ktirio.gr

Κατοικία στη Λευκωσία

Η κατοικία βρίσκεται στα περίχωρα της Λευκωσίας και σχεδιάστηκε για ένα νεαρό ζευγάρι με ένα μικρό κορίτσι. Η οργάνωσή της πραγματεύεται το "διάλογο" μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων για τη δημιουργία μιας λειτουργικής, αμφίδρομης σχέσης μεταξύ των δύο.
Η οροθετική γραμμή, η οποία προσδιορίζει τη δομική σχέση των εσωτερικών χώρων και της αυλής, διαγράφει μία ιδιαίτερη πορεία, δημιουργώντας πυρήνες δραστηριότητας και ενδιαφέροντα περάσματα από το εσωτερικό προς το εξωτερικό και αντιστρόφως, εμπλέκοντας ολόκληρο το οικόπεδο στην εμπειρία κατοίκησης του χώρου.
Οι χώροι του καθιστικού, της κουζίνας και του χώρου διακίνησης στο ισόγειο περιβάλλουν αμφιθεατρικά μέρος της εξωτερικής αυλής. Αυτό επιτρέπει την οπτική επαφή και ενθαρρύνει την ενσωμάτωση του υπαίθριου χώρου στην καθημερινότητα των ενοίκων. Η κίνηση και η άμεση σχέση με την αυλή συνεχίζεται και στον όροφο, στον οποίο τα υπνοδωμάτια διατάσσονται με μέτωπο προς αυτήν. Παράλληλα, η προεξοχή του όγκου των υπνοδωματίων στον όροφο προσφέρει σκίαση περιμετρικά στο κάτω επίπεδο της κουζίνας, επιτυγχάνοντας μια πιο αποτελεσματική χρήση του διαμορφωμένου χώρου της πισίνας.
Το καθιστικό τοποθετείται στο νότιο τμήμα της κατοικίας, δημιουργώντας έναν ενδιάμεσο προαύλιο χώρο μεταξύ του δρόμου και του ιδιωτικού χώρου της κατοικίας. Αυτός ο χώρος με τη βοήθεια των κινούμενων μεταλλικών κατακόρυφων σκιάστρων μπορεί να απομονωθεί πλήρως ή να λειτουργήσει σε σχέση με την εσωτερική αυλή ή το δημόσιο δρόμο ή και τα δύο. Παράλληλα του καθιστικού, ένα διώροφο προαύλιο οδηγεί μέσω μιας καγκελόπορτας προς την κυρία είσοδο, αλλά επίσης επιτρέπει τη νότια ηλιοφάνεια στους καθιστικούς χώρους του ισογείου και στο κυρίως υπνοδωμάτιο στον όροφο.
Η αμφίδρομη σχέση μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων προεκτείνεται και στο συσχετισμό της οικίας με τη γειτονιά, όπου ένα φαινομενικά αδιαπέραστο κέλυφος μπορεί να αναιρεθεί και προσωπικοί χώροι και χρήσεις να βρεθούν αντιμέτωπα με το δημόσιο δρόμο και τους περαστικούς. Ένα αφιλόξενο κέλυφος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να ανοίξει κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν η κίνηση εντός του δρόμου μειώνεται στο ελάχιστο, προεκτείνοντας την αυλή της οικίας προς το δημόσιο πέρασμα αλλά και την υπόλοιπη γειτονιά.

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: simpraxis architects - Μάριος Χριστοδουλίδης, Χρίστος Χριστοδούλου
Ομάδα σχεδιασμού: Χρήστος Πασαδάκης, Μαρία Καρύδου
Σύμβουλος στατικών: Πλάτωνας Στυλιανού
Σύμβουλος μηχανολογικών: Κίκης Χατζηφραγκίσκου
Σύμβουλος ηλεκτρολογικών: Αντρέας Σωτηρίου
Επίβλεψη: simpraxis architects - Μάριος Χριστοδουλίδης, Χρίστος Χριστοδούλου
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Τάκης Χριστοφόρου
Τοποθεσία: Μακεδονίτισσα, Λευκωσία, Κύπρος
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 165 m²
Χρόνος μελέτης: 2007
Χρόνος κατασκευής: 2011
Φωτογραφίες: ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΜΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