ktirio.gr

Εσωτερική διακόσμηση και εξοπλισμός διαμερίσματος στη Βιέννη

Το ζητούμενο του έργου ήταν η επίπλωση και ο εξοπλισμός μιας κατοικίας 90 m2 , που είχε ενοικιαστεί από την ιδιοκτήτρια στη Βιέννη. Καθώς δεν επιτρέπονταν οι επεμβάσεις σε μόνιμα στοιχεία της κατοικίας, οι επεμβάσεις περιορίστηκαν σε μικρότερο βαθμό. Οι προτάσεις της αρχιτεκτονικής μελέτης αφορούσαν σε ξυλουργικές εργασίες, επίπλωση, συστήματα σκίασης και φωτιστικά σώματα. Το μεγαλύτερο μέρος των ξυλουργικών εργασιών και ο εξοπλισμός κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα, ειδικά για τις ανάγκες της ιδιοκτήτριας, και μεταφέρθηκαν μαζί με τα απαραίτητα εργαλεία τοποθέτησης από την Αθήνα στη Βιέννη.
Την οργάνωση και το συντονισμό ανέλαβε πλήρως το γραφείο Archzone και η τοποθέτηση έγινε από ελληνικό συνεργείο υπό την επίβλεψη της Ζωής Αντωνιάδη. Δεν υπήρχαν περιθώρια λάθους και έπρεπε να έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα πιθανά ενδεχόμενα σε σχέση με τις δυσκολίες κατά τη διαδικασία μεταφοράς και τοποθέτησης.
Η κατοικία χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και φέρει κλασικά στοιχεία, όπως τις διπλές ξύλινες πόρτες, το μεγάλο ύψος του χώρου αλλά και το ξύλινο δάπεδο σε διάταξη ψαροκόκαλου. Επιλέχθηκε ένας συνδυασμός μίνιμαλ στοιχείων με κλασικές λεπτομέρειες. Λόγω του μεγάλου χώρου του υπνοδωματίου, δημιουργήθηκε στο πίσω μέρος ιματιοθήκη, η οποία, συγχρόνως αποτελεί και το κεφαλάρι του κρεβατιού, συνδυάζοντας λιτές με κλασικές φόρμες. Ακολουθεί το σαλόνι που βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπνοδωμάτιο και τον ξενώνα. Στο σαλόνι, επιδίωξη ήταν να τονιστούν οι μοντέρνες και ελεύθερες φόρμες με έντονα χρώματα, δημιουργώντας αντίθεση με την υπόλοιπη λιτή επίπλωση σε τόνους λευκού - γκρι. Στο μεγάλο χολ εντάχθηκε μια ιματιοθήκη με κινητό κάδο άπλυτων, για να εξυπηρετεί το πλυντήριο ρούχων στο λουτρό. Στον ξενώνα, λόγω της ιδιαιτερότητας του στενόμακρου δωματίου, δημιουργήθηκε στο πίσω μέρος της ντουλάπας βοηθητικός χώρος, στον οποίο η είσοδος γίνεται με κρυφή πόρτα ντουλάπας.
Όλες αυτές οι λύσεις έπρεπε να δοθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη τοποθετηθούν μόνιμα στοιχεία στο χώρο, χωρίς να επηρεαστούν τα δάπεδα και διατηρώντας την υφιστάμενη ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Παρ' όλους τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις, διαμορφώθηκε μια κατοικία πλήρως λειτουργική με μια ιδιαίτερη αισθητική που υπογραμμίζει την αισθητική του μοντέρνου και το κλασικού και συνδιαλέγεται μ΄αυτήν. Η υλοποίησή της έγινε με άρτια κατασκευή και πέτυχε την βέλτιστη εκμετάλλευση του χώρου με ευέλικτες διατάξεις. 

Στοιχεία έργου

APXITEKTONIKH MEΛETH - ΕΠΙΒΛΕΨΗ:
ΖΩΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, αρχιτέκτων Ε.Μ.Π.
ΣYNEPΓATΗΣ:
ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
TEXNIKH ETAIPΕΙA KATAΣKEYHΣ:
ARCHZONE
TOΠOΘEΣIA:
ΒΙΕΝΝΗ
ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY:
90 m2
XPONOΣ MEΛETHΣ:
2016
XPONOΣ KATAΣKEYHΣ:
2017
ΦΩTOΓPAΦΙΕΣ:
ANDREAS PECKA