ktirio.gr

Κατοικία στην Κέρκυρα

Στην πανέμορφη Κέρκυρα, στο εσωτερικό ανάγλυφο του νησιού, τριγυρισμένη από λόφους και ελαιώνες, κτίστηκε αυτή η κατοικία για μια οικογένεια καλλιτεχνών. Επιλέχθηκε το υψηλότερο σημείο μιας έκτασης 26 στρεμμάτων με προσανατολισμό Δ-ΝΔ.
Η κατοικία αναπτύχθηκε σε σχήμα Π με ισότιμο δομικό άνοιγμα όλων των πτερύγων τα 8μ, σχήμα που με τις ιστορικές - αγροτικές αναφορές του αγκάλιασε την ανοικτή κεντρική αυλή.
Η ανάγκη για ήπια προσαρμογή στον ευρύτερο αλλά και άμεσο υπαίθριο χώρο, οδήγησε σε ισόγεια ανάπτυξη όλων των τμημάτων του κτιρίου με μοναδική έξαρση, το κεντρικό διώροφο τμήμα, όπου τοποθετήθηκε το υπνοδωμάτιο των ιδιοκτητών.
Ο εσωτερικός σχεδιασμός των χώρων, έγινε προσπάθεια, ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτός από τον επισκέπτη - χρήστη, ταυτίζοντας τον διαχωρισμό των λειτουργιών κατοίκησης με διακριτά τμήματα του κτιρίου. Έτσι, στο κεντρικό τμήμα αναπτύχθηκαν οι χώροι διαμονής της οικογένειας, ενώ οι πλαϊνές πτέρυγες διαχωρίστηκαν, η μια ως ανεξάρτητος ξενώνας με 2 υπνοδωμάτια και η άλλη ως χώρος εργασίας των ιδιοκτητών και γκαράζ.
Ο χώρος της κεντρικής εισόδου με το εξωτερικό κλιμακοστάσιο ορίσθηκε, στις δομημένες πλευρές του, από σειρά συμμετρικών λιθόκτιστων ανοιγμάτων ή εσοχών με σκηνογραφική ίσως διάθεση σηματοδότησης. Στο σημείο αυτό μελετήθηκε, ένας μικρός, εν μέρει καλυμμένος, περίτοιχος κήπος, ως σημείο καλωσορίσματος του επισκέπτη πριν την κεντρική είσοδο της κατοικίας.
Η εμφανής λιθοδομή σε τμήματα επένδυσης του κελύφους εναλλάσσεται με τμήματα επιχρισμένης επιφάνειας.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Χ. Καρδάκης
Στατική μελέτη: Δ. Ζερβός
Η/Μ μελέτη: Δ. Γουδέλης
Επίβλεψη – κατασκευη: Ε. Καρδάκης
Συνεργάτης: Α. Ρίγγας
Χρονος κατασκευης: 1994 - 1999