ktirio.gr

Εξοχική κατοικία στην Πάρο

Το οικόπεδο διαθέτει δύο κατοικίες και βρίσκεται σε απόμερο και ήσυχο σημείο της Πάρου. Έχει δυτικό προσανατολισμό με θέα την Αντίπαρο και τα διάφορα μικρά νησάκια του περάσματος. Ο ακριβής προσανατολισμός των κατοικιών βοηθάει στην προστασία από τα μελτέμια και συμπίπτει με τον άξονα ανατολής-δύσης το φθινόπωρο και την άνοιξη.
Μορφολογικά, η εν λόγω κατοικία έχει την πλαστικότητα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, προσαρμοσμένη όμως στη σύγχρονη αντίληψη. Πέτρινοι και λευκοί όγκοι εναλλάσσονται και εισχωρούν ο ένας στον άλλον, σχηματίζοντας έντονες σκοτίες ή κατακόρυφα στενόμακρα υαλοστάσια στις συνδέσεις τους. Πλατιά χαντάκια φύτευσης αποστασιοποιούν τα κτίρια από τις βεράντες, διασπώντας την κλίμακα των κτιστών επιφανειών.
Οι τοίχοι είναι όλοι φαρδιοί, επιτρέποντας τη δημιουργία εσοχών ή τον εντοιχισμό των ντουλαπών. Εσωτερικά, κάποιοι τοίχοι είναι αναρτημένοι από τις οροφές. Τα κτιστά έπιπλα ενοποιούν τις κατακόρυφες επιφάνειες με τα δάπεδα. Το πλατύσκαλο της σκάλας αποτελείται από έναν αιωρούμενο τσιμεντένιο όγκο, απ’όπου στηρίζονται οι λεπτοί μεταλλικοί φορείς των υπόλοιπων σκαλοπατιών. Τα πακτωμένα στο δάπεδο τραπέζια ακολουθούν την ίδια λογική μεταλλικού φορέα.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι λιτά, αδρά, βιομηχανικά, σχεδιασμένα και εφαρμοσμένα με μεγάλη λεπτομέρεια και ποιότητα, εκπέμποντας μια αίσθηση πολυτέλειας. Η επιλογή των υλικών συμπληρώνει το σύγχρονο αρχιτεκτονικό ύφος και ταυτόχρονα απαντά στη ζητούμενη πρακτικότητα, αντοχή και καθαρότητα των γραμμών που επιθυμούσε ο πελάτης.
Η άγρια βλάστηση του περιβάλλοντος εισχωρεί στο οικόπεδο. Κοντά στη βεράντα, η φύτευση εξελίσσεται σταδιακά σε πιο ήμερη, πάντα με μεσογειακά φυτά που δεν έχουν μεγάλη ανάγκη νερού.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη - Επίβλεψη: Θ. Ζουμπουλάκης και Συνεργάτες
Η/Μ μελέτη: Π. Γ. Καμαρινός Σύμβουλοι Μηχανικοί
Εμβαδό οικοπέδου: 6.568 m²
Εμβαδό κατοικίας: 495 m²
Χρόνος μελέτης: 2004
Χρόνος κατασκευής: 2005 - 2006
Φωτογραφίες: Βασίλης Σκοπελίτης

Περιφέρεια: 
Νότιο Αιγαίο