ktirio.gr

Κατοικία με ιατρείο στην Παιανία

Η οικοδομή βρίσκεται μέσα σε οικισμό, σε γωνιακό οικόπεδο 900 m² και αποτελείται από κατοικία και ιατρείο. Διαθέτει ανεξάρτητες προσβάσεις (ανατολικά και βόρεια) σε δύο δρόμους.
Η κατοικία, εμβαδού 270 m² και σχήματος "Γ" είναι τελείως κλειστή στο δρόμο και ανοίγεται στην εσωτερική αυλή και στην πισίνα με μεγάλα υαλοστάσια σε επαφή με το τεχνητά διαμορφωμένο έδαφος.
Οι κύριοι χώροι της κατοικίας κατανέμονται σε δύο επίπεδα και συμπληρώνονται με βοηθητικούς χώρους στο υπόγειο. Στο επίπεδο της εισόδου βρίσκονται ένα μεγάλο καθιστικό με την κουζίνα και δύο υπνοδωμάτια με τα λουτρά τους. Ένας μεγάλος στεγασμένος χώρος, σε προέκταση του καθιστικού, εξυπηρετεί τη ζωή στον υπαίθριο χώρο κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Τμήμα ορόφου περιλαμβάνει το κυρίως υπνοδωμάτιο με το λουτρό και το βεστιάριο.
Το ιατρείο, αντιθέτως, είναι τελείως κλειστό στην αυλή για να προστατευθεί η ιδιωτικότητα της κατοικίας και ανοίγεται στο δρόμο με μεγάλα υαλοστάσια.
Ένας μεγάλος τυφλός τοίχος στην οικοδομική γραμμή, στη συνέχεια της εισόδου του, απομονώνει οπτικά την πισίνα και την αυλή από το δρόμο.
Το βασικό υλικό κατασκευής είναι ο απλός πατητός σοβάς, βαμμένος λευκός.
Τμήματα ψευδοροφών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ενσωματώνουν τα ηλεκτροκίνητα ρολά ασφαλείας και την εγκατάσταση του κλιματισμού. Μικρές φωτιστικές θυρίδες (skylights) στις οροφές ισογείου και ορόφου ενισχύουν το φυσικό φωτισμό στους βοηθητικούς χώρους.
Στα δάπεδα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων χρησιμοποιήθηκαν γκρίζα κεραμικά πλακίδια μεγάλων διαστάσεων, που συμπληρώθηκαν γύρω από την πισίνα με λωρίδες γκρίζου αμμοβολισμένου μαρμάρου Ιωαννίνων, ενώ στον όροφο το δάπεδο είναι ξύλινο.
Τα κουφώματα κατασκευάσθηκαν από διατομές αλουμινίου γκρι χρώματος και όλα τα ξυλουργικά είναι βαμμένα λευκά.
 

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Δημήτρης Παπαχαραλάμπους
Στατική μελέτη: Σταύρος Καραγιάννης
H/M μελέτη: INSTA Ε.Π.Ε.
Xρόνος μελέτης: 2003
Xρόνος κατασκευής: 2004 - 2005
Φωτογραφίες: Kώστας Kοντός