ktirio.gr

Εσωτερική διαμόρφωση κατοικίας "barcode house"

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον, σε κοντινή απόσταση από τον αστικό ιστό της πόλης. Ο σχεδιασμός της κατοικίας  βασίστηκε στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ενώ ο εσωτερικός χώρος αντιμετωπίστηκε ως "ένα τρισδιάστατο υφαντό φυσικών υλικών". Η κατοικία εκτείνεται σε 600 m2 και χωρίζεται σε τρία επίπεδα.
Το πρώτο επίπεδο, που είναι το ισόγειο, περιλαμβάνει τους  χώρους του καθιστικού, της τραπεζαρίας και της κουζίνας. Ένας νοητός διάδρομος που ορίζεται από μία ξύλινη διάτρητη κατασκευή στην οροφή, οδηγεί τον επισκέπτη στους πιο ιδιωτικούς χώρους της κατοικίας, που είναι τα υπνοδωμάτια στον όροφο και σε ενδιάμεσο επίπεδο το γραφείο και το κυρίως υπνοδωμάτιο. Αυτή η διάτρητη κατασκευή αποτελείται από επαναλαμβανόμενα πηχάκια από ξύλο δρυός, διαστάσεων 4 x 4 (cm) και ενσωματώνει τεχνητό φωτισμό, δημιουργώντας ένα παιχνίδι σκιάσεων μέσα στο χώρο. Στο ημιεπίπεδο του κυρίως υπνοδωματίου φτάνει κανείς αφού διασχίσει μία φωτεινή γέφυρα που βρίσκεται στο τέλος αυτού του διαδρόμου. Το υλικό των δαπέδου εναλλάσσεται από μάρμαρο Κρήτης, με το οποίο είναι επενδεδυμένος όλος ο διάδρομος, σε δρύινο λευκό, ενισχύοντας την αίσθηση της φωτεινότητας. Το υπνοδωμάτιο γίνεται ένα με το "ανοιχτό" μπάνιο, το οποίο όμως μπορεί να απομονωθεί, όταν προκύψει ανάγκη. Στο χώρο του γραφείου επικρατεί η διχρωμία του μαύρου με το χρώμα του ξύλου.
Στον όροφο οδηγείται κάποιος μέσα από τη κύρια σκάλα της κατοικίας, η οποία μοιάζει να αιωρείται με το διαφανές γυαλί ως κιγκλίδωμα και τα σκαλοπάτια που ξεπροβάλλουν μέσα από τον τοίχο. Σ’ αυτό το επίπεδο βρίσκονται ένα δεύτερο υπνοδωμάτιο με το δικό του μπάνιο και το παιδικό δωμάτιο, τα οποία επικοινωνούν εσωτερικά μεταξύ τους.
Στο χαμηλότερο επίπεδο της κατοικίας η ατμόσφαιρα αλλάζει και γίνεται πιο καθημερινή, καθώς εκεί βρίσκεται ένας χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλαπλούς τρόπους, όπως ως παιδότοπος, ως γυμναστήριο ή ακόμη και ως ξενώνας. Αυτές οι χρήσεις μπορούν να υποστηριχθούν με μία δεύτερη βοηθητική κουζίνα. Το ξύλινο δάπεδο δίνει τη θέση του στο ρετρό τσιμεντοπλακίδιο, που δένει αρμονικά με τον τοίχο - μαυροπίνακα.

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη:  T.SQUARE Architects - Έλενα Σίτη, Φένια Δούκα, Χριστίνα Αλεξοπούλου
H/M μελέτη: ΕΜDC Κ. Καπεσίδης - Ν. Μέρτζιος
Κατασκευή: MG Construction
Συνεργάτες: TAZ LAB Architects
Tοποθεσία: Πουρνάρι, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 500 m²
Xρόνος μελέτης: 2010
Xρόνος κατασκευής: 2011
Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου