ktirio.gr

Κατοικία σε πολλαπλά επίπεδα στους Μολάους Λακωνίας

Με την πλάτη στραμμένη στην μικρή πόλη των Μολάων στην Νότια Λακωνία, αυτή η οικογενειακή κατοικία μέσα στον ελαιώνα έξω από την πόλη, συμμετέχει στην εντυπωσιακή αμφιθεατρική θέα στους πρόποδες του όρους Κουρκούλα προς τον κάμπο των Μολάων και τον Λακωνικό κόλπο.
Για τη βέλτιστη προσαρμογή στο κεκλιμένο οικόπεδο, το σπίτι έχει χωριστεί σε δυο επιμέρους όγκους ενωμένους μεταξύ τους σε πολλαπλά επίπεδα. Ο κάθετος στην κλίση του τοπίου όγκος είναι διώροφος και περιέχει τους βασικούς χώρους κατοίκησης στο ισόγειο και δυο υπνοδωμάτια στον όροφο. Ο παράλληλος στις ισοϋψείς όγκος του οικοπέδου τοποθετείται σε υψηλότερο επίπεδο και περιέχει το κυρίως υπνοδωμάτιο.
Στον περιβάλλοντα χώρο, που γειτνιάζει άμεσα με το κτίριο, έχει γίνει περιορισμένη επέμβαση προκειμένου να το καταστήσει συνεπίπεδο με τους εξωτερικούς χώρους και να ενσωματώνεται αδιάλειπτα στο τοπίο. Λευκοί όγκοι, επικαθήμενοι σε ενιαία γκρι βάση χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν ευδιάκριτα την αρχιτεκτονική ιδέα. Για να τονίζεται η θέα προς το τοπίο οι δυο όγκοι επεκτείνονται με ένα εξωτερικά πλαισιωμένο μπαλκόνι. Αυτά τα πλαίσια δημιουργούν μια χαρακτηριστική όψη και ένα προστατευμένο εξωτερικό χώρο για την απόλαυση της θέας.
Εσωτερικά όλοι οι χώροι περιστρέφονται γύρω από τον κεντρικό άξονα περιστροφής, το κλιμακοστάσιο. Σε αυτό το χώρο με διπλό ύψος το γλυπτικό κλιμακοστάσιο ενώνει όλες τις στάθμες της κατοικίας και συνδέει συγχρόνως τα διαφορετικά επίπεδα του κήπου.
Και ο σχεδιασμός του εσωτερικού χώρου αντανακλά το καθαρό concept και τα υλικά των εξωτερικών όψεων μέσω του αντίστοιχου παιχνιδιού άσπρων και γκρι όγκων και επιφανειών. Αυτό εκφράζεται για παράδειγμα στο άσπρο όγκο του τζακιού πάνω στον πάγκο από γκρι μάρμαρο, που περιέχει μια κρυμμένη τηλεόραση. Στην κουζίνα, στα μπάνια και στα υπνοδωμάτια ο εξοπλισμός είναι ενσωματωμένος δημιουργώντας σταθερές κατασκευές όπως η κεντρική νησίδα της κουζίνας, η πλάτη του κρεβατιού του κυρίως υπνοδωματίου και οι πάγκοι των λουτρών. Τα παράθυρα που είναι πάντα σχεδιασμένα ενιαία, χωρίς ενδιάμεσα καϊτια, είναι τοποθετημένα προσεκτικά για να κεντράρονται στην θέα.
Αυτή η αφαιρετική προσέγγιση έχει ακολουθηθεί, τόσο στο φωτισμό, ενσωματώνοντας τον κρυφό φωτισμό στην οροφή, όσο και στην υιοθέτηση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης ως τμήμα της ενεργειακά βιώσιμης προσέγγισης για τον έλεγχο κλιματισμού και θέρμανσης σε συνδυασμό με το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης που καλύπτει όλη την πρόσοψη του κτιρίου.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: GFRA Architecture
Ομάδα μελέτης: Τάσος Γούσης, Joost Frijda, Έντυ Ρόμπερτς, Νότα Τσάλτα, Φωτεινή Αναγνώστου
Εμβαδό: 200 m²
Τοποθεσία: Μολάοι Λακωνίας
Χρονολογία μελέτης: 2012
Χρονολογία κατασκευής: 2015
Στατική μελέτη: Μάνος Αθανασάκος
Μηχανολογική μελέτη: Αντώνης Σταθάκης
Κατασκευή: Μάνος Αθανασάκος
Παρουσίαση: GFRA Architecture
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

Περιφέρεια: 
Πελοπόννησος