ktirio.gr

Κατοικία στο παλαιό ψυχικό

Η κατοικία δεν ανήκει στην ομάδα των έργων της KLab Architecture, στα οποία υπάρχει μια αναζήτηση στην υλοποίηση στόχων και σεναρίων, διαμορφωμένων σε ερμηνείες αρχιτεκτονικών πειραμάτων. Ούτε στην κατηγορία των έργων που αντιλαμβάνεται το οικείο περιβάλλον σαν μια πλατφόρμα αναζήτησης συσχετίσεων, αντιθέσεων και προκλήσεων.
Αυτή η κατοικία περιγράφεται καλύτερα σαν ένα έργο ανάπλασης, αναδόμησης, αποδόμησης και, τέλος, εξερεύνησης των συνθηκών ζωής μιας οικογένειας.
Η KLab ήταν το δεύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο που ασχολήθηκε μ' αυτή την κατοικία, την οποία και παρέλαβε στη φάση της κατασκευής των τοιχοποιών πλήρωσης. Δεν υπήρξε μια συνέχεια στο σχεδιασμό, αλλά τα ήδη κατασκευασμένα μέρη της οικοδομής περιόρισαν τις ριζικές αλλαγές. Τι περιθώρια όμως υπάρχουν όταν πολλές σημαντικές αρχιτεκτονικές αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί; Η τοποθέτηση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο, η τομή του και τα ύψη των ορόφων, το περίγραμμα του κτιρίου, η κατακόρυφη κίνηση, η θέση της πισίνας, ήταν ήδη επιλυμένα, σωστά ή λάθος δεν χρειάστηκε να το εξετάσουμε, αφού είχαν ήδη κατασκευαστεί και δεν υπήρχε διάθεση για ανατροπή τους.
Η κατοικία επανασχεδιάστηκε, εφαρμόζοντας αρχιτεκτονικές χειρονομίες που αλλοίωναν τον πρωταρχικό σχεδιασμό, αφού αυτό ήταν επιδίωξη των τελικών χρηστών, στα πολύ στενά περιθώρια και με το μικρότερο επιτρεπόμενο κόστος, για να αλλάξει η εικόνα του κτιρίου.
Ο άκαμπτος κύβος απέκτησε επίπεδα και όγκους, απέκτησε υλικά που του έδωσαν χαρακτήρα και ταυτότητα. Οι όψεις αναδιαμορφώθηκαν κατά μεγάλο ποσοστό, ο περιβάλλων χώρος συνδέθηκε με τον εσωτερικό χώρο και μερικές μικρές, αλλά –νομίζουμε– καίριες, επεμβάσεις επαναπροσδιόρισαν το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα της κατοικίας.
Οι μεταμορφώσεις κτιρίων ή γιαπιών είναι μια προφανής αρχιτεκτονική ενασχόληση το ίδιο δημιουργική και σίγουρα πιο απαιτητική από τη δημιουργία από το μηδέν.
H κατοικία αποτελείται από διαδοχικά επίπεδα. Στο ισόγειο βρίσκεται το καθιστικό με την τραπεζαρία και η κουζίνα. Στο δεύτερο επίπεδο είναι τα τρία παιδικά δωμάτια με δύο μπάνια, ενώ στο τρίτο επίπεδο βρίσκεται το κυρίως υπνοδωμάτιο με εσωτερική ιματιοθήκη και μπάνιο. Στο επίπεδο που βρίσκεται κάτω από το ισόγειο υπάρχει ο χώρος ψυχαγωγίας, μια μικρότερη βοηθητική κουζίνα, το WC των ξένων, το πλυντήριο και το δωμάτιο υπηρεσίας.
Στην απόληξη του δώματος υπάρχει ένας χώρος γραφείου, ενώ στο υπόγειο βρίσκονται αποθήκες και λεβητοστάσιο.
Η κατακόρυφη κίνηση γίνεται με ανελκυστήρα και κεντρικό κλιμακοστάσιο. Η θέα από την ανατολική πλευρά της κατοικίας είναι εξαιρετική στους ανώτερους ορόφους. Το ισόγειο στην πλευρά της κουζίνας επεκτάθηκε με την προσθήκη μια ελαφριάς κλειστής κατασκευής που ορίζει το χώρο πρωινού. Στη συνέχεια αυτού του όγκου η μεταλλική πέργκολα επεκτείνει νοητά το χώρο του καθιστικού, επιβοηθούμενη από το ξύλινο εξωτερικό δάπεδο, που ουσιαστικά συνεχίζει το εσωτερικό δάπεδο μέχρι την πισίνα. Ο μικρός σχετικά κήπος, που πριν ήταν χωρισμένος σε τμήματα, ενοποιήθηκε με σκληρά και μαλακά δάπεδα, ώστε να λειτουργεί ως σύνολο.
Εσωτερικά προσπαθήσαμε με διακριτικό τρόπο να σβήσουμε ό,τι μας ενοχλούσε και να τονίσουμε νέα στοιχεία σύνθεσης όπως το τζάκι ή η επένδυση της σκάλας, ο φωτισμός και πολλές μικρές λεπτομέρειες, αθέατες τις πιο πολλές φορές, που όμως δημιουργούν μια αίσθηση ενότητας με την εξωτερική αισθητική.
Τα ξύλινα στοιχεία που βρίσκονται στο φράχτη, στις πέργκολες, στο μεταλλικό πρόσθετο μπαλκόνι, στις ξύλινες εξοχές μερικών από τα ανοίγματα και στο ξύλινο εξωτερικό δάπεδο, υποδεικνύουν τις μεταγενέστερες επεμβάσεις και μαζί με τα μεταλλικά τμήματα και τα γυάλινα στηθαία έγιναν οι άξονες και τα υλικά που σηματοδότησαν κατά κύριο λόγο τις αρχιτεκτονικές επεμβάσεις, αισθητικές και λειτουργικές.

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: KLab Architecture - Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος
Συνεργάτες: Enrique Ramίrez, Νίκος Βενιανάκης, Βερόνικα Βασιλείου, Έλενα Σκορδά
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 350 m²
Xρόνος μελέτης: 2010
Xρόνος κατασκευής: 2011 - 2012
Φωτογραφίες: Μπάμπης Λουιζίδης

Περιφέρεια: 
Αττική