ktirio.gr

Κατοικίες Α+Β στις κυκλάδες

Η μελέτη είχε στόχο να εξυπηρετήσει τις διαφορετικές ανάγκες δύο οικογενειών σε διακοπές. Ο συμπαγής όγκος ενός ενιαίου κτιρίου, διασπάται σε μικρότερους όγκους, με διαφορετικό ύψος και μέγεθος, που τοποθετούνται ελεύθερα -ωστόσο σε σχέση μεταξύ τους- δημιουργώντας ένα συγκρότημα. Το συγκρότημα τοποθετείται πάνω σε μια πλατφόρμα 80 cm, επάνω από το διατηρούμενο παραθαλάσσιο αγρό, εκμεταλλεύεται κατά το μέγιστο τη θέα και προσανατολίζει όλους τους κλειστούς και σκιασμένους χώρους προς τη θάλασσα και το μοναδικό τοπίο.
Από τη θάλασσα, το συγκρότημα γίνεται αντιληπτό ως ένα ενιαίο σύνολο ανεξάρτητων όγκων κάτω από τον ορίζοντα ενός στεγάστρου. Στο πρώτο επίπεδο, σε οριζόντια μετατόπιση πάνω από την πλατφόρμα, το διαφώτιστο εν προβόλω στέγαστρο, διαστάσεων 16 x 52 (m), περιγράφει ένα σκιασμένο χώρο 500 m² προσφέροντας απεριόριστες δυνατότητες υπαίθριας οικειοποίησης. Οι μετατοπίσεις στη διάταξη των όγκων επιτρέπουν τον καθορισμό μιας πλειάδας διαφορετικών υπαιθρίων χώρων και ‘’δωματίων’’ συμπεριλαμβανομένων χώρων πρωινού με υπαίθριες κουζίνες, χώρο τραπεζαρίας με ψησταριά, μια αυλή για νυχτερινές προβολές. Όσον αφορά στη διάταξη των εσωτερικών χώρων, οι ιδιωτικοί χώροι –υγροί χώροι και υπνοδωμάτια– χωροθετούνται στους όγκους, ενώ οι δημόσιοι χώροι διημέρευσης στις ενδιάμεσες ζώνες, ως επεκτάσεις του "έξω".
Οι όψεις των όγκων διατρύονται από ανοιγόμενα παράθυρα, ενώ οι ενδιάμεσοι χώροι διημέρευσης έχουν υαλοστάσια, εκτεινόμενα σ’ όλο το πλάτος του χώρου παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα πανοραμικών απόψεων. Οι απλοί και γαλήνιοι χώροι επιτρέπουν στο τοπίο να συγκροτήσει μια δυναμική και εναλλασσόμενη παρουσία, που γίνεται αντιληπτή διαμέσω των ανοιγμάτων πλήρους ύψους. Επάνω από τους ενδιάμεσους χώρους, δύο δώματα προσφέρουν μια σειρά πλαισιωμένων θέων προς τη θάλασσα και τους γύρω λόφους.

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: buerger katsota architects
Ομάδα μελέτης: Stephan Buerger, Δήμητρα Κατσώτα, Τάσος Γκοβάτσος, Άννα Καραγιάννη, Mladen Stamenic
Στατική μελέτη : Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος
H/M μελέτη: Δ. Π. Κρυφός ΟE
Αρχιτεκτονική τοπίου: SCAPE
Κατασκευή: ΟΙΚΟΠΑΡΟΣ, Γιώργος Στεφανόπουλος
Tοποθεσία: Σάντα Μαρία, Πάρος
Συνολικό εμβαδό κτιρίων: 430 m²
Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 9.500 m²
Xρόνος μελέτης: 2008
Xρόνος κατασκευής: 2010
Φωτογραφίες: Δημήτρης Καλαποδάς

Περιφέρεια: 
Νότιο Αιγαίο