Κατοικία στη Βάρκιζα Αττικής

Η κατοικία βρίσκεται στη Βάρκιζα της Αττικής και είναι οικοδομημένη σ’ ένα οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων στην πλαγιά ενός λόφου, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη θάλασσα. Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία κτίρια, καθένα διαφορετικής χρήσης. Tο κεντρικό, με καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία και βιβλιοθήκη, το οποίο περιβάλλεται από ένα κτίριο με υπνοδωμάτια στα βόρεια και έναν ξενώνα στα νότια. Η διάσπαση της οικίας αποσκοπεί στην ανάλυση και στον επιμερισμό των λειτουργιών σε κτίρια μορφολογικά προσαρμοσμένα σε αυτές. Έτσι το βόρειο κτίριο είναι ένα μακρινάρι όπου παρατίθενται τα υπνοδωμάτια. Το κεντρικό, με τετράγωνη κάτοψη, λειτουργεί ως χώρος συνεύρεσης. Το νότιο μικρότερο κτίριο –ο ξενώνας- είναι ένας κύβος, και λειτουργεί ως αυτοτελής και ανεξάρτητη κατοικία. Η κατανομή των λειτουργιών σε συγκεκριμένους κτιριακούς όγκους προσδίδει στην οικία μία χρηστική και μορφολογική καθαρότητα.
Η διάσπαση της κατοικίας σε διαφορετικά κτίρια δίνει συγχρόνως έμφαση στους εξωτερικούς χώρους, παραμονής και κίνησης, που γίνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο συστατικό μέρος της. Έτσι, μεταξύ του κεντρικού κτιρίου, του ξενώνα και της πισίνας δημιουργείται μία πλατεία με θέα στη θάλασσα, που συγκεντρώνει τις λειτουργίες ενός υπαίθριου καθιστικού και τραπεζαρίας. Η επικοινωνία μεταξύ των κτιρίων γίνεται σε μεγάλο βαθμό υπαιθρίως, χάρη σε διαδρόμους που διασχίζουν ή περιβάλλουν το κεντρικό κτίριο.
Σχεδιασμένη στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η κατοικία είναι αναμφίβολα επηρεασμένη από την ιδέα της χρήσης των σύγχρονων κατασκευαστικών μέσων για την απόδοση αρχιτεκτονικών μορφών της εποχής πριν το μοντέρνο κίνημα.
Το κτιριακό συγκρότημα εμπνέεται από την ιδέα της δημιουργίας μιας ιδιωτικής κατοικίας με τη χρήση αναλογιών και υλικών που εντάσσονται στο λεξιλόγιο της δημόσιας και μνημειακής αρχιτεκτονικής.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: N. Σμυρλής
Στατική μελέτη: I. Tσοπανάκης
Ηλεκτρολογική μελέτη: E. Σκάσσης
Μηχανολογική μελέτη - κατασκευή: ΕRGON - ΑΒΑΡΙΚΙΩΤΗΣ
Κατασκευή: ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΤΕ – ΑΦOΙ ΒOΓΙΑΤΖΑΚΗ
Χρόνος κατασκευής έργου: 1993-1999
Φωτογραφίες: Studio Kontos

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Monocabin" μια μονόχωρη κατοίκια στη Ρόδο

Η ιδέα της κατοικίας "monocabin" συνελήφθη μέσα από τη διερεύνηση του εσωτερικού χώρου σε ένα μονόχωρο διαμέρισμα με σκοπό το σχεδιασμό της ιδανικής καλοκαιρινής απόδρασης. Με στόχο τη δημιουργία ενός…
''Green Park Residence'' στη Λευκωσία

''Green Park Residence'' στη Λευκωσία

Η κατοικία Green Park Residence βρίσκεται δίπλα σε ένα δημόσιο πάρκο και έχει σχεδιαστεί για να εναρμονίζεται με το φυσικό του περιβάλλον. Ενσωματώνοντας δύο αυλές που φαίνονται να εκτείνονται προς…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.