
Η κύρια επιρροή του σχεδιασμού ήταν η χρήση αρχιτεκτονικών προεξοχών και αρχιτεκτονικών στοιχείων , σύγχρονης αρχιτεκτονικής όπως ή έμπνευση του Eagle Rock στην Καλιφόρνια από τον Richard Neutra.
Η κατοικία έχει την έννοια της "εργονομίας", δηλαδή το κατώτερο επίπεδο της οικίας είναι περισσότερο χώρος κοινής χρήσης (σαλόνι, κουζίνα, τραπεζαρία), φιλοξενόντας και έναν ιδιωτικό χώρο αποτελούμενο από υπνοδωμάτιο, λουτρό και αποθηκευτικό χώρο ενώ το υψηλότερο επίπεδο είναι αποκλειστικά ιδιωτικό  (υπνοδωμάτια με τουαλέτα και γκαρνταρόμπα).
Οι χώροι κύριας χρήσεως και οι χώροι των υπνοδωματίων   προεκτείνονται με την ύπαρξη των εξωστών, που ξεχωρίζουν με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που τους πλαισιώνουν. Κύριο χαρακτηριστικό του σχεδιασμού.
Οι οριζόντιες  γραμμές των εξωστών σε πλήρη συνδυασμό με τα διερχόμενα κάθετα στοιχεία, καθορίζουν καθαρά τα επίπεδα της κατοικίας και σχηματίζουν μία αρμονική σύνθεση πλαισίων και γεωμετρικών μορφών.
Η κύρια κλίμακα τοποθετημένη στο κέντρο της κατοικίας επιτρέπει την ανάπτυξη όλων των χρήσεων της οικίας, γύρω από αυτή. Αποτελεί το κύριο αρχιτεκτονικό στοιχείο συμμετέχοντας και αυτή με τα μινιμαλιστικά υλικά , επένδυση μαρμάρου λευκής απόχρωσης, μαζί με την κουζίνα σχεδιασμένη σε σύγχρονο μοτίβο  λιτών γραμμών και απαλών αποχρώσεων και το τζάκι επενδυμένο με λευκό και μαύρο μάρμαρο, δημιουργώντας μία σύνθεση κομψού σχεδιασμού.
Από την άλλη πλευρά, η κλίμακα, στο επίπεδο του 1ου ορόφου απομονώνει κατά μία έννοια το κύριο υπνοδωμάτιο, με το δικό του ιδιωτικό μπάνιο και εξώστη, από τα άλλα δωμάτια και το λουτρό. Τα μπάνια του πρώτου ορόφου στοιχεία έντονης αντίθεσης  στην κατοικία, με επένδυση λευκής και μαύρης ψηφίδας στο ένα δημιουργώντας είδος σκακιέρας, ενώ γιορκ(απαλή μέντα) και μαύρο στο άλλο. Τα μπάνια έχουν κοινό μαύρο δάπεδο με υφή φυσικού πετρώματος . Tο υπόλοιπο δάπεδο της οικίας είναι σε απόχρωση γκρεζ.
Λευκές αποχρώσεις χρησιμοποιούνται για τις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες οι οποίες παραμένουν ελεύθερες από εμπόδια(σώματα), ενώ με σκούρο γκρι-μπλε δίνεται έμφαση στα στοιχεία που πλαισιώνουν την κύρια όψη και τις αρχιτεκτονικές προεξοχές της οικίας.
Η παλέτα χρωμάτων ολοκληρώνεται με την χρήση μεταλλικών ανοιγμάτων απόχρωσης σκούρου γκρι σε όλες τις όψεις της κατοικίας και δίνεται έμφαση στον πρώτο όροφο, με το άνοιγμα υπό μορφή πλέγματος, το οποίο εξωτερικά αποτελεί αρχιτεκτονικό  χαρακτηριστικό της όψης ενώ εσωτερικά διαμορφώνει μία θέα υπογραμμισμένη με ένα συμμετρικό παιχνίδι πλαισίων σε μορφή κύβου.
Στον περιβάλλοντα χώρο συναντάμε υλικά όπως λευκά βότσαλα που δίνουν έμφαση στα φυτά και υπογραμμίζουν  την κύρια κεντρική είσοδο της κατοικίας. Εμφανές σκυρόδεμα με επιχρίσματα λευκά και γκρί  στην κεντρική περίφραξη και είσοδο, πέτρα για τις φυσικές ζαρντινιέρες που περικλύουν τις ελιές-σύμβολο των κατοικιών, καθώς και πατητή τσιμεντοκονία στο δάπεδο τις εισόδου.
Στον περιβάλλοντα χώρο πρωταγωνιστής η κολυμβητική δεξαμενή πλαισιωμένη από γκρί αντιολισθητικό μάρμαρο, επενδυμένη εσωτερικά με γυάλινες ψηφίδες σε αποχρώσεις μπλε, γαλάζιο, σιέλ και λευκό ώστε το αποτέλεσμα να παραπέμπει το διάφανο νερό της θάλασσας.
Το αποτέλεσμα είναι μία  κατοικία με άριστη λειτουργία, ανεξάρτητες προσβάσεις, ιδιωτικότητα, σημείο οπτικής ηρεμίας που διεισδύει στο γύρω περιβάλλον αρμονικά  με τη συνεχή θέα στα καταπράσινα και επιβλητικά πεύκα και τη θάλασσα.

Στοιχεία έργου:

Τοποθεσία: Πευκοχώρι, Κασσάνδρα
Χρονολογία: 2015
Μελετητές: Δημήτρης Τσαλδάρης, Πολυξένη Τσαλδάρη
Χρόνος κατασκευής: Νοέμβριος 2014 -  Μάϊος 2015
Εμβαδόν οικοπέδου: 1.000m²
Εμβαδόν κάθε κατοικίας: 145m²

Περιφέρεια: 
Κεντρική Μακεδονία