ktirio.gr

Ενεργειακή κατοικία στην Παιανία

Πρόκειται για διόροφη κατοικία με υπόγειο για πενταμελή οικογένεια, με πρόβλεψη ώστε να φιλοξενεί 1 ζεύγος επιπλέον (π.χ. παππούδες) και 1 ή 2 άτομα προσωπικό.
Σκοπός της αρχιτεκτονικής μελέτης και επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν να δημιουργηθεί  ένα ενοποιημένο, καλά φωτιζόμενο και αεριζόμενο σύνολο για μια νέα οικογένεια, όπου οι χώροι και οι λειτουργίες χορογραφούνται με ακρίβεια ώστε να είναι διαχειρίσιμες σε σχέση με το μέγεθος της οικίας, αλλά ταυτόχρονα να παρέχεται η απαιτούμενη άνεση για προσαρμογή σε συνθήκες ολιγόωρης φιλοξενίας αρκετών ατόμων.
Ξύλο, μέταλλο και γυαλί χρησιμοποιούνται σε διάφορους συνδυασμούς ώστε να διαχωρίσουν τους ιδιωτικούς χώρους των μελών της οικογένειας, ενώ γλυπτικές και χρωματικές επεμβάσεις χαρίζουν στο σπίτι ένα νεανικό χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα εμπεριέχουν και «συγκαλύπτουν» αισθητικά τις εκτεταμένες μηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Στο ισόγειο τοποθετούνται οι χώροι υποδοχής και κοινής διαβίωσης (κουζίνα, καθιστικό, τραπεζαρία σε ανοιχτή διάταξη) καθώς και ορισμένοι λειτουργικοί χώροι που αφορούν την καθημερινή οργάνωση της οικογένειας. Στον όροφο βρίσκονται τα 4 υπνοδωμάτια για τα μέλη της οικογένειας τα οποία περιλαμβάνουν εσωτερικά λουτρά και βεστιάρια και εκτονώνονται σε ιδιωτικούς εξώστες.
Στο σχεδιασμό του κτιρίου και δεδομένης της θέσης του οικοπέδου στους πρόποδες του Υμηττού, έχει ληφθεί υπόψην ο προσανατολισμός και η χωροθέτησή του ώστε να εξυπηρετούνται τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και να επιτυγχάνεται μέγιστη προστασία των χώρων διαβίωσης από τους βορεινούς ανέμους (ιδιαίτερης έντασης στο σημείο αυτό) κατά τη διάρκεια του χειμώνα και από την έντονη ηλιοφάνεια κατά το καλοκαίρι (διαχείριση σκιάς, χρήση ημυπαιθρίων καθιστικών και σκιάστρων/προστεγασμάτων).
Για τη μείωση των ενεργειακών απωλειών του κτιρίου, επιλέχθηκε να γίνει εξωτερική θερμομόνωση του κελύφους, η οποία ενισχύεται περαιτέρω στις βορεινές όψεις με επιπλέον θερμομονωτικές πλάκες στο διάκενο της τοιχοποιίας, ενώ για τα κουφώματα έχει επιλεγεί προφίλ αλουμινίου με θερμοδιακοπή και ενεργειακά υαλοστάσια.
Με δεδομένη την προσεκτική σχεδίαση του κελύφους του κτιρίου που οδήγησε σε μειωμένες ανάγκες ψύξης / θέρμανσης, αποφασίστηκε η εφαρμογή συστημάτων θέρμανσης / ψύξης ήπιων θερμοκρασιών και πιο συγκεκριμένα θέρμανση δαπέδου ψύξης οροφής. Αυτό με την σειρά του επέτρεψε στην χρήση αντλίας θερμότητας τόσο για την ψύξη όσο και για την θέρμανση του κτιρίου. Η αντλία θερμότητας θα αναλάβει φυσικά και την θέρμανση της κολυμβητικής δεξαμενής για την επέκταση της περιόδου χρήσης της κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Η σημαντικότερη καινοτομία στο εν λόγω κτίριο δεν είναι τόσο η εφαρμογή συστήματος ψύξης οροφής, όσο η εκμετάλλευση των δομικών στοιχείων του για την αποθήκευση θερμικής ενέργειας. Με την αποθήκευση της θερμότητας που παράγει η αντλία θερμότητας κατά τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ, επιτυγχάνεται σημαντικότατη εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς με τις σημερινές τιμές (0,80€/λίτρο πετρελαίου και 0,05€/KWh νυχτερινού) επιτυγχάνεται μείωση του κόστους θέρμανσης κατά 80% και μείωση του κόστους ψύξης κατά 40%.
