ktirio.gr

Κατοικία στις Κυκλάδες

Στο Υστέρνι της Πάρου η θέα προς την αντικρινή Νάξο είναι υπέροχη και γοητευτική. Ένας μακρύς ιδιωτικός δρόμος με μπουκαμβίλιες σταματά λίγο πριν από το σπίτι. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στην πλαϊνή πλευρά της κατοικίας. Ένας μεγάλος χώρος φιλοξενεί το σαλόνι με το τζάκι, την τραπεζαρία, αλλά και ένα μικρότερο καθιστικό, το οποίο βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο, κατεβαίνοντας λίγα σκαλιά. Ένας χτιστός καναπές με θέα την πισίνα αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο σ’ αυτό το επίπεδο. Το διαχωριστικό, παχύ κρύσταλλο, που "κόβει σαν μαχαίρι" το νερό, ενοποιεί την πισίνα με το καθιστικό.
Η ελεύθερη ροή αέρα, κίνησης και φωτός ήταν απο την αρχή του σχεδιασμού το ζητούμενο. Πουθενά δεν υπάρχουν απόλυτα κατακόρυφες ευθείες, ενώ οι οργανικές καμπύλες κυριαρχούν στην ένωση τοίχων και δαπέδων, στους πάγκους και στα ανοίγματα. Όλα τα έπιπλα είναι χτιστά με πατητό τσιμεντοκονίαμα. Στην ίδια λογική έχουν κατασκευαστεί και τα λουτρά. Η κουζίνα της κατοικίας επικοινωνεί με το σαλόνι μέσω ενός ανοίγματος - πάγκου, που λειτουργεί και ως μπαρ, ενώ ένα δεύτερο άνοιγμα χωρίς πόρτα οδηγεί στην τραπεζαρία. Μια σκάλα από το σαλόνι, αυστηρή και γραμμική, καταλήγει στο υπνοδωμάτιο του ιδιοκτήτη, που λειτουργεί ως παρατηρητήριο, προσφέροντας πανοραμική θέα προς το βουνό, τα λιβάδια, τη θάλασσα και το αντικρινό νησί. Ένας διάδρομος οδηγεί στους δύο αυτόνομους ξενώνες. Η αίσθηση που νιώθει κανείς σ' αυτά τα δωμάτια, είναι η απόλυτη ελευθερία, αφού τίποτα δεν παραπέμπει στην τυπική αστική διαρρύθμιση. Στον περιβάλλοντα χώρο η πισίνα κυριαρχεί και πλαισιώνεται από το ξύλινο δάπεδο τύπου καταστρώματος σε ανοιχτόχρωμο γκρι, χωρίζοντας τον κήπο σε δύο μέρη. 

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Αλέξανδρος Λογοδότης, Δημήτρης Βαθρακοκοίλης
Μελέτη εφαρμογής & κατασκευή: Αλέξανδρος Λογοδότης
Στατική μελέτη: Σταύρος Καραγιάννης
Τοποθεσία: Υστέρνι, Πάρος
Χρόνος μελέτης: 2008
Χρόνος κατασκευής: 2010
Φωτογραφίες: Iωάννα Νικολαρέϊζη

Περιφέρεια: 
Βόρειο Αιγαίο