Ένας κτιριακός όγκος, τοποθετημένος στο βάθος ενός οικοπέδου μήκους σχεδόν 100 μέτρων, με διαδρομή προς την κατοικία μέσω του περιβάλλοντος χώρου να αποκτά κυρίαρχη θέση στην αρχιτεκτονική επίλυση.
Από την εσοχή της περίφραξης στον δρόμο, ένας συνδυασμός φυσικού ξύλου και σκυροδέματος,  ένας φυσικός υπαίθριος χώρος σε υποδέχεται, στο βάθος του οποίου, χωρίς να επιβάλλεται με τον όγκο της ξεχωρίζει η κατοικία. Ουσιαστικά ο περιβάλλων χώρος αποτελεί το «αίθριο» ανάμεσα στον δρόμο και την κατοικία, το φράγμα μεταξύ της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής.
Η διαδρομή, μια διάδοχη από "σύντομες πορείες" και "μικρές πλατειές", με φυσική κατάληξη τον κλειστό κτιριακό όγκο, σαν ένα οργανικά σχεδιασμένο τμήμα του φυσικού τοπίου.
Η φύση διασχίζει την κατοικία. Η δομή του κτηρίου, δυο βασικοί όγκοι που συνδέονται μεταξύ τους με ένα αίθριο. Η επανάληψη του αίθριου στον υπαίθριο αλλά και στον κτισμένο χώρο διαβίωσης, αποτέλεσε βασική συνθετική αρχή.
Μέσα από το εσωτερικό αίθριο, με το διώροφο υαλοπετασμα στην Νότια όψη, ώστε να λούζεται από το φυσικό φως, γίνονται όλες  οι κινήσεις της  οικογένειας  των ιδιοκτητών. Το φυσικό περιβάλλον συμμετέχει ενεργά στην καθημερινή διαβίωση, καθώς το αίθριο  λειτουργεί ως ο σύνδεσμος ανάμεσα στους χώρους διαβίωσης, ως ο «λαιμός» που συνδέει οργανικά τις λειτουργίες της κατοικίας. Οι εσωτερικοί χώροι έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να συμμετέχουν οπτικά στον περιβάλλοντα χώρο  εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τον φυσικό φωτισμό.
Τονίζοντας έντονα κάποιες αρχιτεκτονικές προεξοχές, το κτήριο ακολουθεί ήπιους χρωματικούς τόνους, ενώ παράλληλα οι επενδύσεις από ξύλινες σανίδες περιορίζονται σε μικρές κατακόρυφες ζώνες και στην είσοδο. Το υγρό στοιχείο της πισίνας οργανικά τοποθετημένο τόσο για δημόσια όσο και για ιδιωτική χρήση, βρίσκεται στο φυσικό κέντρο υπαίθριας και στεγασμένης καθημερινότητας. Είναι ο πυρήνας γύρω από τον οποίο διαμορφώνονται όλοι οι χώροι του οικοπέδου, και στον οποίο αναφέρονται.
Η συγκεκριμένη κατοικία εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον που την δέχθηκε. Αποτελεί τον κλειστό χώρο διαβίωσης μετά από μια διαδρομή - πορεία στην φύση. Με την εναλλαγή κενών και πληρών, με την λεπτομερή σχεδιαστική προσέγγιση όλων ανεξαιρέτως των χωρών και του φυσικού φωτισμού, ο περιβάλλων χώρος διαπερνά τον κτιριακό όγκο, και συμμετέχει μαζί του σε ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο. Ο ενδιάμεσος χώρος της διαδρομής στον κήπο, καταλήγει σε αίθριο μέσα στην κατοικία. 


       
 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:  A – team Μελέτη Ε.Π.Ε.
Αρχιτέκτονες: Γεώργιος Σταματάκης – Κατερίνα Καρανίκου
Στατική μελέτη: Κωνσταντίνος Κουριδακης, Πολιτικός Μηχανικός
Η / Μ  μελέτη: Παναγιώτης  Κωνσταντίνου, Μηχανολόγος Μηχανικός
Επίβλεψη: A – team Μελέτη Ε.Π.Ε., Γεώργιος Σταματακης – Κατερίνα Καρανίκου
Συνεργάτης (μελετη): Χαρά Μαραντίδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Αυτεπιστασία
Χρονολογία μελέτης: 2000 - 2001
Χρονολογία κατασκευής: 2004 - 2006
Φωτογράφος:  Κώστας Δριμτζιάς
 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική διπλοκατοικία στη Βουρβουρού Χαλκιδικής

Εξοχική διπλοκατοικία στη Βουρβουρού Χαλκιδικής

Η παραθαλάσσια κατοικία εντάσσεται στο ήρεμο τοπίο του περίκλειστου κόλπου στη Βουρβουρού Χαλκιδικής, σε μια ζώνη με αρκετό πράσινο και μικρές κλίσεις μεταξύ της ακτογραμμής και του πευκοδάσους της Σιθωνίας.…

"Nafplioblu" εξοχική κατοικία στο Τολό Αργολίδας

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στην κορυφή μιας πλαγιάς κατάφυτης με ελαιόδεντρα, έχοντας πανοραμική θέα στον Αργολικό κόλπο, τις Σπέτσες και τα νησάκια Πλατειά και Ψιλή.Το σπίτι εντάσσεται ήπια στη γαλήνια…

"Praise of the Shadow", τριώροφη κατοικία στην Κηφισιά

Η μονοκατοικία βρίσκεται στη βόρεια πλευρά μεγάλου οικοπέδου, οκτώ περίπου στρεμμάτων, που διαθέτει πρόσωπο σε τρεις δρόμους. Η σύνθεση, αν και ουσιαστικά αναπτύσσεται γύρω από έναν κλειστό πυρήνα με διπλό…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.