ktirio.gr

Κατοικία στην Κηφισιά

Το οικόπεδο είναι ένας κήπος με έντονη φύτευση (κυπαρίσσια, ελιές, καλλωπιστικά δένδρα), χαρακτηριστικό δείγμα των κήπων της περιοχής της Κηφισιάς.
Η χωροθέτηση της νέας κατοικίας έγινε με βασική αρχή την εσωστρεφή προς τον κήπο διάταξη. Η οργάνωση των χώρων έγινε σύμφωνα με το λιτό τρόπο ζωής της οικογένειας, η οποία βρίσκεται καθημερινά σε άμεση επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού. Το κτίριο είναι η σύνθεση ενός επιμήκους ορθογωνίου όγκου με έναν όγκο τετραγωνικής κάτοψης. Η σύνδεση των δύο όγκων γίνεται μέσω ενός μονώροφου διαδρόμου - λαιμού. Η σύνθεση των βασικών όγκων του κτιρίου βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το περιβάλλον, το οποίο διεισδύει με τη μορφή αιθρίων και ημιυπαίθριων χώρων στο σώμα του κτιρίου. Στο σχεδιασμό της κατοικίας ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η χρήση του νερού με τη μορφή λιμνών - πισίνας και η διείσδυσή του μεταξύ των ευδιάκριτων κτιριακών όγκων.
Το καθιστικό και η τραπεζαρία χωροθετούνται σε αυτόνομο ορθογώνιο σχήμα δεξιά της εισόδου. Ο χώρος του καθιστικού είναι διώροφου ύψους με μεγάλα ανοίγματα. Το τζάκι είναι ένας ξεχωριστός ορθογωνικός όγκος, ο οποίος εντάσσεται στο διώροφο υαλοστάσιο που βλέπει στον κήπο. Η ανοξείδωτη κυκλικής διατομής καμινάδα του αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της όψης. Ο χώρος εργασίας (atelier) της μητέρας και το γραφείο του πατέρα βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με το καθιστικό. Στον όροφο χωροθετούνται τρεις κρεβατοκάμαρες με τους χώρους υγιεινής τους στον επιμήκη ορθογώνιο όγκο. Η πρόσβασή τους γίνεται μέσω μεταλλικής γέφυρας στην προέκταση της μεταλλικής κλίμακας με ξύλινα πατήματα. Η πρόσβαση στο υπνοδωμάτιο των γονέων, στον ανεξάρτητο χώρο του πρώτου ορόφου, γίνεται υπαίθρια μέσω της σύνδεσης που ενοποιεί την κουζίνα με το χώρο εισόδου στο ισόγειο.
Τα μεγάλα ανοίγματα σκιάζονται, όπου απαιτείται εξωτερικά και αποτελούν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κατοικίας. Στους βοηθητικούς χώρους χωρίς παράθυρα (γκαρνταρόμπα, διάδρομοι κτλ.) έχουν προβλεφθεί φεγγίτες οροφής έτσι ώστε να υπάρχει και σ’ αυτούς φυσικός φωτισμός.
Το βασικό υλικό των κτιρίων είναι ο σοβάς. Το εξωτερικό χρώμα σε απόχρωση “terracotta” επιλέχθηκε σε ανάμνηση των παλαιών βαμμένων κατοικιών της Κηφισιάς και ως οπτική ενοποίηση με το χρώμα του πωρόλιθου, με τον οποίο επιστρώθηκε ο εξωτερικός χώρος. Τα εσωτερικά δάπεδα είναι από φαρδιές λωρίδες ξυλείας δρυός, ενώ εξωτερικά υπάρχει συνδυασμός αγυάλιστου πωρόλιθου με ξύλινες λωρίδες.

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Μελετητική - Γραφείο Μελετών Α. Ν. Τομπάζη Ε.Π.Ε. Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης, Δήμητρα Μπελεγράτη
Στατική μελέτη: Σπύρος Τζιβανάκης - Ιωάννης Μυλωνάς
Mεταλλικές κατασκευές: Γιώργος Δήμος - Παρασκευάς Πατσιώρας
H/M μελέτη: Στάθης Κουγιάτσος
Oργάνωση Κατασκευής: Σωτήρης Σούλης, αρχιτέκτων
Χρόνος Κατασκευής: 2000 - 2001
Φωτογραφίες: Δημήτρης Kαλαποδάς

Περιφέρεια: 
Αττική