ktirio.gr

Κατοικία στο Ψυχικό

Το έργο αποτελεί προσθήκη δύο ορόφων σε κατοικία στο Ψυχικό Αττικής. Η προϋπάρχουσα ισόγεια μονοκατοικία του 1960, έκτασης 170 m², έργο του αρχιτέκτονα Σωκράτη Καραβαγιόπουλου, παρουσίαζε έντονη οριζοντιότητα και συνέχεια χώρων, εσωτερικών και εξωτερικών.
Το νέο τμήμα αποτελείται από μια κατοικία 160 m² και μια κατοικία 80 m² (studio). Το σύνολο διατάσσεται σε τρεις ορόφους με τις εισόδους των δύο νέων κατοικιών να γίνονται από υπαίθριο χώρο στον πρώτο όροφο. Και οι δύο αυτές κατοικίες είναι διώροφες με τα υπνοδωμάτια κάτω και τους χώρους διημέρευσης επάνω. Έτσι, εκτός από το υπάρχον σπίτι, στο ισόγειο βρίσκεται το υπνοδωμάτιο της μικρής κατοικίας, στον α’ όροφο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσής της, καθώς και τα υπνοδωμάτια της μεγάλης. Στον τελευταίο όροφο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης της μεγάλης κατοικίας, οι οποίοι διατάσσονται σε ένα γραμμικό όγκο μήκους 22 m παράλληλο με το δρόμο και γενικά κλειστό προς τα έξω. Το σύνολο της εσωτερικής όψης του όγκου αυτού είναι ανοιχτό προς τη θέα και προς ένα σημαντικών διαστάσεων, περιμετρικά ελεύθερο από δομικά στοιχεία, ξύλινο deck.
Εξαιτίας των εξαιρετικά αυξημένων απαιτήσεων αντοχής του φέροντα οργανισμού, η νέα κατασκευή γίνεται σε ανεξάρτητα νέα υποστυλώματα και θεμέλια περιμετρικά της παλαιάς κατοικίας. Στη ζώνη της όψης το νέο σπίτι αποτελεί στην ουσία μια γέφυρα με άνοιγμα 12 m επάνω από το παλαιό.
Τόσο ο έντονος χαρακτήρας του υπάρχοντος σπιτιού, όσο και η ιδιαιτερότητα του φέροντος οργανισμού, οδήγησαν στην απόφαση να μην γίνει προσπάθεια να κρυφτεί η διπλή υπόσταση της προσθήκης. Τα νέα μέρη της σύνθεσης διαχωρίζονται από τα υπάρχοντα με υπαίθριους χώρους και μια οριζόντια σχισμή που διαχωρίζει το δεύτερο όροφο από τον υπόλοιπο όγκο. Η κατακόρυφη κυκλοφορία γίνεται με ανεξάρτητες σκάλες και δεν υπάρχει κλιμακοστάσιο. Η κίνηση αναπτύσσεται σπειροειδώς και παρέχει αποσπάσματα θέας της φύσης, της πόλης και της μακρινής κορυφογραμμής του Υμηττού.
Οι εξωτερικές επιφάνειες είναι εν γένει από σοβά χρωματισμένο λευκό ενώ τα νέα υποστυλώματα και οι δοκοί, καθώς και οι όψεις του ισογείου που αποτελούν συνέχειές τους χρωματίζονται γκρι. Τοπικά υπάρχουν κατασκευές από διάτρητες λαμαρίνες (σκάλες, κιγκλιδώματα) και διαφώτιστες επιφάνειες U-glass.

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Ηρώ Μπερτάκη, Κωστής Πανηγύρης
Στατική μελέτη: Γιώργος Δήμος, Πάρης Πατσιώρας
H/M μελέτη: Δημήτρης Μαντάς
Xρόνος κατασκευής: 1999 - 2000
Φωτογραφίες: Κατερίνα Γληνού, Χαράλαμπος Λουιζίδης

Περιφέρεια: 
Αττική