ktirio.gr

Κατοικία στην Κηφισιά

Η μονοκατοικία συνολικού εμβαδού 380 m² είναι χτισμένη σ’ ένα στενόμακρο οικόπεδο στην οδό Κορυτσάς στην Κηφισιά. Το οικόπεδο είναι επικλινές, με κατηφορική κλίση από το δρόμο προς το βάθος, στον άξονα βορρά - νότου. Επίσης στην πίσω του πλευρά υπάρχει μια δεύτερη μονοκατοικία συγγενικής ιδιοκτησίας του. Τα δύο κτίρια καταλαμβάνουν τα άκρα του οικοπέδου, αφήνοντας στη μέση ένα μεγάλο κήπο στον οποίο πρωταγωνιστεί ένας πανύψηλος φοίνικας, ενώ οι δύο ιδιοκτησίες χωρίζονται μεταξύ τους με φύτευση, ώστε να διατηρηθεί ο κήπος οπτικά ενιαίος.
Η συνθετική διαδικασία βασίστηκε στην ιδέα τόσο της απόκρυψης της ιδιωτικής ζωής των ιδιοκτητών από το δρόμο, όσο και της ενοποίησης του κήπου με τους χώρους διημέρευσης και της απόλαυσης της θέας του από τα υπνοδωμάτια του ορόφου.
Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο ορόφους: στο ισόγειο με τους χώρους διημέρευσης και στον α’ όροφο, στον οποίο οργανώνονται οι χώροι ύπνου. Το ισόγειο διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα με μικρή υψομετρική διαφορά μεταξύ τους, τα οποία ακολουθούν κατά μήκος τη φυσική στάθμη του εδάφους. Η πρόσβαση γίνεται από τη στάθμη του πεζοδρομίου στο υψηλότερο επίπεδο (στο οποίο εδράζεται ο όγκος της εισόδου) μέσω μιας καθοδικής ράμπας. Η όψη του, μονολιθική και μη διαπερατή, αποτελείται από ένα επίπεδο που λειτουργεί σαν μάσκα και ξεκολλάει από τον υπόλοιπο όγκο της κατοικίας μέσω δύο κατακόρυφων ανοιγμάτων, που αποκαλύπτουν το χώρο του κλιμακοστασίου. Στο χαμηλότερο επίπεδο του ισογείου οργανώνονται οι χώροι του καθιστικού και της τραπεζαρίας, που ανοίγουν στο μεγάλο κήπο του νότου, καθώς και ο χώρος της κουζίνας, που ανοίγει σε ένα μικρό βυθισμένο κήπο στο βορρά. Στον α’ όροφο οργανώνονται τα δύο υπνοδωμάτια με τα λουτρά τους και ένας ξενώνας - γραφείο. Τα δύο κύρια υπνοδωμάτια, προσανατολισμένα στο νότο, απολαμβάνουν απρόσκοπτη θέα προς τον κήπο μέσω των εκτενών ανοιγμάτων τους. Το μεγάλο πλάτος των ανοιγμάτων επιτρέπει την πλήρη ενοποίηση των χώρων αυτών με τους στεγασμένους εξώστες τους, συμβάλλοντας έτσι στην οπτική διεύρυνση του χώρου.

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη- Επίβλεψη: Κατερίνα Βαλσαμάκη
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Αλεξάνδρα Μπακλατζή, Ευαγγελία Χωριανοπούλου
Στατική Μελέτη: Ιωάννης Τσοπανάκης
Η/Μ Μελέτη: Ανδρέας Δρούγας - Μιχάλης Αθανασίου
Mελέτη Φύτευσης: Mαρία Παπαϊωάννου, γεωπόνος
Χρόνος Μελέτης: 2004
Χρόνος Κατασκευής: 2005 - 2006
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Περιφέρεια: 
Αττική