ktirio.gr

Κατοικία στην Αθήνα

Βασικά χαρακτηριστικά του γωνιακού οικοπέδου 834 m², είναι η ύπαρξη μεγάλων πεύκων, η υπερύψωσή του κατά 2,5 m περίπου από τη στάθμη της οδού Βουλγαροκτόνου, λόγω των κλίσεων του εδάφους και η γειτνίασή του με το μεγάλο πάρκο του Χαϊδαρίου.
Στόχος ήταν η πραγματοποίηση μιας κατοικίας με “μικρά σπίτια σε ένα ευρύτερο σπίτι”, που κατανέμονται σε τρία επίπεδα των 130 m2 και ένα υπόγειο. Κύρια επιδίωξη αποτελεί η ενσωμάτωση της κατοικίας στο πράσινο του πάρκου, με συνδετήριο στοιχείο ημιυπαίθριους χώρους, στεγασμένους με πέργκολες. Οι ημιυπαίθριοι χώροι αποτελούν συνέχεια και επέκταση του κεντρικού όγκου του κτιρίου, τόσο στο ισόγειο όσο και στο β΄ όροφο και αποτελούν ελαφρές ξύλινες κατασκευές.
Η κυρίως κατοικία κατανέμεται σε δύο επίπεδα με βοηθητικούς χώρους και χώρους αναψυχής στο υπόγειο. Στον β΄ όροφο βρίσκεται το μικρό σπίτι-στούντιο για το ένα μέλος της οικογένειας. Οι είσοδοι έχουν ενταχθεί στη βόρεια - πίσω πλευρά του οικοπέδου. Οι κατόψεις οργανώθηκαν με τρόπο ώστε να εξασφαλίζουν θέα προς τη μεσημβρία και το πράσινο.
Δόθηκε έμφαση στις κατακόρυφες επικοινωνίες. Εκτός από τον ανελκυστήρα, έχει σχεδιαστεί μια ελεύθερη εξωτερική μεταλλική σκάλα, με προκατασκευασμένες βαθμίδες. Η εσωτερική σκάλα είναι από μπετόν και έχει επενδυθεί με δρυ που ενσωματώνει ρίχτια από περσικό μάρμαρο gohare.
Με αφετηρία τις ισόδομες λιθοδομές των μνημείων της μονής Δαφνίου, που χαρακτηρίζει την περιοχή, για τη επένδυση των όψεων του κεντρικού όγκου επιλέχθηκαν πλάκες από πωρόλιθο Κορινθίας που ενσωματώνουν οριζόντιες λωρίδες από γρανίτη σε κεραμιδί χρώμα. Μαύρος γρανίτης (nero Africa) χρησιμοποιήθηκε για τις κατακόρυφες ζώνες.
Στο εσωτερικό (πόρτες, επενδύσεις, ντουλάπες, κουζίνες) κυριάρχησε η δρυς στο φυσικό της χρώμα και σε χρώμα wenge. Στα κύρια λουτρά χρησιμοποιήθηκε βασικά λευκό μάρμαρο Σίβεκ και στα υπόλοιπα έγινε συνδυασμός με κεραμικά πλακίδια. Στους περισσότερους χώρους κατασκευάστηκαν ψευδοροφές γυψοσανίδας για την ένταξη των φωτιστικών και τη διέλευση των δικτύων.

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Γιώργος Τριανταφύλλου & Συνεργάτες,
Aρχιτέκτονες έργου: Τάκης Μπαρούς, Γιώργος Τριανταφύλλου
Στατική μελέτη: Κιρπότιν - Βασινιώτη - Βροχίδης Ο.Ε.
Η/Μ μελέτη: Δημήτριος Γεωργίου
Συνεργάτες: Φώτης Αναστασιάδης, Ναυσικά Αναγνωστοπούλου, Γιούλη Αντωνοπούλου, Βίλλυ Κακλιδάκη, Αναστασία Καλλιπολίτου, Άννη Χαλικιά
Kατασκευή: Γιώργος Τριανταφύλλου & Συνεργάτες και ΑΤΕΚΕ
Χρόνος κατασκευής: 2003 - 2005
Φωτογραφίες: Κώστας Κοντός, Γιώργος Τριανταφύλλου