Κατοικία στην Εκάλη

H αρχιτεκτονική της κατοικίας είναι “καθαρή” και υποδειγματική, απαλλαγμένη από υπερβολές αλλά και με τις απαραίτητες κατασκευαστικές λεπτομέρειες που της δίνουν μια υπερβατική διάσταση.
Στην Eκάλη, που ως περιοχή δεν έχει την αρχιτεκτονική ιστορία μιας περιοχής όπως η Kηφισιά, η αντιμετώπιση μιας ιδιωτικής κατοικίας γίνεται διατηρώντας απλές γραμμές και καθαρότητα στους όγκους, δουλεμένα με σύγχρονο τρόπο. Προκειμένου να συσχετιστεί ο “κλειστός με τον ανοικτό χώρο”, έχουν αφαιρεθεί από τα ανοίγματα ποδιές, πρέκια και λαμπάδες. Έγινε μια προσπάθεια να ακουμπίσει το κτίριο στο φυσικό έδαφος και να ενοποιηθούν οι εσωτερικοί χώροι μέσα από το κεντρικό κλιμακοστάσιο, επιτρέποντας ισόγειες εξόδους στα διαφορετικά φυσικά επίπεδα.
O φυσικός φωτισμός έρχεται απευθείας από τον ουρανό, μέσω κεκλιμένης γυάλινης επιφάνειας, τοποθετημένης στην καρδιά της κατοικίας.
Yπάρχει έντονη η αίσθηση διαφάνειας που επιτρέπει στο άρτια μελετημένο, σε συνδυασμό με την κατοικία, τοπίο να εισβάλλει στην κυριολεξία μέσα στο σπίτι.
H εσωτερική διακόσμηση δένει με την αρχιτεκτονική διαρρύθμιση και τη ροή των εσωτερικών χώρων. Έργα σημαντικών Eλλήνων καλλιτεχνών όπως του Γιάννη Tσαρούχη, του Σωτήρη Σόρογκα, του Tσόκλη, του Άγγελου, της Eριέτας Bορδώνη, “δένουν” με την προσωπικότητά τους στο χώρο, δημιουργώντας ένα ενιαίο αρμονικό σύνολο και διαφορετικές ευχάριστες γωνίες στο χώρο.     

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: A. K. Σαμαράς & Συνεργάτες A.T.E.
Στατική Μελέτη – Επίβλεψη: E. Aντωνούλας, Πολιτικός Mηχ.
Hλεκτρομηχανολογική Μελέτη-Επίβλεψη: Φ. Kρίσπης, K. Aλεξόπουλος, Mηχανολόγοι - Hλεκτρολόγοι Mηχ.
Kατασκευή: A. Παπαθανασίου, Πολιτικός Mηχ.
Tοποθεσία: Eκάλη
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 400 m²
Χρόνος Εκπόνησης Μελέτης: 1988
Xρόνος Κατασκευής Έργου: 1991
Φωτογραφίες: Studio Kontos

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δύο κατοικίες στην Εκάλη

Δύο κατοικίες στην Εκάλη

Το οικόπεδο, εμβαδού 1000 m², είναι μεσαίο και διαμπερές, με πρόσωπα προς τη λεωφόρο Ρόδων και την οδό Ικαρίας. Το μακρόστενο σχήμα του οδήγησε τελικώς σε σύνθεση επιμήκους κτιρίου συνολικού…

"Villa Apollon" στη Λευκάδα

H "Villa Apollon" βρίσκεται στο νότιο άκρο του ελληνικού νησιού της Λευκάδας. Το έργο αξιοποιώντας στο έπακρο την θέση του βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το καταπράσινο περιβάλλον του.Οι Block722…

"Zeus Cave": Υπόσκαφες ευφυείς κατοικίες στα Χανιά

Το οικόπεδο βρίσκεται σε βουνοπλαγιά στην περιοχή της Εξώπολης, παρουσιάζει μέση κλίση 30% και η γεωμετρία του ανοίγεται προς το Κρητικό Πέλαγος και τα Λευκά Όρη. Το ίδιο το ανάγλυφο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.