ktirio.gr

Εξοχική κατοικία στο Αλιβέρι

Για την εξοχική κατοικία στο Αλιβέρι ένα από τα βασικά αιτήματα του ιδιοκτήτη ήταν να επικεντρωθεί ο σχεδιασμός στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας και από αυτή την αφετηρία να ξεδιπλωθεί η οργάνωση των υπολοίπων χώρων. Έτσι η πισίνα , το bbq και η αυλή θα ήταν οι βασικοί χώροι όπου η οικογένεια θα πέρναγε τον περισσότερο χρόνο της. Επομένως στόχος μας έγινε από την αρχή οι υπαίθριοι χώροι να είναι όσο άνετοι και προστατευμένοι από τους γύρω  γίνεται, ενώ αντίθετα οι εσωτερικοί χώροι κατοίκησης να είναι όσο πιο ανοιχτοί γίνεται προς τα έξω και φυσικά προς την θέα της θάλασσας.

Ένας διαβρωμένος μονολιθικός όγκος ήταν η αφετηρία του σχεδιασμού αυτής της κατοικίας. Ενώ το εξωτερικό επιβλητικό περίβλημα εμπόδιζε να μαντέψει κάποιος τι συμβαίνει μέσα, το εσωτερικό του, διαβρωμένο έτσι ώστε να δημιουργούνται ανοίγματα και εσοχές, δημιουργούσε προστατευμένους χώρους κατοίκισης με θέα 180 μοίρες προς την θάλασσα. Ο σχεδιασμός βασίστηκε σε δυο αρχές: να δημιουργηθεί κάτι όμορφο και εσωστρεφές αλλά προκλητικά διαφορετικό από το περιβάλλον του, ενώ συγχρόνως να είναι εργονομικό, οικονομικό και ευέλικτο για αλλαγές και προσθήκες στο μέλλον.

Στο τελευταίο βασίστηκε όλη η οργάνωση των εσωτερικών χώρων. Το ζητούμενο ήταν τα 110τμ της κατοικίας να είναι όσο πιο εργονομικά σχεδιασμένα γινόταν ώστε να φιλοξενούνται και επισκέπτες, ενώ παράλληλα να υπάρχει πρόβλεψη ώστε με απλές παρεμβάσεις να μεγαλώσει η κατοικία στο μέλλον. Οι πρώτες ύλες σε όλη την κατοικία διαβάζονται εύκολα, όπως ο πέτρινος παχύς τοίχος που προστατευτικά περιβάλλει την κατοικία και είναι εμφανής μέσα και έξω, το εμφανές μπετόν, τα βράχια που προέκυψαν από την εκσκαφή του κτιρίου, η τσιμεντοκονία που καλύπτει τις υπόλοιπες επιφάνειες. Μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιρίου, επιπλέον εγκαταστάθηκαν φωτοβολταικα και δεξαμενές συλλογής νερού.

Στοιχεία έργου: 

Αρχιτέκτονες: Kokosalaki | Architecture
Συνεργατες: Ουρανία Γιαβη (φωτορεαλιστικα)
Στατική μελέτη : Πάνος Χατζής
Κατασκευή: Χάρης Κοκοσαλάκης
Επίβλεψη; Ναταλία Κοκοσαλάκη
Κόστος:  € 160.000
Συνολική επιφάνεια: 110 m²
Αγωνοθέτης: Χαράλαμπος Ρουχωτας
Χρόνος μελέτης: Ιανουάριος 2013 - Σεπτέμβριος 2013
Χρόνος κατασκευής: Νοέμβριος 2013 – Ιούνιος 2015
Φωτογραφια: Δημήτρης Κλεάνθης