ktirio.gr

Κατοικία στην Κηφισιά

Μέσω της αρχιτεκτονικής σύνθεσης έγινε προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστούν όσο το δυνατό περισσότεροι υπαίθριοι χώροι για ευχάριστη διαβίωση, στο ήδη μικρό οικόπεδο. Ο πέτρινος όγκος στην είσοδο του οικοπέδου διαχωρίζει τη δημόσια από την ιδιωτική ζωή. Χαρακτηριστικό στοιχείο της λειτουργικότητας της κάτοψης, η οποία αναπτύσσεται με βάση τις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος, αποτελεί η ελαχιστοποίηση των διαδρόμων και η διαπερατότητα των όγκων του κτιρίου. Έτσι στο ισόγειο, που επικοινωνεί φυσικά και οπτικά με τον περιβάλλοντα χώρο, τοποθετούνται οι χώροι διημέρευσης (υποδοχή, καθιστικό, wc, τραπεζαρία, κουζίνα), οι οποίοι με τα μεγάλα εσωτερικά και εξωτερικά ανοίγματα αξιοποιούν στο έπακρο το φυσικό φωτισμό ενώ συνεργάζονται πλήρως με τους υπαίθριους χώρους που βρίσκονται σε άμεση επαφή. Το διπλό ύψος στο καθιστικό λειτουργεί ως σύνδεσμος των δημόσιων χώρων της κατοικίας με τους ιδιωτικούς. Στον πρώτο όροφο χωροθετούνται το καθιστικό - γραφείο και τα παιδικά υπνοδωμάτια, με εξώστες χωρίς κουπαστές αλλά με διάφανο γυαλί για μεγιστοποίηση της θέας. Στο δεύτερο όροφο βρίσκεται το κεντρικό υπνοδωμάτιο ( master bedroom), το οποίο έχει άπλετη θέα με μεγάλη βεράντα. Τέλος, στο υπόγειο υπάρχουν όλοι οι βοηθητικοί χώροι καθώς και ένας ξενώνας.
Αρχιτεκτονικά στοιχεία στις εξωτερικές παρειές του κτιρίου, όπως επίπεδα που τέμνονται από κατακόρυφα πετάσματα και εξώστες, εναλλάσσονται με τα κενά και τα πλήρη, τα συμπαγή τμήματα και τα διάφανα, τις προεξοχές και τις πέργκολες από σκυρόδεμα, ομαδοποιώντας οπτικά τους όγκους της κατοικίας και εντάσσοντάς τους αρμονικά στο οικόπεδο.
Το κέλυφος του σπιτιού είναι θερμομονωμένο εξωτερικά, τα αλουμίνια έχουν θερμοδιακοπή και διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες. Η θέρμανση είναι ενδοδαπέδια, ενώ υπάρχει κεντρικό σύστημα κλιματισμού. Η κατοικία είναι κατασκευασμένη με τις προδιαγραφές ενός "έξυπνου σπιτιού" όπου όλες οι λειτουργίες - φωτισμός, κίνηση ρολών ασφαλείας και σκίασης, συναγερμός, κάμερες, πολυζωνικό σύστημα ήχου, κλιματισμός- έχουν κεντρική διαχείριση.
                                                   

Στοιχεία έγου

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Νίκος Π. Κουκουράκης
Στατική μελέτη: Μηνάς Γρηγοράτος
H/M μελέτη: Γιάννης Γεωργιακάκης
Συνεργάτης: Αλέξης Π. Κουκουράκης
Κατασκευή: Ν.ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Ε.
Tοποθεσία: Κηφισιά
Eμβαδό: 350 m²
Xρόνος μελέτης: 2009
Xρόνος κατασκευής: 2011

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης