Το οικόπεδο ανήκει στο νότιο τμήμα της νήσου των Κυθήρων και έχει έκταση 10 στρεμμάτων.
Η κλίση του και οι πανοραμικές του θέες προς την θάλασσα και το Κάστρο της Χώρας, αποτέλεσαν τους οδηγούς της ανάπτυξης της κατοικίας.
Η κατοικία, εμβαδού 132 Μ2, αποτελεί την ημιμόνιμη διαμονή τριμελούς οικογένειας. Η σύνθεση αναζήτησε παιχνίδι ογκοπλασίας που να ανοίγεται, στο φυσικό ανάγλυφο του νησιού και να γίνει ταυτόχρονα το ``όνειρο`` της διαμονής των ενοίκων της.
Το ακίνητο ακολούθησε τους άξονες Ανατολής – Δύσης ενώ προστατεύεται από το βουνό που εκτείνεται στα βόρεια.
Η καταλυτική παρουσία της θάλασσας στο Νότο, υπογράμμισε το άνοιγμα των χώρων της κατοικίας προς αυτήν.
Πρόκειται για επιμήκη παράθεση λειτουργιών, με διακριτούς χώρους στάσης, ύπνου και εστίασης.
Η σύνθεση τονίζεται από ξύλινες πέργκολες που στεγάζουν την υπαίθρια παραμονή, κατά μήκος πάντα των αξόνων ανάπτυξης.
Ο κύριος χώρος του καθιστικού στεγάζεται από κυλινδρικό θόλο – μνήμη της κυθηραϊκής αρχιτεκτονικής, ενώ οι λοιποί χώροι από ανισοϋψή δώματα, που οργανώνουν και υπογραμμίζουν την σύνθεση των όγκων της κατοικίας.
Η όλη επέμβαση έγινε στην υψηλότερη στάθμη του οικοπέδου, αφήνοντας την υπόλοιπη έκταση να παραμείνει στην φυσική της εικόνα με την πανίδα της νησιώτικης εξοχής.
Μικρή κολυμβητική δεξαμενή, έχει διαμορφωθεί στο δυτικό όριο της κατοικίας, που στρέφει το βλέμμα στη Δύση, όπου κυριαρχεί ο όγκος του Κάστρου.
Ο φέρων οργανισμός είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και η αρμολογημένη λιθοδομή από τοπική πέτρα. Τα επιχρίσματα είναι πατητά λευκά.
Στις χαμηλότερες στάθμες του οικοπέδου, δημιουργήθηκε μια επαλληλία από λιθοδομές, που συγκρατούν τις υψομετρικές διαφορές των επιπέδων, ενώ αποτελούν τις βάσεις των λευκών γραμμών της κατοικίας

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Νάσος Ε. Χαμηλοθώρης
Δάνια Δουρίδα
Διεύθυνση έργου:  
Βασίλης Δουρίδας
Μελέτη – Κατασκευή : 2004-2006

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διώροφη κατοικία στη Γλυφάδα

Διώροφη κατοικία στη Γλυφάδα

Σε γωνιακό οικόπεδο εμβαδού 454,35 m² στη Γλυφάδα, ζητήθηκε να κατασκευαστεί κατοικία εμβαδού περίπου 200 m² για να στεγάσει πενταμελή οικογένεια. Ζητήθηκε επίσης, καθώς δεν θα εξαντλούνταν ο συντελεστής δόμησης,…
Κατοικία στην Κορινθία

Κατοικία στην Κορινθία

Το οικόπεδο, στο οποίο κτίστηκε η κατοικία, βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Κοκκώνι στην Κορινθία, μέσα σε έναν εκτενή πορτοκαλεώνα. Το κτίριο τοποθετήθηκε στη μέση του οικοπέδου, ώστε να…

"The Feng Shui Stone House", κατοικία στα Χανιά

Στην περιοχή του Αποκόρωνα και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Γαβαλοχώρι, σε έκταση εκτός οικισμού με ελαφριά κλίση, σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε μία κατοικία δύο επιπέδων με υπόγειο και πισίνα. Οι βασικές…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.