ktirio.gr

Κατοικία στη Βούλα

Η μεγάλη διάσταση σε ένα στενόμακρο, κατωφερές προς το δρόμο οικόπεδο τονίζεται με τον επιμερισμό της κατοικίας κατά πλάτος. Μ’ αυτόν τον επιμερισμό γίνεται μια σαφής διάκριση ανάμεσα σε δύο ζώνες διαφορετικών πλατών: η μία με τους κύριους χώρους και η δεύτερη, στενότερη, με τους χώρους κίνησης και τους βοηθητικούς χώρους. Η είσοδος χωροθετείται κάθετα στη δεύτερη και σχηματίζει έναν τριώροφο χώρο με γραμμικές σκάλες, φυσικό φως από ψηλά και φυγές προς την πισίνα. Αυτή η ζώνη επεκτείνεται προς τα πίσω μέχρι το όριο του οικοπέδου, όπου χωροθετούνται τα λουτρά κάθε ορόφου.
Η φαρδύτερη ζώνη του ισογείου αποτελεί ένα χώρο διαμπερή προς την πίσω αυλή. Στο ισόγειο αυτής της ζώνης βρίσκονται σε ανοικτή διάταξη το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα. Επάνω από την τραπεζαρία βρίσκεται ένας διώροφος χώρος που μεσολαβεί ανάμεσα στα δύο παιδικά δωμάτια του πρώτου ορόφου. Στο δεύτερο όροφο βρίσκεται το κυρίως υπνοδωμάτιο με μια ευρύχωρη αυλή που απλώνεται μπροστά του, σ’ όλο το πλάτος του. Η υποχώρησή του ως προς την πρόσοψη του παιδικού υπνοδωματίου του πρώτου ορόφου ενισχύει την ιδιωτικότητά του σε σχέση με το δρόμο.
Τα διάτρητα πετάσματα αλουμινίου που σχηματίζουν ένα διώροφο φίλτρο γύρω από τα υπνοδωμάτια της κατοικίας. Αυτό το φίλτρο στη μεν πλάγια όψη, από όπου είναι ορατή η θάλασσα, αποκτά πετάσματα κινούμενα σε ράγες, στη δε πρόσοψη της κατοικίας διαμορφώνει μια σταθερή επιφάνεια. Εκεί βγαίνει σε πρόβολο επάνω από την αυλή του καθιστικού, όντας σε διάλογο με τις διπλανές περσίδες που ορίζουν την πρόσοψη του χώρου εισόδου, στην περασιά της πισίνας.
 

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: ΜPLUSM ARCHITECTS - Μαρίτα Νικολούτσου, Μέμος Φιλιππίδης
Στατική μελέτη: Αθανάσιος Σπανός
Η/Μ μελέτη: Πάνος Ευσταθόπουλος
Κατασκευή: GAA αρχιτέκτονες (Γιώργος Ασημάκης) + NORTHen constructions
Τοποθεσία: Βούλα, Αθήνα
Χρόνος κατασκευής: 2008 - 2012
Παρουσίαση: ΜPLUSM ARCHITECTS
Φωτογραφίες: Μέμος Φιλιππίδης

Περιφέρεια: 
Αττική