ktirio.gr

Κατοικία στο Καστρί

Η κατοικία κατασκευάστηκε σε διαμπερές, γωνιακό, πευκόφυτο οικόπεδο, αρκετά επικλινές, στη θέση παλαιάς πέτρινης κατοικίας που υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1999 και κατεδαφίστηκε. Η νέα μελέτη καλύπτει σήμερα τις ανάγκες πολυμελούς οικογένειας, αλλά έχει μελετηθεί και χωροθετηθεί στο οικόπεδο έτσι ώστε μελλοντικά να είναι δυνατή η εσωτερική αναδιαρρύθμισή της σε δύο ανεξάρτητες κατοικίες.
Πρόκειται για μια σύνθεση από ορθογώνια παραλληλεπίπεδα σε αποχρώσεις του λευκού, του γκρι και του μπλε, λιτή σε αισθητική έκφραση, που συνδιαλέγεται με το πράσινο και την υπάρχουσα φύτευση. Αποτελείται από δύο ευδιάκριτες ενότητες όγκων, μία τριώροφη και μία διώροφη, διατεταγμένες σε σχήμα Γ, ανοικτό στα νοτιοδυτικά. Οι δύο ενότητες συνδέονται στο επίπεδο του πρώτου ορόφου με κλειστή γέφυρα από μέταλλο και γυαλί. Σύνδεση υπάρχει και στο επίπεδο του ισογείου, κάτω από το διαμορφωμένο επικλινές έδαφος, η οποία δεν είναι αντιληπτή εξωτερικά. Ανάμεσα στις δύο ενότητες διαμορφώνεται ένας ανοδικός υπαίθριος περίπατος που οδηγεί κλιμακωτά από την είσοδο του χαμηλότερου δρόμου, στο ισόγειο και στη συνέχεια στο επίπεδο του πρώτου ορόφου, καταλήγοντας στο πευκόφυτο ανώτερο τμήμα της ιδιοκτησίας, με έξοδο στον ανώτερο δρόμο. O υπαίθριος περίπατος αποτελεί την υλοποίηση στο χώρο ενός διαμπερούς άξονα που διαπερνά την κατοικία από ανατολή προς δύση, αφήνοντας ανοικτή τη θέα από το κατώτερο προς το ανώτερο τμήμα της ιδιοκτησίας.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της σύνθεσης είναι ο τετραγωνικός πύργος με τη διάτρητη μεταλλική στέγη, σε ανάμνηση του παλαιού πύργου της προσεισμικής κατοικίας που αποτελούσε επί χρόνια τοπόσημο για την περιοχή.
Άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία των όψεων, είναι οι αναρτημένοι μεταλλικοί εξώστες με το ξύλινο δάπεδο και η γραμμική προεξέχουσα μεταλλική πέργκολα του δώματος. Σε ορισμένα σημεία του εξωτερικού περιβλήματος δημιουργούνται ελεύθερες απολήξεις των τοίχων, στις οποίες εφαρμόζουν οι οριζόντιες επιφάνειες των γραμμικών εξωστών, υλοποιώντας στο χώρο μια σύνθεση από τοπικές αρθρώσεις με οριζόντιες και κατακόρυφες επιφάνειες. Τη σύνθεση συμπληρώνουν οι ελεύθερες κατακόρυφες κυλινδρικές καμινάδες και υδρορροές.
Mεγάλα ανοίγματα στο ισόγειο ενοποιούν το εσωτερικό της κατοικίας με τον κήπο και τη λίμνη. Στη νότια πλευρά της το νερό μοιάζει να εισχωρεί στο εσωτερικό καθώς το καθιστικό επεκτείνεται στο ύπαιθρο επάνω από μία πλωτή εξέδρα.

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Μελετητική - Γραφείο Μελετών Α. Ν. Τομπάζη Ε.Π.Ε.:
Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης, αρχιτέκτων έργου, Χριστίνα Φραγκούλη, υπεύθυνη αρχιτέκτων μελέτης, Μαρία Παππά, υπεύθυνη μελέτης εφαρμογής
Στατική μελέτη: Αλέξανδρος Αλεξόπουλος
H/M μελέτη: INSTA - Σύμβουλοι Μηχανικοί
Χρόνος κατασκευής: 2000 - 2001
Φωτογραφίες: Δημήτρης Kαλαποδάς