H έτερη καινοτομία του κτιρίου πραγματοποιήθηκε κατά την διάστρωση των σωληνώσεων της θέρμανσης δαπέδου στο μεσοπάτωμα της κατοικίας, όπου δεν τοποθετήθηκε μονωτική πλάκα, γεγονός που επιτρέπει την χρήση των συγκεκριμένων κυκλωμάτων τόσο για την θέρμανση του ορόφου όσο και για την ψύξη του ισογείου ταυτόχρονα με την αποθήκευση της ενέργειας θέρμανσης – ψύξης στην πλάκα σκυροδέματος.
Με τη χρήση αντλίας θερμότητας βελτιστοποιείται το οικολογικό αποτύπωμα του κτιρίου. Οι ενεργειακές ανάγκες έχουν υπολογιστεί σε 85KWh ανά τετραγωνικό μέτρο εκ των οποίων οι 60 είναι θέρμανσης και οι 25 ψύξης. Μέσω της αντλίας θερμότητας απαιτούνται μόνο 20 ηλεκτρικές Kwh που μπορούν να προέρχονται από ΑΠΕ, γεγονός που σημαίνει μηδενικούς ρύπους. Η αισθητική κάλυψη της αντλίας προβλέφθηκε ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά την εμφάνιση του κτιρίου.
Για λόγους ενεργειακής ασφάλειας τοποθετήθηκε λέβητας πετρελαίου. Η διαχείριση των θερμικών συστημάτων ελέγχεται μέσω προγραμματισμένου λογικού ελεγκτή (PLC) ο οποίος πέρα από την αδιάλειπτη λειτουργία, καθοδηγεί τις ενεργειακές ροές βάση των δεδομένων προτεραιοτήτων, βελτιστοποιώντας την απόδοση της αντλίας θερμότητας αλλά και των εσωτερικών συνθηκών θερμικής άνεσης. Επίσης, καθορίζει τη θερμοκρασία νερού τροφοδοσίας του συστήματος κλιματισμού, σύμφωνα με την εξωτερική θερμοκρασία.
Η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης γίνεται από μια συστοιχία επιλεκτικών ηλιακών συλλεκτών που τοποθετήθηκαν παράλληλα με την στέγη ώστε να μην προεξέχουν και επιβαρύνουν αισθητικά τις όψεις του κτιρίου. Η συλλεγόμενη θερμότητα αποθηκεύεται με διαστρωμάτωση σε μακρόστενο boiler χωρητικότητας 300ltr. Κατά τις μεσημβρινές ώρες της χειμερινής περιόδου το σύστημα υποβοηθείται με τη χρήση μειωμένου τιμολογίου μόνο εφόσον δεν κατέστη δυνατή η θέρμανση του νερού στους 60’ από τους συλλέκτες.
Τέλος, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του κτιρίου και των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων του από τους χρήστες, εγκαταστάθηκε δίκτυο (τεχνολογία «έξυπνο σπίτι») μεταφοράς και επεξεργασίας δεδομένων (bus) από και προς τα σημεία ενδιαφέροντος, μέσα από το οποίο γίνεται έλεγχος του φωτισμού, των ρολών, της ασφάλειας κλπ καθώς και των επιπέδων θέρμανσης/ψύξης ανά χώρο.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη, επίβλεψη, διαχείρηση έργου κατασκευής: SS.MM Design - Σάββας Σαραφίδης, Μέλπη Μαγκλιβέρα, Αρχιτέκτονες Μηχ. ΕΜΠ, Columbia Univ.
Τοποθεσία: Α. Κώνστα 7, Παιανία Αττικής
Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 987,57 m²
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 445  m²
Χρονολογία μελέτης: 2007-2008
Χρονολογία κατασκευής: 2008-2010
Εικαστικά φωτογράφισης: Αμαρυλλίς Κωσταροπούλου
Φωτογράφος: Κώστας Κοντός

Περιφέρεια: 
Αττική